Nové bývanie získate vďaka kombinácii pravidelného sporenia a výhodného úveru

Kúpa alebo rekonštrukcia bývania je nesporne finančne náročná záležitosť. Sprísnili sa podmienky poskytovania hypoték. Väčšina bánk navyše klientom poskytne len úver do výšky 80 percent z ceny kupovanej nehnuteľnosti. Zvyšok musí mať záujemca o nové bývanie našetrený alebo má možnosť vziať si spotrebný úver. Čím sa, samozrejme, cena bývania výrazne predražuje. Možnosťou, ako situáciu v budúcnosti riešiť, je začať si či naskôr pravidelne sporiť.

19.12.2020 00:00
obývačka, bývanie, rodina, radosť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Podmienky poskytovania hypoték sa za posledné dva roky výrazne sprísnili. Banky nielenže obmedzili výšku poskytnutého úveru do výšky maximálne 80 percent z hodnoty nehnuteľnosti, ale prísne posudzujú aj príjem klienta a jeho schopnosť splácať pôžičku. Výška splátky úveru môže od tohto roku dosiahnuť maximálne 60 % čistého príjmu žiadateľa, a to už po odrátaní životného minima. Spomínané obmedzenie sa vzťahuje nielen na hypotéky, ale aj na spotrebné úvery. Strop dlhu žiadateľa navyše nemôže presiahnuť 8-násobok príjmu žiadateľa a pozor, do zadlženosti sa počítajú nielen požadovaný úver na bývanie, ale aj iné pôžičky z minulosti – spotrebný alebo kontokorentný úver, lízing auta či kreditná karta.

Ak plánujete v budúcnosti kúpu alebo rekonštrukciu bývania, máte stále čas sa pripraviť a našetriť si aj vlastné peniaze.

Pri financovaní nového bývania sa mnohí Slováci spoliehajú na pomoc rodiny, nečakanú výhru či iné okolnosti, ktoré by ich problémy s nadobudnutím vlastného bývania vyriešili za nich. Faktom však je, že väčšina obyvateľov Slovenska sa na túto situáciu musí zodpovedne vopred pripraviť. A jednou z možností ako na to, je napríklad stavebné sporenie, ktoré je priamo určené na financovanie bývania.

Mnohí rodičia ho využívajú aj na to, aby pomocou neho pripravili svojim deťom lepší a jednoduchší štart do života. Keď sa totiž ich deti rozhodnú osamostatniť, môžu vopred nasporené prostriedky využiť na financovanie alebo dofinancovanie budúceho bývania či na modernizáciu toho súčasného.A ak hľadáte ideálne riešenie pre svoje problémy s bývaním, tak Prvá stavebná sporiteľňa má aktuálne novinku môjDOMOV, ktorá na trh prináša výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a úveru zo stavebného sporenia.

A keďže koronakríza zmenila vnímanie sporenia a väčšina Slovákov si už začína uvedomovať, aké je dôležité, tak PSS ponúka novinku môjDOMOV pre všetkých, ktorí si chcú svoju budúcnosť naozaj zodpovedne naplánovať.

Kto si sporí, lepšie býva

Novinka môjDOMOV ponúka riešenie pre všetkých, ktorým záleží na domove ako na najdôležitejšom mieste pre život. Môžete ju využiť na kúpu nového bývania, ak vám chýbajú potrebné prostriedky na komplexné financovanie vášho nového bývania alebo na rekonštrukciu bývania. Ak napríklad plánujete obnovu kúpeľne, kuchyne, nadstavbu či prístavbu svojho domu alebo jeho modernizáciu. môjDOMOV môže byť ideálnym riešením aj pre rodičov, ktorí chcú pripraviť finančnú rezervu svojim deťom Pravidelným sporením do 18. roku veku im totiž zabezpečia výhodnú kombináciu pravidelného sporenia a úveru zo stavebného sporenia s garantovanou úrokovou sadzbou v budúcnosti, keď sa rozhodnú osamostatniť. Prvá stavebná sporiteľňa naviac garantuje úrokovú sadzbu po celú dobu splácania. Ak teda chcete svojim deťom uľahčiť vstup do života a postaviť ich na vlastné nohy, je potrebné, aby ste im čo najskôr začali vytvárať dostatočný finančný základ na kúpu ich vlastného bývania v budúcnosti.

Má sporenie výhody?

Áno, má, a to niekoľko. Stavebné sporenie je mimoriadne flexibilné. Aj po uzatvorení zmluvy si môžete jej jednotlivé parametre upravovať podľa svojich aktuálnych potrieb. V prípade, ak sa vám zmení finančná situácia, možno tomu prispôsobiť aj podmienky sporenia. Napríklad si môžete podľa potreby zvyšovať alebo znižovať cieľovú sumu. Možné sú aj prevody a spájania zmlúv, ktoré sú bezplatné v prípade, že ide o prevody medzi manželmi a z maloletého dieťaťa na rodiča. Vďaka stavebnému sporeniu si pripravíte podmienky na čerpanie výhodného stavebného úveru na čas, keď to budete najviac potrebovať. Počas obdobia sporenia sa vaše vklady nadštandardne zhodnotia.

Je to ideálne riešenie na bezpečné a výhodné zhodnotenie peňazí pre vás i vašu rodinu. Vďaka sporeniu si pripravíte finančné prostriedky na rekonštrukciu súčasného alebo na kúpu nového bývania. Pri sporení môžete získať aj štátnu prémiu vo výške 2,5 % zo sumy vašich ročných vkladov (najviac v sume 70 eur.)

6 dôvodov, prečo deťom založiť stavebné sporenie od PSS

  1. Ak svojim deťom pravidelne sporíte, do ich 18 rokov za vedenie účtu neplatíte.
  2. K sporeniu pre deti vám ponúkame 50-percentnú zľavu z poplatku za vedenie účtu pre rodiča alebo zákonného zástupcu počas šiestich rokov.
  3. Ak dieťaťu uzatvoríte zmluvu, kým dovŕši jeden rok, neplatíte ani poplatok za uzatvorenie zmluvy.*
  4. Sporenie je veľmi flexibilné a prispôsobí sa vašim potrebám a potrebám vášho dieťaťa.
  5. Obdobie sporenia, ako aj výšku vkladov si stanovíte podľa svojich finančných možností.
  6. Sporením zabezpečíte svojim deťom svetlejšiu budúcnosť, za ktorú sa vám raz poďakujú, pretože sporenie je dobrý zvyk.
  • Platí pri uzatváraní prvej zmluvy o stavebnom sporení. Ak vaše dieťa už má zmluvu o stavebnom sporení uzatvorenú, na druhú zmluvu sa vzťahuje iba benefit odpustenia poplatku za vedenie účtu.
debata chyba
Viac na túto tému: #bývanie #stavebné sporenie #financovanie bývania