Zbytočné upozornenia na bezcenné akcie

Obchodník s cennými papiermi zasiela upozornenia na možnosť bezplatného prevodu aj ľuďom, ktorí akcie previedli na štát už pred rokmi. Niektorí sú tým znepokojení. Boja sa totiž, že budú musieť opäť platiť za akcionársky účet.

05.03.2013 13:35
FNM, Fond národného majetku, prevody, prevod,...
Ilustračné foto.
debata (10)

Patrí medzi nich napríklad Anna Hrubá z Nitry. „Pred pár dňami som dostala do schránky obálku od RM-S Marketu, kde mi táto spoločnosť ponúka pomoc pri úkonoch spojených s bezodplatným prevodom cenných papierov. Ale ja už pritom žiadne akcie nevlastním,“ rozhorčuje sa v liste redakcii dôchodkyňa.

„V roku 2010 som si totiž odstála rad na pošte, dva dni som obliehala pracovisko obchodníka s cennými papiermi, až kým som sa nedozvedela, že vtedy už bezcenných zdedených akcií VÚB Kupónu som nadosmrti zbavená,“ podotýka teraz 77-ročná dôchodkyňa, ktorá sa obáva, že jej opäť príde faktúra za vedenie akcionárskeho účtu. „S boľavými kolenami som sa štverala do kopca, kde sídlil obchodník s cennými papiermi. Bola som "iba“ tridsiata piata v poradí, a to som ešte nevedela, že nemám overené doklady od notára či na matrike. Mám teraz opäť zobrať tých 200 gramov všetkých dokladov alebo sa mám báť, že úradný ,šimeľ´ bude za ne prenasledovať aj mojich pravnukov?" pýta sa pani Hrubá.

Zástupca RM-S Marketu Martin Vrzgula však tvrdí, že nič také by sa nemalo stať. „Mohlo sa stať, že zásielku dostali aj občania, ktorí nemajú žiadne cenné papiere, resp. občania, ktorí v minulosti svoje cenné papiere na FNM už previedli či predali na burze. Takáto zásielka, samozrejme, nezakladá adresátovi žiadne povinnosti ani záväzky,“ argumentuje Vrzgula. Spoločnosť totiž podobný list posielala širokej verejnosti ako informáciu o možnosti udeliť RM-S Marketu splnomocnenie na zastupovanie pri úkonoch spojených s prevodom nechcených cenných papierov na účet Fondu národného majetku.

Obchodník s cennými papiermi však pre istotu skontroloval, či pani Hrubá má svoj účet naozaj zrušený a nebude teda musieť platiť žiadne faktúry za evidenciu akcií. „V prípade pani Anny Hrubej došlo ešte v roku 2010 k podpisu zmluvy o bezodplatnom prevode cenných papierov na Fond národného majetku, následne k realizácii prevodu cenných papierov na FNM a tiež k zrušeniu jej majetkového účtu, vedeného v našej evidencii,“ dodáva Vrzgula.

Podľa oficiálnych štatistík Centrálneho depozitára cenných papierov vlani bezodplatne previedlo svoje akcie takmer 218-tisíc ľudí. Počas tohtoročného januára ich bolo viac ako 9-tisíc a vo februári o takmer 11-tisíc viac. Napriek tomu však ľudia ešte stále vlastnia státisíce často bezcenných akcií. Minimálny poplatok, ktorý musia zaplatiť majitelia cenných papierov za vedenie účtu v evidencii centrálneho depozitára, je 12 eur, ale občania môžu spadať aj do kategórie, kde od nich bude depozitár požadovať až 198 eur. Po prípadnom prevode Fond národného majetku uhradí nielen poplatky z aktuálneho roka, ale aj za vlaňajšok a rok 2011.

Výška poplatkov sa určuje od účtovnej hodnoty akcií. Platiť teda musia aj majitelia skrachovaných a neexistujúcich firiem.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba