Percentá z dane môžete darovať aj tento rok

Takmer 16-tisíc rôznych organizácií, združení, nadácií či spolkov sa aj tento rok uchádza o vaše percento z daní. Len vďaka príspevkom totiž môžu fungovať a rozvíjať svoju činnosť.

05.03.2021 11:00
Downov syndróm, dieťa, postihnutie, farby, ruky Foto:
Pokiaľ ide o počet prijímateľov, daňovníci fyzické osoby môžu označiť za prijímateľa len jeden subjekt, zatiaľ čo právnické osoby môžu svoje percentá z dane darovať viacerým príjemcom.
debata

Daňovníci majú aj tento rok možnosť darovať 2% zo svojich zaplatených daní neziskovým organizáciám, občianskym združeniam, nadáciám či iným vybraným prijímateľom. „Fyzické a právnické osoby, ktoré podávajú daňové priznanie, tak urobia priamo v daňovom priznaní. Zamestnanci, ktorým zamestnávateľ vykoná ročné zúčtovanie dane, predložia daňovému úradu vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane. Vyhlásenie sa podáva na predpísanom tlačive,“ približuje postup Eva Nemšáková, partnerka V4 Group.

Zamestnanec, ktorému zamestnávateľ vykonal ročné zúčtovanie preddavkov na daň z príjmov zo závislej činnosti za rok 2019, predkladá Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane do 30. apríla. Prílohou vyhlásenia je aj Potvrdenie o zaplatení dane, ktoré vystaví zamestnávateľ najneskôr do 15. apríla.

„Fyzická osoba môže poukázať podiel zaplatenej dane do výšky 3 %, ak v zdaňovacom období, ktorého sa vyhlásenie týka, vykonávala dobrovoľnícku činnosť podľa zákona o dobrovoľníctve počas najmenej 40 hodín a predloží písomné potvrdenie o trvaní, rozsahu a obsahu dobrovoľníckej činnosti napr. pre nadáciu alebo školu, pre ktoré takú dobrovoľnícku činnosť vykonávala,“ vraví Nemšáková.

Právnická osoba je oprávnená vyhlásiť v daňovom priznaní v lehote na podanie daňového priznania, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať pre určených prijímateľov, ak darovala finančné prostriedky najmenej vo výške zodpovedajúcej 0,5 % zaplatenej dane daňovníkom, ktorí nie sú založení alebo zriadení na podnikanie, na verejnoprospešné účely (ochrana zdravia, podpora športu, podpora vzdelávania, ochrana kultúrnych hodnôt, ochrana životného prostredia, veda a výskum a pod.).

„Ak však dar najmenej vo výške 0,5 % zaplatenej dane nebol poskytnutý, je oprávnená vyhlásiť v daňovom priznaní v lehote na podanie daňového priznania, že podiel zaplatenej dane sa má poukázať určeným prijímateľom len do výšky 1 % zaplatenej dane,“ upozorňuje Eva Nemšáková.

Živnostník, ktorý podáva daňové priznanie za rok 2020, je oprávnený v daňovom priznaní vyhlásiť, že podiel zaplatenej dane do výšky 2 % sa má poukázať ním určenej organizácii. Môže poukázať aj 3 %, ak v roku 2020 vykonával dobrovoľnícku činnosť v rozsahu najmenej 40 hodín. V takomto prípade je povinný doložiť aj písomné potvrdenie, ktoré je prílohou daňového priznania.

Pokiaľ ide o počet prijímateľov, daňovníci fyzické osoby môžu označiť za prijímateľa len jeden subjekt, zatiaľ čo právnické osoby môžu svoje percentá z dane darovať viacerým príjemcom. „Platí však pravidlo, že podiel zaplatenej dane je najmenej 3 eurá, ak je daňovníkom fyzická osoba, a 8 eur pre jedného prijímateľa, ak je daňovníkom právnická osoba,“ uvádza Nemšáková z V4 Group.

Ako dodala, v minulom roku, teda pre zdaňovacie obdobie roka 2019, platili pre poukázanie podielu zaplatenej dane osobitné pravidlá z dôvodu pandémie, a to v zmysle § 22 zákona č. 67/2020 Z.z. o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19.

„Pre obdobie druhej vlny však tieto ustanovenia už neplatia a osobitný daňový režim sa skončil 30. 9. 2020. Stále však platí, do konca roka 2021, že každý prijímateľ podielu zaplatenej dane z roka 2019 môže podiel zaplatenej dane použiť aj na pomoc pri zmiernení negatívnych následkov pandémie,“ upozornila Eva Nemšáková.

Kto môže prijímať 2 % z dane?

  • občianske združenie
  • nadácia
  • neinvestičný fond
  • nezisková organizácia poskytujúca všeobecne prospešné služby
  • účelové zariadenie cirkví a náboženských spoločností
  • organizácia s medzinárodným prvkom
  • Slovenský Červený kríž
  • subjekty výskumu a vývoja
  • Fond rozvoja odborného vzdelávania a prípravy.

Podiel zaplatenej dane možno poskytnúť prijímateľovi a použiť len na účely, ktoré sú predmetom jeho činnosti, ak predmetom jeho činnosti sú:
a) ochrana a podpora zdravia, prevencia, liečba, resocializácia drogovo závislých v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb,
b) podpora a rozvoj športu,
c) poskytovanie sociálnej pomoci,
d) zachovanie kultúrnych hodnôt,
e) podpora vzdelávania,
f) ochrana ľudských práv,
g) ochrana a tvorba životného prostredia,
h) veda a výskum,
i) organizovanie a sprostredkovanie dobrovoľníckej činnosti.

Kto sa o percentá z dane uchádzať nesmie?

  • samotní ľudia (fyzické osoby),
  • podnikateľské subjekty,
  • rozpočtové a príspevkové organizácie,
  • cirkev,
  • záujmové združenia právnických osôb,
  • poľovnícke združenia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #2% dane #dve percentá