Pre finančníka Madoffa bol podnik ako rodinná pokladnička

Investičná spoločnosť Bernard L. Madoff Investment Securities (BLMIS) amerického finančníka Bernarda Madoffa slúžila ako pokladnička pre jeho rodinu. Vyplýva to zo súdnych spisov, podľa ktorých si rodina z podnikových peňazí platila napríklad členstvo v country klube, ale platila z nich aj pomocnice v domácnosti či kapitánov na svojich súkromných lodiach.

08.05.2009 07:50
Madoff Foto:
Madoff (vpravo) opúšťa v sprievode polície budovu súdu na Manhattane.
debata

Rodina tak vďaka peniazom, ktoré mali patriť iba investorom a klientom firmy, získala milióny dolárov. Kurátor Irving Picard povedal, že osobný majetok Madoffových a majetok spoločnosti BLMIS je v podstate totožný. Ak sa teda v priebehu súdneho konania ešte nejaký majetok nájde a zabezpečí, bude zrejme použitý na uspokojenie veriteľov.

Nové súdne dokumenty poskytujú ďalšie podrobnosti o podvode, ktorý je zrejme najväčší v dejinách Wall Street. Madoffov podnik bol klasickou Ponziho schémou, čo v stredoeurópskych končinách možno porovnať so známym podvodom nazývaným lietadlo. Prví investori získavajú peniaze tých, ktorí sa pridajú neskôr. Na úplne posledných klientov však už žiadne peniaze nezostávajú.

Madoff sa v marci priznal k rozsiahlej defraudácii, ktorú začal už pred mnohými rokmi. Spreneveriť pritom mohol až 65 miliárd dolárov, vyšetrovanie sa však ešte neskončilo. Obete podvodu pochádzajú z viacerých krajín sveta a teraz sa domáhajú náhrady škôd. S Madoffom pritom investovali aj mnohé známe osobnosti.

„Niekoľko desiatok rokov platilo, že BLMIS je Bernie Madoff a Bernie Madoff je BLMIS. Boli ako alter ego,“ uviedol Picard v súdnych dokumentoch.

„Tento prepletenec umožňoval Madoffovi, podľa jeho rozmaru a želaní, angažovať sa v nespočetnom množstve finančných transakcií, pri ktorých v zásade využil spoločnosť BLMIS ako svoje prasiatko. BLMIS tak platila jeho márnotratný život a márnotratný životný štýl jeho rodiny,“ uviedol Picard.

„Madoff zo spoločnosti BLMIS vysával peniaze, ktoré v skutočnosti patrili niekomu inému a používal ich pre seba a svojich najbližších. Jednoducho povedané, kradol,“ dodal kurátor.

Madoffov právnik Ira Lee Sorkin sa k novým informáciám nechcel vyjadriť. Nekomentoval ich ani advokát Peter Chavkin, ktorý zastupuje Madoffovu manželku Ruth. Madoffa (71) zatkli koncom minulého roka a po marcovom priznaní čaká na súd. Ten by sa mal konať v júni. 

debata chyba