Pred brexitom pozor! Odložte si doklady o sociálnom zabezpečení

Sociálna poisťovňa upozorňuje občanov pracujúcich vo Veľkej Británii a Severnom Írsku, aby pamätali na to, že doklady o ich práci a sociálnom zabezpečení z tejto krajiny môžu byť pre nich v budúcnosti veľmi dôležité.

17.10.2019 12:45
manager, práca, zamestnanec, brigáda, pracovník, Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Vo vlastnom záujme by ste si preto mali uchovať napríklad pracovné zmluvy, výplatné pásky či číslo sociálneho zabezpečenia. Tieto doklady môžu mať osobitný význam najmä v súvislosti s blížiacim sa vystúpením Spojeného kráľovstva z Európskej únie.

Odkladať si doklady o práci a dôchodkovom poistení zo zahraničia je všeobecná zásada, pretože môžu poistencovi výrazne uľahčiť situáciu a urýchliť neskoršie vybavovanie dávok na Slovensku alebo v inej krajine EÚ, kam sa presunul.

V prípade Spojeného kráľovstva je ešte situácia špecifická v tom, že na inštitúcie, na ktoré sa v súčasnosti vzťahuje povinnosť spolupracovať v oblasti sociálneho zabezpečenia s inštitúciami členských štátov EÚ, sa po brexite táto povinnosť vzťahovať nemusí (napr. povinnosť potvrdzovať existenciu poistenia).

V takom prípade odložené doklady môžu poistencovi zásadne pomôcť a ovplyvniť rozhodovanie o dávke, ktorú bude poberať. Týka sa to i jeho starobného dôchodku, pri ktorom sa mu v budúcnosti zohľadní aj obdobie odpracované v Spojenom kráľovstve.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

1 debata chyba
Viac na túto tému: #odvody #zmluvy #Brexit #sociálne zabezpečenie #výplatné pásky