Pokračovanie článku: 10 rád pre tých, ktorí idú žiadať o hypotéku

6. Zvážte predčasnú refixáciu

Ak máte ešte do konca obdobia fixácie viac ako 3 mesiace a máte krátkodobú fixáciu, môžete zvážiť, že požiadate banku o predčasné ukončenie obdobia fixácie a začatie nového, ale už dlhšieho obdobia fixovania úroku. Našim klientom umožňujeme prechod na dlhšie fixácie bez poplatku. Najvyšší záujem je o 10-ročnú fixáciu. Refixácia v tomto čase znamená, že klienti sa rozhodnú radšej predčasne skončiť dohodnuté obdobie a začať nové. Aj za cenu vyššej úrokovej sadzby, ako mali doteraz, volia dlhodobú platnosť a tým nemennosť výšky splátky, aby sa ochránili pred vysokým nárastom o rok či dva. Kontaktujte svoju pobočku, poradíme vám.

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte viac Platy sú nízke a byty drahé. Čo robiť, ak vám to na hypotéku nevychádza?

7. Urobte si finančnú rezervu

Na vytváranie rezerv existujú pravidlá, ktoré vám pomôžu správne rozložiť rozpočet. Jedným z nich je pravidlo 50:20:30. Znamená, že 50 % príjmu by malo ísť na nutné výdavky, ako je napríklad bývanie, doprava a jedlo. Ďalších 20 % príjmu by malo slúžiť ako finančná rezerva, ak máte dlh, tak na splácanie dlhu alebo poistenie. Zvyšných 30 % tvoria osobné výdavky a voľný čas, teda napríklad predplatné médií alebo streamovacích služieb, návšteva kaviarne či reštaurácie alebo dovolenka. Pravidlo 50:20:30 nie je viazané na výšku príjmu, slúži na určenie priorít. Ušetrené peniaze možno použiť ako finančný vankúš v prípade potreby nepredvídaných výdavkov. Na také výdavky sa odporúča mať ušetrený ekvivalent mzdy za 3 – 6 mesiacov.

8. Komunikujte s bankou včas

Najlepšou obranou je prevencia, preto pravidelne vyhodnocujte svoju finančnú situáciu. Ak budete mať signály, že sa zhoršuje, včas zakročte – pokúste sa ušetriť na strane nákladov a/alebo navýšiť príjmy. Ak to neprinesie želaný efekt, možno siahnuť na rezervy, ak máte nejaké k dispozícii. Taký postup by mal byť však len prechodný, na preklenutie kritického obdobia. V každom prípade platí, že ak nemáte dosť prostriedkov na splátku akéhokoľvek úveru, je vhodné o tom banku informovať a pokúsiť sa v spolupráci s ňou nájsť riešenie. Možno napríklad požiadať o zmenu výšky mesačnej splátky alebo o odklad splátky.

9. Zmena rodinnej situácie

Možností, ako riešiť spoločnú hypotéku po tom, ako sa pár rozíde, je viacero. Jedným z riešení je predať spoločne nadobudnuté bývanie a získané peniaze použiť na splatenie hypotéky. Pri predčasnom splatení hypotéky mimo výročia fixácie treba počítať s poplatkom za predčasné splatenie, ktorý predstavuje max. 1 % z predčasne splateného zostatku úveru. Ak sa partneri dohodnú, hypotéku tiež možno splácať spoločne aj po rozvode. Ďalší variant predstavuje úpravu splátok, napríklad predĺženie splatnosti úveru, pristúpenie k úverovému záväzku inou osobou a pod. Nech si už vyberiete akékoľvek riešenie, vždy je dôležité včas komunikovať s bankou.

10. Dodržujte platobnú disciplínu

Hypotekárny úver je dlhodobá investícia do nehnuteľnosti a patrí k najstabilnejším. Dodržujte platobnú disciplínu a plaťte svoje záväzky včas, čo je podmienkou pre prípadné ďalšie úvery v budúcnosti ako aj predpoklad priaznivého riešenia prípadných problémov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka