Dohodári: 105 eur od štátu za marec, 210 za apríl

O príspevok od štátu pri strate či poklese príjmu už môžu pri splnení podmienok žiadať nielen SZČO, jednoosobové s.r.o., ale aj takzvaní "dohodári“.

11.05.2020 07:00
manželia, notebook, radosť Foto:
SOS dávka predstavuje 105 eur za marec a 210 eur za každý ďalší mesiac až do konca krízovej situácie.
debata (21)

Od minulého týždňa štát podporí aj skupinu občanov, ktorí sa v aktuálnej situácii pandémie koronavírusu ocitli bez príjmu. Títo môžu žiadať o takzvanú SOS dotáciu Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Rezort tak rozšíril okruh žiadateľov o finančnú pomoc aj o tých, ktorí z rôznych dôvodov nemajú nárok na príspevok z projektu „Prvá pomoc“. SOS dotácia je určená pre tých, ktorí pred vypuknutím pandémie koronavírusu mali prácu, príjem z podnikania alebo vykonávali samostatne zárobkovú činnosť a aktuálne zostali bez príjmu.

Ministerstvo práce túto dávku poskytne ľuďom, ktorých nebolo možné zahrnúť do schémy štátnej pomoci, pretože nemajú uzatvorený riadny pracovný pomer. SOS dávka je určená presne pre tých ľudí, ktorí z rôznych dôvodov nespĺňajú žiadnu kategóriu pomoci zo strany štátu v súvislosti s koronakrízou, čiže nie iba pre „dohodárov“.

Video
Ide o peniaze: O štátnej pomoci živnostníkom a SZČO s Máriou Samekovou, členkou prezídia Slovenskej komory daňových poradcov.

Samozrejme, rovnako ako SZČO alebo jednoosobové s.r.o, ktorým klesli alebo vypadli tržby, musí aj táto skupina žiadateľov splniť stanovené podmienky. Podmienkou na získanie je, že títo žiadatelia nesmú poberať starobný, predčasný starobný, invalidný, výsluhový alebo invalidný výsluhový dôchodok, nemocenskú dávku, dávku v nezamestnanosti, dávku nemocenského zabezpečenia alebo obdobnú dávku zo zahraničia. Rovnako nesmú byť príjemcom pomoci v hmotnej núdzi, poberať rodičovský príspevok alebo príspevok na opatrovanie. „Práve v tejto SOS dotácii sa nájdu aj takzvaní „dohodári“, ktorí jednoducho od 12. marca nemajú žiaden príjem, prípadne nemajú žiaden príjem za apríl. Ale nie je to len pre nich, je to aj pre iné skupiny občanov, ktorí nespĺňajú nároky na niektorú z pomocí zo strany štátu a sú bez príjmu,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Dotáciu bude ministerstvo poskytovať vo výške 105 eur za mesiac marec a 210 eur za ďalšie mesiace až do skončenia krízovej situácie, ak medzitým žiadateľ nezačne opäť pracovať či podnikať. Podmienky pre získanie dotácie aj s návodom na vyplnenie žiadosti sú zverejnené na stránke www.pomahameludom.sk. Žiadosť o SOS dotáciu za marec a apríl je možné podať spolu do 15. mája poštou na adresu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Ministerstvo práce upozorňuje na lehoty na podanie žiadostí aj ostatné skupiny žiadateľov, ktorým vzniká nárok na príspevok od štátu. Do 15. mája treba požiadať aj o príspevky za marec v rámci projektu „Prvá pomoc“. „Za apríl bude možné žiadať o príspevky od 16. mája. Je totiž potrebné vyplniť iné výkazy ako za marec, keďže pomoc sa bude poskytovať za celý mesiac, nie iba za časť. Žiadatelia budú mať na podanie výkazu za apríl čas do konca mája. Ak o pomoc žiadali už aj v marci, nemusia už podávať žiadosť, postačuje, ak do výkazu vyplnia číslo dohody uzavretej s príslušným úradom práce,“ vysvetlil Krajniak.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo práce a sociálnych vecí #štátne príspevky #dohodári #strata práce