Predčasný dôchodok bude možné dostať aj z druhého piliera

Ľudia, ktorí si sporia na dôchodok v druhom pilieri, budú môcť aj z neho dostávať predčasný dôchodok. Prví ľudia však dôchodky z druhého piliera začnú dostávať až o pár rokov.

19.10.2011 11:39
sporenie, vklad, mince, peniaze, úspory, pilier Foto:
Ilustračné foto
debata

„Na výplatu predčasného starobného dôchodku je potrebné splniť dve podmienky: sporiteľ musí mať priznaný predčasný starobný dôchodok od Sociálnej poisťovne a aktuálna hodnota jeho osobného dôchodkového účtu ku dňu požiadania o vyplácanie musí byť v hodnote potrebnej na vyplácanie tohto dôchodku doživotne v sume, ktorá dosahuje najmenej 0,6–násobok sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu,“ povedal prevádzkový riaditeľ dôchodkovej spoločnosti AXA Peter Socha.

Kto si nesporí v druhom dôchodkovom pilieri, ten dostáva predčasný dôchodok len od Sociálnej poisťovne. Jeho výška pritom nesmie klesnúť pod 1,2–násobok životného minima. V súčasnosti tak nemôže byť nižší ako 227,80 eura. Tí, ktorí si sporia v druhom pilieri, musia od Sociálnej poisťovne dostať aspoň polovicu tejto sumy a druhú polovicu od dôchodkovej spoločnosti. Môže sa tak stať, že niekomu vyjde nárok na predčasný dôchodok od Sociálnej poisťovne, no keďže bude mať málo peňazí na osobnom dôchodkovom účte, z druhého piliera mu nevyjde predčasný dôchodok. Zatiaľ však predčasný ani riadny dôchodok z druhého piliera nikto nečerpá. O predčasný dôchodok totiž možno požiadať najskôr dva roky pred dovŕšením dôchodkového veku. Podľa súčasných pravidiel si ľudia musia v druhom pilieri pred dosiahnutím dôchodkového veku sporiť aspoň 15 rokov. Poslanci však schválili novelu zákona, podľa ktorej stačí na získanie dôchodku desať rokov sporenia. V prípade, že by budúca vláda minimálnu dĺžku sporenia zase nepredĺžila, znamenalo by to, že prvé predčasné dôchodky by sa z druhého piliera mohli teoreticky začať vyplácať v roku 2013. V opačnom prípade by to bolo až v roku 2018.

Keďže do vyplácania prvých dôchodkov z druhého piliera zostáva ešte niekoľko rokov, zatiaľ nie je ani jasné, podľa akých pravidiel sa budú vyplácať. „K výplate doživotných dôchodkov z druhého piliera neexistuje zákon, jeho znenie by mal parlament začať pripravovať na budúci rok,“ povedal Socha.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba