Pri reťazovom pôrode materské na ďalšie dieťa nemôže byť nižšie

Ak zamestnaná žena porodí a stará sa po sebe o viaceré deti bez toho, aby sa vrátila do práce, každá ďalšia dávka materské, ktorú jej Sociálna poisťovňa prizná, nemôže byť nižšia ako predchádzajúca dávka.

11.03.2020 12:00
dieťa, novorodenec, batoľa Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ide o tzv. reťazový pôrod, keď pri ďalšom dieťati nemá poistenka z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky v rozhodujúcom období vymeriavací základ na platenie poistného. Výška dávky sa preto vypočíta z pravdepodobného vymeriavacieho základ, ktorý určuje zamestnávateľ. Ak ho určí nižší ako vymeriavací základ pri skorších materských, Sociálna poisťovňa dávku vypočíta z vymeriavacieho základu tak ako pri predchádzajúcom materskom a materské tak nikdy nebude nižšie.

Pravdepodobný vymeriavací základ zamestnávateľ potvrdzuje na osobitnom tlačive (Potvrdenie zamestnávateľa o zamestnancovi na účely uplatnenia nároku na nemocenskú dávku), ktoré je k dispozícii na webovej stránke Sociálnej poisťovne v časti Formuláre alebo v pobočkách Sociálnej poisťovne.

V tejto súvislosti Sociálna poisťovňa upozorňuje, že pojem reťazový pôrod v zákone o sociálnom poistení definovaný nie je. Je to len všeobecne prijaté pomenovanie situácie, keď zamestnankyňa, ktorej trvá pracovný pomer, plynule prechádza z materskej na rodičovskú dovolenku a následne s ďalším dieťaťom na materskú dovolenku. Môže ísť pri tom aj o viac ako len o dve deti.

Upozorňujeme tiež, že ak zamestnankyňa ukončila pracovný pomer v čase starostlivosti o dieťa, nárok na materské pri ďalšom dieťati jej nevznikne, ak opäť nespĺňa podmienku existencie nemocenského poistenia (resp. trvanie ochrannej lehoty) a trvanie nemocenského poistenia aspoň 270 dní v posledných dvoch rokoch pred pôrodom.

V januári 2020 vyplatila Sociálna poisťovňa 34 028 dávok materské v priemernej výške 759,53 eur. Rok predtým, v januári 2019 to bolo 33 958 dávok v priemernej výške 691,31 eur.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

debata chyba
Viac na túto tému: #matka #materské #nemocenské poistenie #materská dávka