Dávky pre penzistov, rodiny s deťmi aj zamestnancov budú vyššie

Príchod nového roka prinesie viacero noviel zákonov, s ktorými prichádza aj množstvo zmien v dávkach pre seniorov, rodiny s deťmi aj zamestnancov. Vyššie dôchodky, zmrazené minimálne penzie, viac peňazí pre rodiny s deťmi, rast minimálnej mzdy, ale aj vyššie úrazové dávky.

04.12.2020 07:00
rodina, rodičia, deti Foto:
Maximálna materská dávka presiahne 1 600 eur.
debata

Vek odchodu do penzie už pevne určuje tabuľka. Zmena ale nastane v dôchodkovom veku matiek narodených v rokoch 1957 až 1965, ktorým sa bude od januára znižovať dôchodkový vek o pol roka za každé vychované dieťa. Dôchodkový vek sa im pritom zníži najviac o 18 mesiacov, ak vychovali tri a viac detí. Rovnako to bude platiť aj pre znižovanie dôchodkového veku tých mužov, u ktorých výchova dieťaťa nebola zohľadnená matke.

Od januára opäť vzrastú penzie o pravidelnú valorizáciu. "Zvýšia sa o 2,6 % mesačnej sumy dôchodku, najmenej však o pevnú sumu určenú ako 2 % z priemernej mesačnej sumy príslušného druhu dôchodku. Starobný dôchodok tak vzrastie minimálne o 9,40 eura,“ píše sa v správe Sociálnej poisťovne.

Príchod roku 2021 nepoteší ľudí s nárokom na minimálnu penziu. Penzijné minimum malo v januári vzrásť, zostane však na dnešnej úrovni. Vláda totiž schválila návrh novely zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého sa minimálne dôchodky pre 216-tisíc ich poberateľov od začiatku budúceho roka nebudú zvyšovať najbližších niekoľko rokov.

Základná suma minimálnej penzie sa odpojí od priemernej mzdy na Slovensku. Obnoví sa aj zohľadňovanie len tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia pri posúdení nároku na minimálnu penziu. Žiadateľovi o dôchodok sa tak z hľadiska nároku na minimálny dôchodok opäť vezmú do úvahy len tie roky poistenia, pri ktorých v hrubom zarábal mesačne najmenej 24,1 % z priemernej mzdy. Minimálny dôchodok pri získaní 30 tzv. kvalifikovaných rokov dôchodkového poistenia bude od začiatku budúceho roka naďalej 334,30 eura.

Vyššie ale budú úrazové dávky o 2,3 %. "Rovnako o 2,3 % vzrastú aj úrazové dávky – jednorazové odškodnenie, náhrada nákladov spojených s liečením a náhrada nákladov spojených s pohrebom, ktoré sú zo zákona obmedzené maximálnou sumou,“ informovala Sociálna poisťovňa.

Maximálna materská dávka presiahne 1 600 eur. Maximálna suma materskej dávky v mesiaci, ktorý má 30 dní, bude 1 615,60 eura, v mesiaci, ktorý má 31 dní, to bude suma 1 669,50 eura. Vláda zavádza, avšak až od apríla, novú dávku pre tehotné ženy, takzvané tehotenské. Pozitívne by sa malo dotknúť viac ako 41 000 žien. V prípade nemocensky poistených matiek bude tehotenské 236 eur a v prípade študentiek bude tzv. tehotenské štipendium v sume 200 eur.

Od januára budú zamestnanci s najnižšími mzdami poberať 623 eur, čo predstavuje v čistom 508,45 eura. „Chcem, aby mzdy občanov rástli čo najviac. Napriek pôvodným požiadavkám zamestnávateľov na zmrazenie minimálnej mzdy som rád, že sa nám podarilo dosiahnuť jej navýšenie na úrovni 57 % priemernej mzdy 2019,“ konštatoval minister práce Milan Krajniak.

Od marca si zasa budú môcť zamestnanci vybrať, či chcú dostávať gastrolístky alebo príspevok na stravovanie. Výška finančného príspevku na stravovanie je suma, ktorou zamestnávateľ prispieva na stravovanie iným zamestnancom, najmenej však 55 % minimálnej hodnoty stravovacej poukážky.

Súčasné nastavenie pomoci v hmotnej núdzi sa má zmeniť

Vláda by mala zmeniť súčasné nastavenie pomoci v hmotnej núdzi. Tá by mala viac zohľadňovať finančné náklady sociálne odkázaných domácností. Uvádza sa to v dokumente Moderné a úspešné Slovensko, ktorý zverejnilo Ministerstvo financií SR. Ide o tzv. zásobník reforiem pre plán obnovy.

Jednou z možností je podľa materiálu nadviazať maximálnu výšku nárokov v systéme pre rodiny s deťmi spolu s prídavkom na dieťa na ekvivalent životného minima jednotlivca bez detí. Príspevok na nezaopatrené dieťa sa má rozšíriť o deti, ktoré sú v predškolských zariadeniach a na stredných školách.

Ľudia v hmotnej núdzi, ktorí sa zúčastňujú na vzdelávaní alebo si zvyšujú kvalifikáciu, by mali dostávať vyšší aktivačný príspevok ako tí, ktorí vykonávajú aktivačné práce. Upraviť by sa mali aj podmienky poskytovania príspevku na bývanie, a to s cieľom znížiť energetickú chudobu. Tento príspevok by sa mal vyňať zo systému pomoci v hmotnej núdzi a majú sa zmeniť kritériá nároku naň tak, aby sa rozšírila dostupnosť tohto príspevku pre širšie skupiny obyvateľstva.

„Výška príspevku bude zohľadňovať veľkosť a zloženie domácností, ako aj reálne náklady spojené s bývaním,“ uvádza sa v materiáli. V rokoch 2021 až 2024 si majú tieto zmeny vyžiadať 286 miliónov eur.

(SITA)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dávky pre rodičov #dávky pre dôchodcov #dávky od štátu #zmeny v roku 2021