Číslo účtu bude výrazne dlhšie

Dnes používame číslo účtu, ktoré sa skladá z desiatich číslic a ďalšie štyri čísla tvoria kód banky. Od februára sa tieto klasické čísla účtov pretransformujú do medzinárodného tvaru s označením IBAN.

27.01.2014 06:30
účet, banka, odvody, dane, živnostník Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
  • Slovenský IBAN sa skladá z 24 znakov, pričom prvé dva znaky predstavujú kód krajiny. Slovenské čísla účtov preto začínajú písmenami SK. V jednotlivých krajinách sa dĺžku IBAN-u líši, v závislosti od národnej časti tohto kódu. Napríklad francúzske čísla účtov budú mať 27 znakov a v Nemecku 22 znakov.
  • Pri domácich platbách bude ešte dva roky platiť prechodné obdobie, v rámci ktorého budú banky prepočítavať pôvodné číslo účtu do formátu IBAN. To znamená, že do 31. januára 2016 nebude potrebné zadávať pri platbách v rámci Slovenska IBAN. To neplatí pre podnikateľov. Tí musia už od 1. februára tohto roku zadávať pri prevodoch IBAN. Banky nemajú možnosť v ich prípade konvertovať klasické číslo účtu do medzinárodného tva­ru.
  • Okrem čísla účtu má každá banka pridelený aj vlastný kód BIC, ktorý sa používa na medzinárodnú identifikáciu banky namiesto národného kódu banky. Pri posielaní peňazí do zahraničia bude dočasne potrebné zadávať kód BIC, pri domácich prevodoch nebude potrebný. Od 1. februára 2016 nebudeme musieť zadávať kód BIC ani pri posielaní peňazí do iných krajín SEPA.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banky #bankové prevody #SEPA