Investičné zlato nie je len pre milionárov, možno si tak sporí aj váš sused

Vedeli ste, že nemusíte mať na účte milióny, aby ste mohli investovať do zlata? Práve naopak. Zlato je považované za tradičnú investíciu, ktorá udržiava hodnotu v čase, a tak najlepšie dokáže ochrániť vaše peniaze a zabrániť ich znehodnoteniu.

04.10.2019 11:00
sporenie, vklad, prasiatko, úspory Foto:
Ilustračné foto.
debata (16)

„Vďaka možnosti pravidelného sporenia už od pár desiatok eur mesačne sa zlato stáva stále populárnejšie aj na Slovensku, a to aj pre malých investorov z radov bežných ľudí,“ uviedol riaditeľ spoločnosti Golden Oak Trust Miroslav Tamáš. Klientom radí, aby investovali do zlata pravidelne a dlhodobo. Prečítajte si, prečo môže byť zlato ako investícia zaujímavé aj pre vás.

Uchovávateľ hodnoty

Investičné zlato je často označované aj ako „bojovník proti inflácii“. Inflácia znižuje hodnotu peňazí v čase. To znamená, že za tie isté peniaze ste si napríklad pred 5 rokmi mohli kúpiť viac tovarov a služieb ako dnes. Zlato si naopak svoju hodnotu v čase uchováva a to, čo ste si za jednu uncu zlata mohli kúpiť v minulosti, si budú môcť dopriať v budúcnosti aj vaše deti.

Aj pre „bežných“ ľudí

Niektoré investície vyžadujú veľký kapitál, napríklad investície do realít. Do zlata však môžete investovať už od 25 eur mesačne a to je čiastka, ktorú si môže dovoliť takmer každý. Takýmto spôsobom môžete investovať do zlatej mince Viedenskí filharmonici, ktorá sa opakovane stala najpredávanejšou zlatou mincou na svete. „Aktuálna hodnota uncovej zlatej mince Viedenskí filharmonici je viac ako 1 400 eur, ale klienti nemusia mať všetky peniaze na jej kúpu naraz. Jednoducho si na ňu postupne sporia podľa svojich možností,“ opisuje Miroslav Tamáš. Keď si nasporíte na jednu mincu, niektoré spoločnosti ju nechajú u seba v trezore, iné ako napríklad Golden Oak Trust vám ju bezpečne doručia domov.

Ľahko skladovateľné

S vlastníctvom zlata nie sú spojené žiadne ďalšie náklady. Je ľahko skladovateľné a môžete ho prepraviť bez nežiaducej pozornosti. Uncová zlatá minca Viedenskí filharmonici nie je ani veľká, ani malá a tak ju môžete jednoducho a bezpečne skladovať u vás doma a tiež ľahko prenášať, prípadne darovať ako hodnotný dar pri narodení dieťaťa či významnom životnom jubileu. Nepotrebujete k tomu napríklad žiadny trezor, resp. bezpečnostný sejf, ako si to mnohí ľudia myslia.

Pohodlne ho zmeníte za peniaze

Zlato môžete rýchlo a pohodlne predať na najrôznejších miestach. Výkup investičného zlata zabezpečuje množstvo spoločností a viete ho zameniť za peniaze prakticky kdekoľvek vo svete. Napríklad svetovo uznávané mince Viedenských filharmonikov ľahko speňažíte v Európe, Amerike či Ázii. Aj slovenské investičné spoločnosti garantujú spätný výkup mincí za férové ceny. Ak teda budete chcieť svoje zlato zameniť za peniaze, nebudete s tým mať žiadne veľké starosti.

Investícia do fyzického zlata sa vyvíja inak ako väčšina produktov naviazaných na kapitálové trhy a jeho vplyv oceníte hlavne v obdobiach finančných kríz. Preto je rozumnou voľbou vo väčšine portfólií. Navyše zlato je jediný typ investície, ktorá je fyzická. Môžete ho fyzicky uchopiť a bezpečne skladovať u vás doma.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #zlato #investície do zlata #znehodnotenie peňazí