Vyberáte poistenie nehnuteľnosti? Neberte ohľad iba na cenu

Pri výbere poistenia vášho nehnuteľného majetku do úvahy neberte len cenu poistky, dôležité je, čo všetko poistenie kryje.

04.11.2019 06:00
byt, bývanie, muž, obývačka, počúvanie, hudba Foto:
Dôležité je správne stanoviť poistnú sumu. Pomerne často sa totiž stáva, že nehnuteľnosť nie je poistená na dostatočnú sumu.
debata

Pri uzatváraní poistenia nehnuteľnosti je dôležitý výber rizík, ktoré chce mať majiteľ nehnuteľnosti kryté. „Či už sú to prírodné živly ako búrky, záplavy, povodne, blesky, krupobitie, ťarcha snehu, lavína, víchrice; ďalej sú to vodovodné škody, skrat a prepätie, ale aj vandalizmus, krádež alebo explózia, výbuch, požiar a dokonca pád lietadla,“ vymenúva Helena Kanderková z Allianz – Slovenskej poisťovne.

Predtým, ako podpíšete poistnú zmluvu, odborníci odporúčajú zamyslieť sa aj nad poistnými podmienkami. „Taktiež je potrebné vopred sa oboznámiť s výlukami z poistenia. Treba myslieť na to, že poisťovňa hradí škody, ktoré boli kryté podľa poistnej zmluvy a maximálne do výšky poistnej sumy,“ upozorňuje Anna Jamborová z ČSOB poisťovne.

Veľmi dôležitou vecou, na ktorú treba pri výbere poistenia prihliadať, je, aby klient neskončil s podpoistenou nehnuteľnosťou. „Dôležité je správne stanoviť poistnú sumu. Pomerne často sa totiž stáva, že nehnuteľnosť nie je poistená na dostatočnú sumu – dôjde teda k podpoisteniu. Ľudia si problém uvedomia až vtedy, keď dôjde k poistnej udalosti a oni dostanú menej peňazí, než bola skutočná hodnota nehnuteľnosti,“ hovorí Dalibor Mihalkin z Komunálnej poisťovne. K podpoisteniu môže podľa neho dôjsť už pri uzatváraní zmluvy. Napríklad, ak klient v snahe ušetriť zvolí poistnú sumu majetku nižšiu, ako je jeho skutočná hodnota. V prípade poškodenia alebo zničenia nehnuteľnosti poskytne poisťovňa plnenie vypočítané na základe porovnania poistnej sumy budovy dojednanej v zmluve a jej skutočnej hodnoty.

Podľa Daniely Vlčkovej z poisťovne Wustenrot by klient pred podpisom zmluvy mal poznať reálnu hodnotu svojej nehnuteľnosti, mať predstavu, aké riziká (možné škody) by chcel mať v poistení kryté/zahrnuté (vzhľadom na to, že v ponuke sú rôzne balíky poistenia, ktoré sa líšia v tom, aké poistné riziká kryjú), a v neposlednom rade by mal klient/záujemca pravdivo zodpovedať otázky finančného sprostredkovateľa, respektíve pravdivo vyplniť formulár, ak si uzatvára poistenie online.

Súčasťou kvalitného poistenia by malo byť poistenie zodpovednosti za škody spôsobené inému na zdraví alebo majetku. „Často sa pri víchrici stáva, že z poisteného domu spadne na susedovo auto škridla alebo satelit. Škody spôsobené susedovi sú hradené práve z poistenia zodpovednosti,“ dodáva Zuzana Wagnerová z poisťovne Kooperativa.

Pri poistení majetku je takisto dôležité uvedomiť si rozdiel medzi poistením nehnuteľnosti a poistením domácnosti. „Každé z týchto dvoch poistení slúži na poistenie niečoho iného. Poistenie nehnuteľnosti kryje škody na samotnej stavbe, poistenie domácnosti zasa na vybavení, čiže interiéri domu, bytu či rekreačnej budovy,“ vysvetľuje Katarína Kukurová z poisťovne Generali.

„Z praxe vieme povedať, že ľudia si prioritne poisťujú nehnuteľnosť a na poistenie domácnosti zabúdajú (vnútorné zariadenie domu a bytu), čo je chyba, lebo v takom prípade nemajú majetok poistený komplexne. Často sa stáva, že ľudia si napr. pri uzatváraní hypotéky poistia dom alebo byt, pretože je to k hypotéke povinné, domácnosť však nechajú nepoistenú. V prípade napr. škody spôsobenej záplavou potom poisťovňa preplatí poškodenie alebo zničenie nehnuteľnosti, ale nie škody na hnuteľných veciach a zariadení, ako je nábytok či spotrebiče,“ podotýka Matej Neumann z Union poisťovne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #výber #poistenie nehnuteľnosti #poistenie domácnosti