Poistky zdraželi. Vodiči si však môžu cenu dohodnúť

Po niekoľkoročnom poklese cien povinného zmluvného poistenia dochádza k obratu. Poisťovne už začali zverejňovať nové cenníky a prevláda v nich zdražovanie či stagnácia cien.

14.10.2013 20:00 , aktualizované: 15.10.2013 08:00
poistenie auta, pzp, poistka, auto, kúpa auta Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Aktuálne na novú poistku čaká 750-tisíc z celkového počtu 2,5 milióna vodičov, ktorým sa končí ročné poistné obdobie. Ak motoristovi príde návrh drahšej poistky, môže sa brániť. Poisťovňa zvyčajne po námietke pristúpi k zníženiu jej ceny, aby si klienta zachovala.

Zároveň platí, že motorista môže veľa získať aj výmenou poisťovne. Priemerná cena poistky je totiž stále výrazne vyššia ako najnižšie poistky na trhu. Ešte v roku 2011 si ľudia v priemere poistili svoj automobil za 136 eur. „V minulom roku klesla priemerná cena povinného zmluvného poistenia na 125 eur,“ povedal Imrich Fekete, riaditeľ Slovenskej kancelárie poisťovateľov.

Najlacnejšie poistky od nových hráčov, ktorí vlani a predvlani prišli na Slovensko, sú okolo 70 eur. „Tento rok nepríde žiadny nový hráč, čím nevznikne tlak na zlacňovanie a očakávam preto stagnáciu cien povinného zmluvného poistenia,“ pokračuje Fekete. Poisťovne musia nové cenníky oficiálne zverejniť najneskôr 31. októbra.

Najmladšia poisťovňa pritom počíta s miernym zdražovaním. „Na základe súčasného stavu na trhu v súvislosti s produktom povinného zmluvného poistenia a jeho profitability očakávame mierny nárast cien povinného zmluvného poistenia,“ povedal Ondrej Zaťko z poisťovne Astra.

Nové cenníky zverejnila poisťovňa Uniqa. „V troch kategóriách pri osobných vozidlách sme pristúpili k úprave – zvýšeniu poistného z dôvodu škodovosti daného segmentu a situácii na trhu,“ uviedla Silvia Vlaskova z poisťovne Uniqa. V niektorých prípadoch zase pre zavedenie dvoch objemových kategórií môžu mať vodiči o niečo výhodnejšie ceny.

„Žiadne dramatické zmeny vo zverejnených cenníkoch sa neudiali, prišlo k miernej úprave segmentácií, nie je dôvod, aby sa ceny zvyšovali, ale ani znižovali, lebo neprichádza žiadna nová poisťovňa,“ zhodnotil aj Vladimír Cvik z porovnávacieho portálu Netfinancie.

Druhou poisťovňou so zverejneným cenníkom je Wüstenrot. „Pripravené zmeny sa týkajú prerozdelenia motorových vozidiel podľa výkonu motora z doterajších 6 na 7 kategórií, čím v niektorých intervaloch došlo k zníženiu výšky poistného,“ spresnila Daniela Vlčková z poisťovne Wüstenrot. Väčšina zo zvyšných poisťovní s nezverejnenými cenníkmi pre denník Pravda potvrdila skôr stagnáciu cien.

S vyššími cenami poistiek musia počítať najmä vodiči spôsobujúci dopravné nehody. "Naša poisťovňa plošne zvyšovať ceny neplánuje. Individuálne budeme zohľadňovať klientom škodový priebeh poistenia,“ povedal Gabriel Tóth z poisťovne Allianz.

Napriek prísľubu nezdražovania však poisťovne v reálnom živote často zdvihnú cenu poistenia. Potom je len na samotnom majiteľovi automobilu, či zaplatí viac, alebo sa pokúsi nájsť si nižšiu cenu. "Stávajú sa prípady, keď vodič nie je spokojný s ponúknutou cenou povinného zmluvného poistenia, reaguje výpoveďou a následne dostane od poisťovne ponuku na výhodnejšiu cenu,“ povedal Cvik.

Približne 750-tisíc vodičov, ktorým sa povinné zmluvné poisťovne končí posledným dňom tohto roka, tak má ešte viac ako dva týždne na uzatvorenie novej poistky. Ak chcú poisťovňu zmeniť, musia podať výpoveď v zmysle Občianskeho zákonníka minimálne 6 týždňov pred vypršaním zmluvy. Vzorové výpovede sa dajú nájsť na internete.

Podľa zákona musia poisťovne svojho klienta o zmene ceny poistky automobilu pre budúci rok písomne informovať najmenej desať týždňov pred vypršaním platnosti zmluvy.

Odborníci upozorňujú, že vodiči by sa pri uzatváraní zmlúv nemali pozerať len na celu povinného zmluvného poistenia, ale aj na rozsah asistenčných služieb poskytnutých v prípade nehody. „Sám som zažil dopravnú nehodu, pri ktorej sa dvaja vodič zrazili pod bratislavským Mostom Lafranconi. Poisťovňa jedného z účastníkov nehody poslala asistenčné auto so zamestnancom, ktorý zdokumentoval všetko potrebné okolo havárie a následne nebol problém s vyplatením poistky,“ upozornil dopravný analytik Jozef Drahovský.

Výška poistného krytia je stanovená zákonom, a to do 5 miliónov eur pri škode na zdraví a jedného milióna pri škode na majetku. „Tieto zákonom stanovené limity sú obrovské a tak pre väčšinu vodičov je pri uzatváraní zmluvy najviac dôležitá cena,“ uzavrel Cvik.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #Poisťovne #poistky