Úver bez akcie môže byť lacnejší ako akciový

Ak niekomu banka odpustí poplatok za poskytnutie úveru, neznamená to, že klient zaplatí za úver celkovo menej, ako by si vybral úver v inej banke. Oveľa viac totiž môžu žiadatelia o hypotéku ušetriť, ak si vyberú banku, ktorá im namiesto nulového poplatku ponúkne nižšiu úrokovú sadzbu.

05.04.2012 12:12
odvody, peniaze, dôchodok, plat, dane Foto:
Ilustračné foto.
debata

Banky navyše v rôznych akciách vždy klientom odpúšťajú len poplatok za poskytnutie hypotéky. Klienti vďaka tomu síce hneď pri čerpaní úveru ušetria niekoľko stoviek eur, no vo väčšine bánk musia každý mesiac platiť poplatok za vedenie úverového účtu vo výške 2,99 až 3,50 eura. Ak si niekto požičia peniaze na 30 rokov, znamená to, že len na tomto poplatku banke za celý čas zaplatí 1 076,40 až 1 260 eur. Kým poplatok za poskytnutie alebo spracovanie hypotéky sa odvíja od požičanej sumy, za vedenie úverového účtu si banky pýtajú od všetkých klientov rovnakú sumu bez ohľadu na to, koľko peňazí si požičali. Navyše ak banka poplatok za vedenie úverového účtu neskôr zvýši, musia vyšší poplatok platiť nielen noví klienti, ale aj ľudia, ktorí si úver vzali už dávnejšie. Žiadateľ o úver by si mal najprv porovnávať výšku úrokovej sadzby a až potom hľadieť na to, či mu niektorá z bánk odpustí vstupný poplatok alebo nie. Vďaka nižšej úrokovej sadzbe je možné totiž ušetriť výrazne viac, ako na poplatku za poskytnutie hypotéky.

Kto si požičia 50–tisíc eur, zaplatí podľa cenníkov bánk za poskytnutie úveru 350 až 450 eur. Alebo nulu, ak využije akciovú hypotéku. V prípade, že si peniaze požičia na 20 rokov a banka mu ponúkne úrok vo výške 5,0 percenta, bude mesačne platiť 329,98 eura. Ak mu však iná banka ponúka rovnaký úver s úrokom 4,5 percenta, jeho mesačná splátka klesne na 316,32 eura. Každý mesiac tak ušetrí 13,66 eura. Ak by sa jeho úroková sadzba nezmenila, za celých 20 rokov by úspora predstavovala 3 278,40 eura. Aj v prípade, že by mu drahšia banka ponúkala odpustenie poplatku, je pre neho výhodnejšie siahnuť po nižšom úroku aj za cenu, že bude musieť zaplatiť vstupný poplatok. Na úrokoch ušetrí niekoľkonásobne viac peňazí.

Mnohí ľudia vítajú odpustenie vstupného poplatku preto, že keď kupujú dom alebo byt, zvyčajne im nezostávajú peniaze nazvyš a ak im nejaké zostanú, budú ich potrebovať na zariadenie či rekonštrukciu. Preto radšej zaplatia banke vyšší úrok a ušetria na poplatku. Viaceré banky však ponúkajú možnosť pripočítať poplatok za poskytnutie hypotéky k sume úveru. To znamená, že sa tento poplatok rozpočíta na dlhšie obdobie a klient musí zaplatiť aj viac na úrokoch. Každý by si mal preto vopred spočítať, či sa mu viac oplatí zobrať úver bez poplatku alebo s poplatkom. Najideálnejšie je, ak dostane nízky úrok a banka mu zároveň nenaúčtuje ani poplatok.

Ľudia, ktorí si chcú požičať na bývanie, by mali vždy obísť viacero bánk a nepožičať si peniaze hneď od banky, v ktorej majú bežný účet. Hoci banky sľubujú, že svojim verným klientom požičajú výhodnejšie, nemusí to automaticky znamenať, že by daný človek nedostal v inej banke výhodnejšiu ponuku.

Z porovnania, ktoré pre Pravdu pripravil portál FinančnáHitpa­ráda.sk, vyplýva, že ak si chce človek s priemernou bonitou požičať 45–tisíc eur na 15 rokov, jednotlivé banky mu pri trojročnej fixácii úrokovej sadzby ponúknu úrok od 4,39 do 5,01 percenta. Ak si klient vyberie najlacnejšiu ponuku, ušetrí v porovnaní s najdrahšou celkovo 3 374 eur. Pri fixácii úrokovej sadzby na päť rokov najlacnejšia banka ponúka úver za 4,50 percenta a najdrahšia za 5,36 percenta. Rozdiel v sume, ktorú klient môže ušetriť, tak predstavuje 3 902 eur.

debata chyba