Máte staršie životné poistenie? Skontrolujte si ho, inak môžete oľutovať

Pandémia koronavírusu ešte viac potvrdila, aké dôležité je zdravie. Preto je dôležité mať uzatvorené životné poistenie, ktoré kryje väčšinu civilizačných chorôb, a byť tak pripravený na dlhodobejšiu PN a výpadok príjmov. Treba však myslieť aj na to, že podmienky poistenia treba pravidelne prehodnotiť, aby v prípade úrazu či iných ochorení boli aj poisťovňou kryté.

20.04.2021 08:00
poistenie, priority, kocky Foto:
Vznikajú nové, aktuálnejšie balíčky pripoistení, vyvíjajú resp. aktualizujú sa jednotlivé pripoistenia. Je preto dobré si poistenie skontrolovať aspoň raz za dva roky.
debata

Mať uzatvorené životné poistenie je v súčasnosti výhodou. „Slúži na prekonanie ťažkej životnej situácie spôsobenej úrazom alebo chorobou. Malo by nám vykryť naše záväzky, či už ide o splátky hypotéky a iných úverov, ale aj pokryť bežné mesačné výdavky domácnosti, aby sme nemuseli siahať na úspory alebo neskončili v dlhoch,“ povedal Patrik Szabó, riaditeľ pre životné poistenie FinGO.sk.

Kontrola zmlúv je mimoriadne dôležitá

Zmluvu na životné poistenie je potrebné skontrolovať aspoň raz za 2 roky, prípadne pri každej významnejšej životnej zmene, akou môže byť svadba, narodenie dieťaťa, kúpa nehnuteľnosti, alebo zmena rizikovosti povolania. To všetko sú situácie, ktoré ovplyvňujú výber pripoistení aj nastavenie poistných súm.

Zároveň treba myslieť na to, že tak ako sa neustále vyvíja a napreduje každé odvetvie na svete, tak isto sa vyvíja aj poistný trh a s ním spojené novinky a aktualizácie. Vznikajú nové, aktuálnejšie balíčky pripoistení, vyvíjajú resp. aktualizujú sa jednotlivé pripoistenia.

Video
Covid a poistenie - Ide o peniaze s analytikom Mariánom Búlikom z OVB Allfinanz Slovensko. Odvysielané 17. 3. 2021.

Kritické choroby

Príkladom je aj pripoistenie kritických chorôb. V minulosti mali poisťovne v ponuke jeden balíček kritických chorôb, dnes máte na výber z niekoľkých balíčkov – základný balíček, komplexný balíček, ženské kritické choroby, mužské kritické choroby alebo karcinóm in situ (počiatočné štádium rakoviny).

„Rozdiel je aj v jednotlivých kritických chorobách vzhľadom na evolúciu. Tie ochorenia, ktoré boli aktuálne v minulosti, samozrejme v poistných balíčkoch ostali a pribudli k nim ďalšie. Podobne je to aj s pripoistením invalidity. Dnes si viete zvoliť, či chcete byť krytý na čiastočnú invaliditu (od 40 %) alebo plnú, resp. trvalú invaliditu (od 70 %),“ doplnil Szabó z FinGO.sk. Pripoistenie invalidity si zároveň môžete zvoliť v rôznych formách plnenia – jednorazovo, s klesajúcou poistnou sumou či s mesačnou výplatou/rentou.

Patrik Szabó, Ide o peniaze Čítajte aj Má zmysel poistiť si schopnosť splácať hypotéku?

Pomôžu aj pripoistenia

K životnému poisteniu si môžete dojednať celý rad pripoistení:

  • Pripoistenie pre prípad smrti nad rámec hlavného životného poistenia. Smrť z akýchkoľvek príčin sa pripoisťuje väčšinou ako poistenie úveru, používa sa variant krytia s klesajúcou poistnou sumou.
  • Úrazové pripoistenie pre prípad smrti, trvalých následkov, drobných úrazov, poúrazovej hospitalizácie a podobne.
  • Pripoistenie práceneschopnosti v prípade choroby alebo úrazu – pripoistenie k nemocenským dávkam zo Sociálnej poisťovne. Poistený má právo na odškodné pri chorobe alebo úraze a následnom „vypísaní“ na PN.
  • Pripoistenie kritických chorôb – poistený dostane od poisťovne jednorazové plnenie v prípade zistenia jednej z vymenovaných civilizačných chorôb, napr. srdcový infarkt, cievna mozgová príhoda, rakovina, slepota, hluchota, amputácia končatín, mozgová encefalitída a podobne.
  • Pripoistenie invalidity – ak Sociálna poisťovňa prizná poistenému plný invalidný dôchodok kvôli chorobe alebo úrazu, vzniká poistenému nárok na plnenie buď jednorazovo, alebo formou tzv. dočasného dôchodku, vyplácanému spravidla do konca poistnej doby.
  • Pripoistenie chirurgického zákroku – v prípade operácie z dôvodu choroby alebo úrazu odškodňuje poisteného jednorazovou sumou, stanovenou v oceňovacích tabuľkách poisťovne.
  • Pripoistenie nezamestnanosti kompenzuje poistenému výpadok príjmu, keď sa ocitne na úrade práce.

Správny výber životného poistenia

Hlavnou úlohou životného poistenia je krytie rizík a prevencia voči neočakávaným životným situáciám. Preto sa viete pripoistiť na hlavné riziká spojené s úrazom, chorobou a v najhoršom prípade smrťou. Pripoistenia by ste si mali vyberať s ohľadom na vašu životnú situáciu, ktorá je u každého individuálna.

Čo treba zvážiť:

  • akých rizík v živote sa obávate a na akú životnú situáciu sa potrebujete poistiť,
  • koľko peňazí môžete pravidelne platiť za poistenie,
  • v akých situáciách a koľko vám poisťovňa vyplatí,
  • či chcete niesť nejaké investičné riziko a aké zhodnotenie svojich peňazí očakávate,
  • poplatky a náklady, ktoré poisťovni počas poistenia zaplatíte. Opýtajte sa finančného makléra, aké sú poplatky a nechajte si vysvetliť, za čo ich platíte a ako ovplyvnia výplatu sumy, ktorú vám na konci poisťovňa zaplatí,
  • čo vám poisťovňa vyplatí, ak zmluvu ukončíte predčasne,
  • zistite si, kedy vám poisťovňa nevyplatí určenú sumu (tzv. výluky).

Alarmujúce štatistiky

Štatistiky sú pritom na Slovensku neúprosné. Až za štvrtinou všetkých úmrtí na Slovensku stojí rakovina. Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré majú najvyššiu mieru úmrtnosti. Za rok 2018 bola najvyššie zaznamenaná práve na Slovensku, ale aj v Maďarsku a Chorvátsku. V rámci krajín EÚ je hlavnou príčinou úmrtia ľudí na rakovinu práve rakovina pľúc (21 % zo všetkých úmrtí na rakovinu), ďalej rakovina prsníka (16 %), rakovina hrubého čreva (12 %) či rakovina prostaty (10 %) a pankreasu (6 %). Ženy najčastejšie ochorejú na rakovinu prsníkov (16 %) a muži na rakovinu prostaty (10 %).

„Eurostat uvádza, že v krajinách EÚ majú v priemere „zdravé roky“ viac ženy (64,2 roka) ako muži (63,5 roka). Ženy sa na Slovensku dožívajú v zdraví v priemere 57 rokov, muži o čosi menej, a to 56,4 roka. Na čele rebríčka, mužov aj žien, sú Švédi. V relatívnom zdraví sa dožívajú až 73 rokov. Na opačnom konci rebríčka je Litva, počet rokov v zdraví u žien je na úrovni 54,9 roka a v prípade mužov je 52,3 roka,“ povedala Lenka Buchláková, ekonomická analytička FinGO.sk.

Aj OECD uvádza, že za posledných 10 rokov sa roztvárajú nožnice medzi mužmi a ženami, a práve v prípade zdravia najviac. Ženy sa dožívajú v priemere o sedem rokov viac ako muži a to napriek tomu, že 40 % mužov inklinuje k športovým aktivitám a konzumácii ovocia a zeleniny, v porovnaní s 33 % žien. Nadmerne však pije alkohol a fajčí 47 % mužov, zatiaľ čo u žien je to len 24 %.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #životné poistenie #poistenie v nezamestnanosti #poistenie kritických chorôb