Desatoro pre bezpečný nákup na internete

Ako spoznať, že je internetový obchod seriózny.

26.10.2011 06:30
žena, víno, notebook, online chat, internet, rande Foto:
debata

1. Identifikujte internetového obchodníka. Každý seriózny internetový obchodník sa snaží poskytnúť o sebe maximum informácií. Overte čo najviac z nich, skontrolujte ich vo Obchodnom alebo Živnostenskom registri, zavolajte na zákaznícky servis – požiadajte o odpovede, ktoré vás zaujímajú, a skontrolujte, či sú v súlade so všeobecnými obchodnými podmienkami internetového obchodu.

2. Dôkladne si prečítajte všetky informácie o predávanom výrobku – na rozdiel od kamenného obchodu si nemôžete na tovar siahnuť a odskúšať ho, získajte preto o ňom čo najviac informácií.

3. Vopred si overte ponúkané možnosti dopravy tovaru, ceny za dopravu, možné spôsoby zaplatenia tovaru, informácie o dodacej lehote a lehote na doručenie tovaru.

4. Ak predávajúci nemôže dodať objednaný tovar, je o tom povinný bezodkladne informovať zákazníka a do 15 dní mu vrátiť zaplatený preddavok alebo cenu zaplatenú za tovar.

5. Skontrolujte si informácie o záručnej lehote a servisných miestach pre záručný a pozáručný servis, ktoré vám je predávajúci podľa zákona o zásielkovom predaji povinný poskytnúť.

6. Predaj cez internet má svoje špecifiká. Patrí medzi ne aj možnosť odstúpenia od zmluvy a vrátenia tovaru do siedmich pracovných dní.

7. Oboznámte sa aj s reklamačným poriadkom, najmä so spôsobom uplatnenia reklamácie, pretože konkrétny postup pri riešení reklamácie môže byť špecifický v závislosti od druhu a povahy reklamovaného tovaru.

8. Podľa zákona o ochrane osobných údajov potrebuje prevádzkovateľ internetového obchodu váš výslovný súhlas, aby vám mohol zasielať marketingové materiály prostredníctvom e–mailu (napr. zakliknutím príslušného políčka) alebo poštou.

9. Ak je to možné, uprednostňujte internetové obchody registrované na Slovensku, ktoré sa riadia slovenskou legislatívou a spadajú pod jurisdikciu SR.

10. Rozhodovanie o výbere internetového obchodníka vám môže uľahčiť aj projekt certifikácie internetových obchodníkov „SAEC–Bezpečný nákup“, ktorý iniciovala Slovenská asociácia pre elektronický obchod.

Zdroj: www.bezpecnynakup.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba