Denné tábory rodičom pomôžu, nie je to však lacný špás

Dva mesiace prázdnin. Deťom sa to neraz máli, pre mnohých rodičov je to priveľa. Keď sa spotrebuje dovolenka i nervy starých rodičov, zostávajú často len dve možnosti - nechať dieťa doma, alebo ho poslať do denného letného tábora.

02.07.2009 20:45
kôň, dieťa, tábor, jazdenie, zviera Foto:
Denné tábory pre deti nie sú práve najlacnejšou záležitosťou. Päťdňové programy stoja aj okolo sto eur.
debata

Hoci rodinné rozpočty drancuje kríza, na deťoch zatiaľ rodičia šetriť nechcú. O denné tábory je rovnaký záujem ako po minulé roky. „S tou krízou je to asi tak, že rodičia sa snažia uťahovať opasky na iných veciach, a nie na vlastných deťoch,“ hovorí Drahomíra Kvanková z agentúry Kubus, ktorá v Bratislave organizuje hneď štyri rôzne denné tábory. „Záujem o všetky je podobný ako po minulé roky. O tábor v zoo je dokonca väčší záujem, akému vieme vyhovieť,“ dodáva Kvanková.

Ceny niektorých denných táborov
Mladí zoológovia Bratislava 98 eur  
Letný tábor Esko Bratislava 30 eur  
Letná škola fotografie Bratislava 84 eur  
Jazdecký tábor Nitra 85 eur  
Po stopách Shreka Košice 92 eur  
Astronomický kolotoč Košice 37 eur  

Rovnako to vidí aj Michal Šimko, ktorý organizuje detský tábor v Jazdeckom klube Zelené údolie v Košiciach. „Zatiaľ sa nám hlási asi rovnako veľa detí ako minulý rok, krízu teda v tomto smere nepociťujeme,“ vyjadril sa Šimko. Takmer vypredané júlové termíny táborov má aj bratislavské Centrum voľného času Esko. „Aký bol naozaj záujem uvidíme až po sezóne, ale momentálne to kopíruje čísla z minulého roku,“ hovorila Alžbeta Valovičová z centra.

O tom, že rodičia na deťoch nešetria, svedčí tiež fakt, že v čase krízy vznikajú ďalšie detské prázdninové centrá. V hlavnom meste tento rok pribudla napríklad spoločnosť City Camp, v Košiciach zase prvý rok organizuje detský tábor firma Kids Academy. Obe spoločnosti sú so záujmom zatiaľ spokojné, počet prihlášok zodpovedá ich plánom.

Denné tábory pritom nie sú práve najlacnejšou záležitosťou. Päťdňové programy stoja aj okolo sto eur. Spoločnosti sa však kríze predsa len v niečom prispôsobili – oproti minulému roku zostali ceny vo väčšine prípadov rovnaké.

Rodičov ponuka denných táborov oslovuje z viacerých dôvodov. Cena pritom nie je prvoradá. „K nám veľa ľudí prichádza na odporúčanie známeho,“ hovorí Kvanková. Rozhodujúcu úlohu teda zohráva najmä kvalitný tím animátorov, ktorý deťom vytvorí zábavný, ale aj bezpečný program.

Naopak, prázdny byt môže byť pre deti cez leto nebezpečným „ihriskom“. Podľa štatistík sa zo všetkých detských úrazov až 36 percent udeje práve doma.

debata chyba