Desaťtisíce ľudí nedostanú štátnu prémiu k stavebnému sporeniu

Stavebné sporenie sa má od budúceho roka výrazne zmeniť. Ministerstvo financií chce docieliť, aby ľudia, ktorí si sporenie založia až na konci roka, nemohli získať štátnu prémiu za celý rok. Zároveň by o prémiu mali prísť aj všetci sporitelia, ktorí si od stavebnej sporiteľne zobrali medziúver.

06.08.2011 06:30
stavebné, sporenie, zmluva Foto:
Ilustračné foto
debata

Návrh novely zákona o stavebnom sporení už v prvom čítaní schválili poslanci Národnej rady. Definitívne by o zmenách mali rozhodnúť v septembri. Ak novelu odobria v navrhovanej podobe, budú môcť noví sporitelia získať maximálnu štátnu prémiu za prvý rok sporenia len vtedy, ak zmluvu uzatvoria hneď v prvom mesiaci roka a do konca januára zaplatia aj optimálnu sumu na získanie celej prémie. Podľa súčasných pravidiel by tak museli na účet stavebného sporenia vložiť 663,90 eura.

Ročne pritom novú zmluvu o stavebnom sporení podpíše asi 150–tisíc ľudí. „Väčšina našich klientov uzatvára stavebné sporenie rovnomerne počas celého roka, v decembri býva produkcia nových zmlúv dvojnásobná oproti bežnému mesiacu,“ hovorí generálny riaditeľ a predseda Predstavenstva ČSOB Stavebnej sporiteľne Ľubomír Kováčik. V poslednom mesiaci sa tak podpíše asi pätina všetkých zmlúv. Sporiteľne však predpokladajú, že klienti by sa novej situácie prispôsobili a zmluvy by radšej podpisovali na začiatku roka.

Nárok na štátnu prémiu majú stratiť aj všetci sporitelia, ktorí si vezmú medziúver. O prémiu však neprídu len tí, ktorí si medziúver vezmú po účinnosti tohto zákona, ale aj ľudia, ktorí tento úver už v súčasnosti splácajú a budú v jeho splácaní pokračovať aj na budúci rok. Podľa údajov ministerstva financií je ich v súčasnosti asi 120–tisíc. Keďže štát týmto sporiteľom vypláca prémiu v priemernej výške 50 eur, mala by vláda vďaka tomuto kroku ročne ušetriť asi šesť miliónov eur.

Okrem obmedzení vyplácania štátnej prémie ministerstvo financií plánuje aj kroky, ktoré by sporiteľov mali potešiť. Chce znížiť maximálnu výšku poplatkov, ktoré si sporiteľne môžu pýtať za uzatvorenie zmluvy a za vedenie účtu.

Stavebné sporiteľne so zmenami nesúhlasia a snažia sa im zabrániť. Slovensko v posledných týždňoch zaplavili bilbordmi, ktoré ľuďom pripomínajú dôležitosť stavebného sporenia. Snažia sa aj lobovať medzi poslancami a dúfajú, že sa im ich podarí presvedčiť, aby nezmenili poskytovanie štátnej prémie. Zmene poplatkov sa však nebránia. „Záujem stavebných sporiteľní je ponechať existujúce výhody pre klientov, ktorí aktívne pristupujú k zabezpečeniu svojho bývania prostredníctvom stavebného sporenia, a nevnášať do osvedčeného systému financovania bývania pochybnosti a neistotu príliš častými legislatívnymi zmenami,“ vraví Daniela Vlčková z Wüstenrot stavebnej sporiteľne.

Predseda predstavenstva najväčšej Prvej stavebnej sporiteľne Imrich Béreš zdôrazňuje, že zatiaľ ide len o legislatívny návrh, ktorý sa môže ešte zmeniť. „Zároveň veríme, že sa nám podarí presvedčiť zástupcov slovenského parlamentu, aby načúvali našim argumentom a nešli proti najsilnejšiemu fungujúcemu systému podpory bývania na Slovensku,“ tvrdí Béreš.

Ministerstvo financií chcelo naposledy zmeniť poskytovanie štátnej prémie k stavebnému sporeniu na konci minulého roku. Prišlo vtedy s návrhom, aby prémiu nemohli získať takzvaní priateľskí sporitelia. Ide o ľudí, ktorí si po šiestich rokoch sporenia vyberú nasporené peniaze, pričom nemusia preukázať, že ich použili na zabezpečenie bývania. Aj vtedy sa stavebné sporiteľne postavili na odpor tomuto návrhu a ministerstvo svoj návrh neskôr stiahlo s tým, že problematiku stavebného sporenia bude komplexne riešiť v tomto roku.

Čo sa má v stavebnom sporení zmeniť

  • Celoročnú štátnu prémiu už nebudú môcť získať ľudia, ktorí si zmluvu uzatvoria na konci roku.
  • Kto ju neuzatvorí hneď na začiatku roku a nevloží do konca januára na sporenie aj celú potrebnú sumu na získanie celoročnej štátnej, dostane len pomernú časť prémie za mesiace, keď jeho zmluva bola v platnosti.
  • V nasledujúcich rokoch budú môcť sporitelia získať celú štátnu prémiu bez ohľadu na to, či vložia peniaze na začiatku roka, na konci roka, alebo si budú sporiť pravidelne každý mesiac.
  • O štátnu prémiu prídu všetci sporitelia, ktorí splácajú medziúver.
  • Dotkne sa to nielen klientov, ktorí si zoberú nový medziúver, ale aj tých, ktorí ho splácajú už v súčasnosti a budú ho platiť aj v budúcom roku.
  • Ministerstvo financií bude môcť určiť maximálnu výšku poplatkov, pri ktorej bude môcť klient získať štátnu prémiu. Ak by si stavebná sporiteľňa účtovala vyššie poplatky, klient by prémiu nedostal.
  • Maximálny poplatok za uzatvorenie zmluvy by sa mal znížiť na 0,9 percenta z cieľovej sumy, kým dnes je to jedno percento.
  • Za vedenie účtu si sporiteľne budú môcť pýtať najviac 12 eur ročne. V súčasnosti je maximálny poplatok vo výške 18 eur.
  • Sporiteľne si už nebudú môcť pýtať poplatok za spracovanie stavebného úveru, ale budú ho musieť poskytovať bezplatne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba