Oplatí sa zafixovať si úrok na dlhší čas?

V posledných rokoch boli dlžníci zvyknutí na klesajúce úrokové sadzby. Pri každej zmene fixácie im banka znížila úrok a aj splátku.

22.06.2018 13:49
burza, ackie, prepad, pád, úrok, úroky, vklad Foto:
Ilustračné foto.
debata (9)

Dnes je tak možné získať hypotéku aj s úrokom nižším ako jedno percento. Podľa odborníkov však už sadzby nemajú kam klesať a v najbližších rokoch sa dočkáme skôr ich rastu.

Ľudia, ktorí si berú úver, by sa tak mohli v súčasnosti poobzerať radšej po dlhšej fixácii úroku. Aj keď získajú vyššiu sadzbu ako pri kratšej viazanosti, v konečnom dôsledku sa im to môže vyplatiť, pretože sa nezvýšia ich náklady na splácanie, ak sa o rok či dva zvýšia úrokové sadzby na trhu.

„Na dlhšiu fixáciu sa možno pozerať aj ako poistenie proti zvýšeniu úrokových sadzieb. Pri poistení vo všeobecnosti platí, že na poisťovňu treba presúvať riziká s veľkým finančným dopadom, ktoré ohrozia vašu existenčnú rovnováhu. Naopak, malé riziká vieme vykryť z likvidných peňazí. Podobne funguje aj fixácia úrokovej sadzby. Nepoznáme budúce sadzby, ale je rozumné riziko ich zvýšenia presunúť na banku,“ vraví analytik OVB Allfinanz Slovensko Marián Búlik.

V súčasnosti je podľa Búlika rozdiel medzi úrokom pri trojročnej a desaťročnej viazanosti menší ako riziko, že bude dlžník počas zvyšných siedmich rokov vystavený splácaniu napríklad štvorpercentného či vyššieho úroku. „Preto jednoznačne odporúčam čo najdlhšiu fixáciu súčasného úroku,“ tvrdí Búlik.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka #úrok