Poisťovne kryjú riziko prasacej chrípky u zvierat aj ľudí

Riziko prasacej chrípky poisťujú české poisťovne bez výluk, v rámci poľnohospodárskeho poistenia nákazy zvierat, životného poistenia osôb či cestovného poistenia. Vyplýva to z ankety ČTK medzi najväčšími českými poisťovňami. Každý klient ale musí predchádzať poistnému nebezpečenstvu, zdôraznili.

27.04.2009 21:06
Prasatá. Foto:
Riziko prasacej chrípky možno pokryť napríklad z poľnohospodárskeho poistenia, pokiaľ by ochoreli chované prasatá.
debata

Riziko prasacej chrípky možno pokryť tak z poľnohospodár­skeho poistenia, pokiaľ by ochoreli chované prasatá, ako aj z životného poistenia osôb či cestovného poistenia, povedal hovorca Českej pojišťovny Václav Bálek. Prasacia chrípka nie je podľa neho vo výlukách žiadneho poistenia a kryje ju tiež poistenie nákazy zvierat, rovnako ako napríklad chorobu šialených kráv. "Žiadnu výluku na prasaciu chrípku nemáme,“ doplnil hovorca ČSOB Pojišťovny Tomáš Hejda.

Pokiaľ by klient musel vyhľadať pomoc lekára v zahraničí, vzťahovalo by sa na neho poistenie liečebných nákladov podľa Bálka za predpokladu, že by sa nepohyboval v oblastiach, ktoré napríklad práve pre výskyt prasacej chrípky miestne úrady uzatvoria alebo v miestach, do ktorých neodporúča cestovať v súvislosti s výskytom tejto choroby ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa poistných podmienok je klient povinný urobiť všetko na odvrátenie škodovej udalosti a na zníženie rozsahu jej následkov. Toto by mal mať každý klient ešte pred prípadným vycestovaním do infikovanej oblasti na pamäti, pripomenula hovorkyňa Generali Kateřina Bílá.

Nový smrtiaci vírus prasacej chrípky s označením A/H1N1 sa objavil v Mexiku. Podľa analýzy je kombináciou chrípky ľudskej, prasacej a vtáčej. Iba v Mexiku bolo hospitalizovaných okolo 400 ľudí, z celkových asi 1614 prípadov, u ktorých vzniklo podozrenie na nakazenie touto doposiaľ neznámou vírusovou chorobou. Viac ako 100 ľudí na následky choroby údajne zomrelo. Ďalšie potvrdené prípady infekcie sú v USA, Kanade či v Španielsku.

debata chyba