Investícia do umenia môže vyniesť viac ako podielové fondy

Kúpa obrazu či iného umeleckého predmetu nie je len príležitosťou skrášliť svoj príbytok, ale môže byť tiež zaujímavou investičnou príležitosťou. Podľa údajov Welth Report 2018 sa umenie vlani zhodnotilo o 21 percent.

27.04.2018 10:43
ruky, peniaze, bohatstvo Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Pre porovnanie, ak niekto vloží v súčasnosti do banky na ročný termínovaný vklad 5 000 eur, môže získať maximálne zhodnotenie 0,81 percenta. Okrem troch bánk však všetky ostatné banky dávajú sporiteľom úrok maximálne 0,3 percenta. Aj veľká väčšina podielových fondov vykazuje výrazne nižšie zhodnotenie ako 21 percent. A aj v prípade, že niektorý fond dokáže zarobiť viac, zvyčajne je to jednorazový výkyv.

„Celkovo predaj umenia v posledných rokoch výrazne rastie. Cena diel osvedčených, ale aj začínajúcich umelcov rastie často dvojciferným tempom a na aukciách padajú rekordy. Na vývoj trhu s umením má samozrejme veľký vplyv súčasná priaznivá ekonomická situácia, zvyšujúci sa dopyt po kvalitných dielach a vysoká úroveň ponuky,“ vraví riaditeľ pre privátnu klientelu UniCredit Bank Roman Hajduk.

Investícia do umenia by však nemala byť chápaná ako hlavná investícia, na ktorej si niekto založí svoje sporenie na dôchodok. Ide skôr o alternatívnu investíciu, teda takú, ktorá má doplniť hlavnú investíciu. Medzi takéto alternatívne investície sa radia aj investície do cenných mincí, veteránov, archívneho vína či do rozvoja startupov.

„Nedávno sme napríklad realizovali investície do robotizácie alebo umelej inteligencie. To sú fenomény, ktoré budú v blízkej budúcnosti veľmi významné s možným prísľubom zaujímavého výnosu,“ hovorí Hajduk. Trendom ďalších rokov môžu byť podľa neho aj investície do pitnej vody, sektora zdravotnej starostlivosti alebo alternatívnych energií.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #podielové fondy #umenie