Úver z banky alebo zo sporiteľne?

Aj keď si stavebné sporiteľne s bankami navzájom konkurujú v poskytovaní úverov na bývanie, v skutočnosti sú stavebné úvery a hypotéky určené pre rôznych klientov. Kým stavebné sporiteľne mieria na ľudí, ktorí si chcú najprv sporiť a až potom si zvyšné peniaze požičať, banky oslovujú najmä tých, ktorí si zatiaľ nič nenasporili alebo ich úspory sú nízke.

05.08.2011 14:29
hypotéka, úver, byt, sťahovanie, mladí, šfrb,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Stavebné úvery sú tak určené skôr pre ľudí, ktorí dlhodobo plánujú svoju budúcnosť a vedia, že o niekoľko rokov budú chcieť riešiť svoje bývanie. Tým, že si nasporia istú sumu, stačí im požičať si menej peňazí, ako keby si vôbec nesporili. Navyše počas sporenia im pomôže zhodnocovať ich vklady aj štát prostredníctvom prémie k stavebnému sporeniu.

Výhodou stavebného úveru je aj to, že ho možno získať aj bez dokladovania príjmu. Ak si človek pravidelne sporí potrebný počet rokov a získa dostatočné hodnotiace číslo, sporiteľňa mu nemôže odmietnuť poskytnúť stavebný úver. Akú sumu si možno požičať bez dokladovania príjmu, závisí od konkrétnej stavebnej sporiteľne, maximálne však bez preukázania príjmu možno získať až 40–tisíc eur.

Stavebné úvery možno získať s úrokom od 2,9 percenta. Na rozdiel od hypotéky je tento úrok platný počas celej splatnosti úveru a nezávisí od bonity klienta. Úroková sadzba stavebného úveru sa odvíja od tarify, ktorú si sporiteľ vyberie pri uzatváraní zmluvy o sporení. Už vopred tak vie, za aký úrok si bude môcť požičať peniaze.

Úroky z hypotekárnych úverov sa začínajú na úrovni 2,85 percenta. Za tento úrok ponúka v súčasnosti hypotéku najbonitnejším klientom Oberbank. Skutočný úrok, ktorý bude dlžník platiť, však závisí najmä od jeho bonity, teda predovšetkým od jeho príjmu. Podľa údajov Národnej banky Slovenska priemerný úrok, za ktorý banky poskytovali hypotéky s fixáciou sadzby do jedného roka, bol v júni na úrovni 4,61 percenta.

Banky, ako aj stavebné sporiteľne si účtujú poplatok za poskytnutie úveru i za vedenie úverového účtu. V bankách sa výška poplatku odvíja od výšky úveru a predstavuje isté percento z požičanej sumy. Čím viac si klient požičia, tým vyšší poplatok zaplatí. Podobne je to aj v stavebných sporiteľniach s výnimkou Prvej stavebnej sporiteľne. Tá si za poskytnutie stavebného úveru bez ohľadu na jeho výšku pýta fixný poplatok 80 eur. V porovnaní s bankou, ktorá si účtuje poplatok vo výške 0,75 percenta, tak klient pri požičaní si 50–tisíc eur, ušetrí 295 eur.

Za vedenie úverového účtu klient v banke zaplatí mesačne od 2,99 do 3,99 eura. Ročne tak dlžník zaplatí banke bez ohľadu na výšku úveru za vedenie úverového účtu od 35,88 eura do 47,88 eura. Stavebné sporiteľne si za vedenie úverového účtu pýtajú ročný poplatok od 18 do 31,50 eura. Klienti stavebných sporiteľní tak v porovnaní s bankovými klientmi na vedení účtu ušetria.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba