Fondy sa prepadli o desatinu

Pád na finančných trhoch znehodnotil úspory ľudí v podielových fondoch. Vo fondoch majú Slováci takmer desatinu úspor, spolu tam teda majú vložených vyše 6,6 miliardy eur.

09.08.2011 20:00 , aktualizované: 10.08.2011 12:00
graf, investovanie, fondy, akcie, noviny Foto:
Ilustračné foto
debata

Kým dlhodobo dosahujú fondy až 6-percentné ročné výnosy, teraz peniaze ľudí za týždeň prerobili desať percent. Týka sa to aj stabilne ziskových sektorov ako európsky energetický priemysel či nehnuteľnosti.

Prepady potvrdil Ivan Znášik zo Slovenskej asociácie správcovských spoločností. Upozornil však, že peniaze nie je vhodné z fondov vyberať. Dlhodobo bývajú fondy ziskové. Či a o koľko sa prepadli konkrétne talianske a španielske fondy, však Znášik povedať nevie. Ide o ekonomiky krajín, ktorých vysoké dlhy popri dlhoch USA najviac trápia investorov.

,,Je to náročné interpretovať, pretože sa všeobecne investuje do európskych fondov ako celku. Napríklad na Slovensku sa vôbec nepredáva fond, ktorý investuje do španielskych akcií," zdôvodňuje Znášik. Poklesli však aj niektoré dlhopisové fondy, predovšetkým tie, pri ktorých sa započítava riziková prirážka. ,,Takéto fondy sú potom menej predateľné a v podobných situáciách ako teraz klesá ich hodnota," dodáva Znášik.

V súčasnej neistej dobe sa analytici zhodujú v tom, že peniaze z podielových fondov sa vybrať neoplatí. V prípade, že má investor voľné peniaze, mal by vyčkať na priaznivejšiu situáciu. Výberom financií by sa podľa slov šéfa Slovenskej asociácie správcovských spoločností len zafixovala strata, ktorá tam vznikla.

„Prepady boli dosť výrazné a vybrať peniaze z akéhokoľvek fondu sa momentálne vôbec nevyplatí,“ upozorňuje Znášik. Peniaze sa vkladajú do fondov na obdobie niekoľkých rokov s tým, že prípadné straty fondy neskôr zmažú.

V júni však ľudia aj pre dlhovú krízu v Grécku húfne premiestnili investície na istejšie, ale menej úročené vklady. Bezpečnými sa pre nich stali bankové účty, pretože banka ručí za vyplatenie vkladu do stotisíc eur aj v prípade krachu. Z podielových fondov tak za jeden mesiac vybrali viac ako 60 miliónov eur. „Podľa júlových čísiel ešte pár záporných predajov je, avšak ich počet omnoho poklesol. Dnes sú záporné predaje približne na hodnote jednej tretiny ako minule,“ tvrdí Znášik.

Na nestálom burzovom trhu sa však dá aj zarobiť. Šancu majú investori, ktorí sa rozhodnú nakúpiť lacné akcie s predpokladom, že neskôr sa ich cena vráti opäť hore alebo zbohatnú na ďalšom predpokladanom poklese. „Tieto obchody sú však pre veľmi sofistikovaných obchodníkov. Bežným ľuďom to vôbec neodporúčam,“ radí Znášik. Podľa neho je najlepšie investovať do tých fondov, ktoré sa prepadnú najviac, pretože pri nich vzniká najväčší opačný efekt. Táto rada však nemusí platiť vždy. Najmä ak akcie v niektorom sektore poklesnú viac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba