Medziročný rast miezd bude podľa Graftonu naďalej slušný

Spomalenie slovenskej ekonomiky sa premietne do poklesu rastu miezd na úroveň kopírujúcu infláciu.

02.01.2020 06:00
kancelária, práca, zamestnanci, platy Foto:
Ilustračné foto.
debata

Odhaduje to personálna agentúra Grafton Slovakia v rámci bilancovania roka 2019 v tomto sektore a pri prognózovaní trendov na pracovnom trhu na rok 2020. „Je logické, že vlaňajšie 14-ročné maximá nárastu miezd sa nemôžu zopakovať, veď v odvetviach ako zdravotníctvo, gastronómia či retail boli navýšenia neraz aj 15-percentné,“ upozorňuje Country Manager Graftonu Miroslav Garaj. Pretrvávajú podľa neho dôvody na slušný budúcoročný nárast.

„Z vlaňajšej úrovne 6 až 8 % očakávame zníženie medziročného rastu miezd na hodnotu 5 až 7 %,“ hovorí Michal Batis z bratislavského zastúpenia Graftonu. Pokračujúce zvyšovanie miezd v roku 2019 naprieč všetkými regiónmi a typmi pozícií umocňovalo podľa neho tlak na zamestnávateľov a znižovalo počet aktívnych kandidátov, keďže menej zamestnancov bolo náchylných, ochotných a odhodlaných zmeniť prácu. Porovnateľne klesol aj počet ponúkaných pozícií. V druhej polovici roka Grafton registroval pokles v oblasti náboru nových pracovných síl pri výrobných firmách naviazaných na automobilový priemysel, v niektorých prípadoch dochádzalo aj k uvoľňovaniu zamestnancov.

Vývoj pracovného trhu môže podľa Graftonu do veľkej miery ovplyvniť výsledok februárových parlamentných volieb a najmä v súvislosti s hlavným mestom aj príchod medzinárodných inštitúcií, ktorý môže sekundárne priniesť zaujímavé príležitosti pre súkromný sektor. Podľa Andreja Gurína zo žilinskej pobočky Graftonu bude v roku 2020 pokračovať stieranie regionálnych rozdielov a výrazne sa spomalí prílev cudzincov na slovenský pracovný trh.

Spoločnosť Grafton eviduje na celom Slovensku približne 90 tisíc voľných miest. Najväčšiu absenciu vhodných kandidátov pociťuje priemyselná výroba, veľko i maloobchod a IT sektor. V oblasti IT je dostatok junior admin špecialistov. Vysoké školy každý rok produkujú podľa Graftonu veľa absolventov s jazykovým vybavením aj IT kvalifikáciou. Firmy však nedokážu pokrývať nedostatok skúsených seniorných ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #platy #mzdy #rast miezd