Hypotéka pre živnostníkov: Ako ju získať?

Ak ste živnostník alebo máte firmu, myslite na to, že od vášho zdokladovateľného príjmu sa odvíja šanca na získanie hypotéky. Banky totiž pri žiadosti o úver skúmajú daňové priznanie a účtovné výkazy. Čo všetko by ste ešte mali vedieť?

14.06.2022 12:00
ludia, živnostník, živnosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak o hypotéku žiadate ako podnikateľ – či ste živnostník, alebo majiteľ eseročky – vaša cesta k úveru môže byť v porovnaní so zamestnancom o niečo zložitejšia. Ovplyvňuje to viac faktorov. „Rozhoduje dĺžka podnikania, druh podnikateľskej činnosti, ako aj výška akceptovaného príjmu. Niektoré banky podnikateľovi nemusia schváliť hypotéku vôbec, iné vám akceptujú nižší príjem, ďalšie obmedzia LTV, teda výšku úveru v pomere k hodnote nehnuteľnosti,“ opisuje riaditeľka pre úvery FinGO.sk Eva Šablová. Rozdiel v schválenej výške úveru môže byť diametrálne odlišný. Môžu to byť desiatky tisíc eur, v určitých prípadoch dokonca aj 100-tisíc eur. Rozdiely v bankách sú teda veľmi výrazné a každá vám môže poskytnúť inú výšku hypotéky. Pri rozhodovaní o hypotéke určite nestačí len prehľad o úrokových sadzbách a akciách.

Video
Podnikatelia, daňové priznanie a hypotéka - odpovedá riaditeľka pre úvery v spoločnosti FinGO.sk Eva Šablová. Odvysielané 24. 3. 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #hypotéka