Štátna pomoc nepomáha, je drahá a komplikovaná

Ak ste prišli o prácu a máte problémy so splácaním úveru na bývanie, môže vám pomôcť štát. Splniť však treba prísne podmienky a za pomoc aj zaplatiť. Preto je o ňu len veľmi malý záujem.

02.06.2010 07:50
peniaze, euro, hypotéka, dom Foto:
Ilustračné foto
debata

Od januára, odkedy program štátnej pomoci funguje, nezaznamenala Slovenská konsolidačná nijakú žiadosť. „Oficiálna žiadosť zatiaľ neprišla ani jedna,“ potvrdil Anton Bódiš, hovorca Slovenskej konsolidačnej. Program má pritom zabezpečiť, aby ľudia, ktorých o prácu pripravila kríza, neprišli o strechu nad hlavou. Za klienta tak štát prostredníctvom Slovenskej konsolidačnej potiahne najviac rok 70 percent splátky. Zvyšných 30 percent musí klient platiť aj naďalej sám. Najprv sa však musel dohodnúť s bankou na úprave splátok a najmenej šesť mesiacov ich aj platiť. Až potom môže požiadať o pomoc od štátu.

Problémom tiež je, že na jej získanie treba splniť prísne kritériá. Najčastejšie klienti neprejdú cez podmienku, že nesmú meškať so splátkami. Veľa klientov totiž do banky prichádza neskoro, až keď peniaze na splácanie nemajú. Takisto nesmú mať nedoplatky na nájomnom, dlhy na daniach ani odvodoch. Za prípadnú pomoc od štátu pritom treba zaplatiť nemalé úroky. Ak štátne peniaze splatí klient za rok, je úrok 3,5 percenta. S dlhšou lehotou splatnosti sa potom úrok zvyšuje o pol percenta, najviac na 5,5 percenta pri splatnosti päť rokov. Splácať pritom treba dva úvery naraz – aj banke, aj štátnej agentúre.

Posledný dôvod, prečo sa klienti v problémoch o štátnu pôžičku nebijú, je ten, že banky reagujú na problémy klientov veľmi pružne. Niektoré umožnia úplný odklad splátok až na pol roka. Dokážu tiež splátky znížiť – dočasne aj trvalo. Základnou podmienkou však je, že klient musí chcieť svoju problematickú situáciu riešiť.

„Pokiaľ mám informácie z ministerstva financií, žiadne legislatívne zmeny sa v systéme štátnej pomoci nechystajú. Iniciatíva by musela vzísť od samotných bánk,“ dodal Bódiš.

Aké sú podmienky na získanie štátnej pomoci
– majiteľ hypotéky alebo úveru v stavebnej sporiteľni prišiel o prácu po 1. januári 2009
– musí byť vedený v evidencii na úrade práce
– nesmel však prísť o prácu pre porušenie pracovnej disciplíny alebo v skúšobnej lehote
– takisto nesmel byť odsúdený za úmyselný trestný čin
– nesmie mať dlhy na daniach, v Sociálnej poisťovni či na nájomnom v správcovskej spoločnosti
– nesmie meškať so splátkami
– nesmie mať majetok či iné úspory, ktorými by mohol svoje dlhy vyrovnať
– úver na bývanie bol poskytnutý pred 1. januárom 2009
– ide o pôžičku do 82 984,8 eura (2,5 mil. Sk)
– najprv sa musí dohodnúť so svojou bankou či stavebnou sporiteľňou na úprave splátok, tie musí platiť aspoň 6 mesiacov
debata chyba