Pri predčasnom splatení spotrebného úveru zaplatí klient menej

Nový zákon o spotrebiteľských úveroch, ktorý sa v SR uplatňuje prakticky mesiac, významne pomohol klientom pri predčasnom splácaní spotrebných úveroch.

16.07.2010 07:46
euro, peniaze, mince, euromince Foto:
debata

Kým pred účinnosťou zaplatili vo väčšine bánk 4 % zo zostávajúcej sumy, podľa novej platnej úpravy môžu banky inkasovať maximálne 1 %.

Aj v tomto smere však banky postupujú individuálne a niektoré vyšli klientom ešte viac v ústrety. Napríklad VÚB banka podľa informácií, ktoré poskytla jej hovorkyňa Alena Walterová, uplatní zvýhodnené podmienky na predčasné splatenie pri všetkých flexipôžičkách poskytnutých aj v minulosti. „Všetci ľudia, teda nielen noví, ktorí u nás uzavreli flexipôžičku, zaplatia za predčasné splatenie najviac percento z dlžnej sumy, ak do konca splatnosti úveru zostáva menej ako jeden rok iba pol percenta,“ zdôraznila Alena Walterová, pričom do účinnosti zákona to boli asi 3 % zo zostatku úveru.

Dlžníci majú viac času aj na zváženie úveru a do 14 dní od uzavretia zmluvy môže klient požiadať o zrušenie úverovej zmluvy bez akýchkoľvek sankcií, a to aj v prípade, že peniaze už čerpal. Stačí, ak do 14 dní oznámi banke svoj zámer odstúpiť od zmluvy a má ešte 30 dní na to, aby peniaze banke vrátil.

Klienti Poštovej banky, ako povedala jej hovorkyňa Eva Sagálová, mali možnosť predčasne splatiť spotrebný úver už aj pred účinnosťou nového zákona o spotrebiteľských úveroch. Poplatok za predčasné splatenie úveru sa pritom pohyboval v závislosti od typu spotrebného úveru.

V súčasnosti môžu klienti banky predčasne splatiť pôžičku na bývanie (účelový spotrebný úver) bez poplatku. V prípade ostatných spotrebných úverov banka zjednotila poplatok za ich predčasné splatenie a za mimoriadnu splátku na 0,5 % z nesplatenej sumy resp. z výšky mimoriadnej splátky.

Tieto zmeny platia s účinnosťou od 10. júna 2010 a znížený poplatok za predčasné splatenie platí na všetky doteraz poskytnuté úvery (teda aj zmluvy uzatvorené pred účinnosťou nového zákona).

Odlišný spôsob zvolila Slovenská sporiteľňa. Ako uviedol jej hovorca Štefan Frimmer, poplatky za predčasné splatenie síce v zmysle zákona znížili, ale len na spotrebiteľské úvery uzatvorené od účinnosti zákona. Znamená to, že pri predčasnom splatení starších úverov sa uplatňujú pôvodne dohodnuté percentá. V súčasnosti sa teda v prípade predčasného splatenia uplatňujú poplatky nasledovne:

  1. ak je zostatková splatnosť úveru viac ako 1 rok – poplatok je 1,00 % z výšky mimoriadnej splátky, maximálne však výška úroku, ktorú by klient zaplatil medzi splatením úveru a pôvodnou splatnosťou
  1. ak je zostatková splatnosť úveru 1 rok a menej poplatok je 0,50 % z výšky mimoriadnej splátky, maximálne však výška úroku, ktorú by klient zaplatil medzi splatením úveru a pôvodnou splatnosťou.
debata chyba