O účet zadarmo nie je veľký záujem

Klienti bánk majú o bežný účet zadarmo, ktorý musia banky ponúkať zo zákona, veľmi malý záujem.

10.12.2018 14:00
seniori, dôchodcovia, list, počítač, dôchodok,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)
Predpokladá sa ,že sa nezvýši ani v prípade, že sa rozšíri okruh osôb, ktoré by naň mali nárok, ako aktuálne plánuje vláda. Dôvod nezáujmu je jednoduchý. Zmena by sa dotkla hlavne aktívnych ľudí a tí majú skôr záujem o benefity, ktoré im účet zadarmo nedá. . Ani nie 0,2 percenta zo všetkých klientov Poštovej banky, ktorí majú otvorení osobný účet, využíva Základný bankový produkt. Ide o bežný účet zadarmo, ktorý banky musia ponúkať klientom s príjmom nižším ako 400 eur mesačne alebo pripísanými prostriedkami do 5 600 eur ročne.

„Predpokladáme, že záujem o Základný bankový produkt sa nezvýši ani po tom, ako sa zmenia podmienky na jeho využívanie,“ myslí si hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková. Vláda chce totiž rozšíriť okruh klientov, ktorí by mali mať naň nárok. Od budúceho roka by si ho mohli založiť všetci dospelí, ktorých mesačný príjem nepresiahne 1,1-násobok minimálnej mzdy. Ide o ľudí so mzdou do 572 eur za mesiac alebo pripísanými prostriedkami do 7 800 eur za rok (teda 15-násobok minimálnej mzdy).

Hlavne dôchodcovia

Drvivá väčšina klientov, ktorí účet zadarmo využívajú, sú dôchodcovia. Priemerný mesačný dôchodok bol pritom k októbru tohto roka 443,78 eura. Iba necelých 22 % klientov, ktorí využívajú tento typ účtu, spadá do pracujúcej populácie. „Aktívni ľudia, hoci aj s nízkym príjmom, nemajú o Základný bankový produkt veľký záujem,“ konštatuje Lýdia Žáčková. Dokazujú to aj dáta. Typický klient s týmto produktom dostane raz za mesiac peniaze na účet v priemernej výške 330 eur.

V hotovosti peniaze na účet skoro vôbec nevkladájú. Štvrtina klientov s týmto produktom si vyberá naraz prakticky celú sumu, ďalších desať percent takmer celú sumu prevádza na iný účet. Klient s takýmto účtom v priemere 2,3-krát zaplatí v obchode kartou okolo 14 eur, vyberie si 0,4-krát priemernú sumu 140 eur z bankomatu alebo cez poštomat asi 200 eur.

Klienti do 26 rokov majú v Poštovej banke k dispozícii Užitočný účet úplne zadarmo po stiahnutí mobilnej aplikácie a aplikácie Peniaze s5. „Klienti, ktorí si za účet platia, môžu vďaka benefitom, ktoré im účet prináša, získať dokonca viac ako je ich mesačný poplatok za vedenie a využívanie bežného účtu,“ hovorí Lýdia Žáčková.

Môžu získať aj viac

Okrem toho, na mesačný poplatok za vedenie účtu si môžu „zarobiť“ aj vďaka programu odmeňovania Peniaze s5. V rámci neho získavajú zľavu pri platení kartou u vybraných zákazníkov. Ušetrené peniaze im banka pripíše na účet. „Aktívny klient, ktorý využil niektorú ponuku, ušetril v priemere 5,50 eura mesačne. To je viac než je poplatok za Užitočný účet,“ vysvetľuje Lýdia Žáčková.

Poštová banka si preto myslí, že úpravy v Základnom bankovom produkte sú zbytočné, keďže pre klientov trh ponúka oveľa lepšie možnosti než sú štátom regulované účty.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banka #peniaze #účet zadarmo