Slovensko predalo šesťročné dlhopisy, očakával sa vyšší výnos

Slovensko v pondelok predalo štátne dlhopisy v objeme 293 miliónov eur splatné za šesť rokov s výnosom 3,5 %. Česi majú s predajom svojich dlhopisov problém.

22.02.2010 23:13
burza, akcie, ruka, investovanie Foto:
Záujem investorov o slovenské cenné papiere na aukcii vraj splnil očakávania.
debata

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) podľa agentúry Reuters uviedla, že záujem investorov o slovenské cenné papiere napriek kríze okolo vývoja v Grécku splnil očakávania.  Šéf agentúry Daniel Bytčánek povedal, že problémy Grécka sa v snahe Slovákov predať dlhopisy nijako neprejavili. „Všeobecný trend ukazuje na stabilizáciu,“ cituje Reuters Bytčánka. Agentúra ARDAL začiatkom februára oznámila, že v prvej aukcii možno ponúkne dlhopisy v objeme 300 až 500 miliónov eur.

„V porovnaní s vlaňajškom sa podmienky podľa nášho názoru zlepšili. Z našej strany je tu o trochu priaznivejší výhľad,“ povedal Bytčánek. Výnosy boli v pondelkovej aukcii vraj trochu nižšie, ako agentúra čakala. 

Určitým problémom ale pri ponuke štátnych dlhopisov čelila Česká republika. Pred dvoma týždňami sa ministerstvo financií snažilo o predaj cenných papierov, ale nakoniec od zámeru ustúpilo, pretože investori chceli príliš vysoké úroky. Minister financií Eduard Janota však povedal, že Česko nové dlhopisy ponúkne možno ešte v prvom polroku.

Štát už tak v tomto roku získal na krytie dlhu a zabezpečenie vlastnej likvidity od investorov na finančných trhoch z predaja bondov vyše 1 mld. eur. V prvých troch aukciách agentúra pre riadenie dlhu predala dlhopisy za vyše 720 mil. eur. Ďalšia aukcia štátnych bondov, tentokrát zo série 210, je na programe 8. marca tohto roka.

V minulom roku pritom Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity predala v 24 aukciách štátne dlhopisy za 4,208 mld. eur, z toho zahraničným investorom za 284,2 mil. eur. Celkový dopyt v týchto aukciách dosiahol až 12,334 mld. eur. Okrem toho upísala emisiu eurobondov na zahraničnom trhu v sume 2 mld. eur a vrátila sa tiež k vydávaniu štátnych pokladničných poukážok.

debata chyba