Nové auto zaplatíte úverom aj lízingom

Aj keď predaj áut v čase pandémie klesol, predávať sa úplne neprestali. Ľudia si kupujú buď svoje prvé auto, prípadne sú nútení vymeniť to, ktoré majú, za nový model. Potrebnú sumu má našetrenú asi len málokto, možnosti financovania sú rôzne. Kedy je výhodnejšie vziať si spotrebný úver a kedy sa oplatí využiť finančný alebo operatívny lízing? Aké možnosti ponúkajú banky?

22.04.2021 08:00
auto, poistenie, mince, peniaze Foto:
Ilustračné foto.
debata

Pýtali sme sa

Aké financovanie by ste odporučili pri kúpe osobného auta vo všeobecnosti?

Aké úvery alebo lízingy na kúpu auta v súčasnosti ponúkate? Možno úverom alebo lízingom od vás financovať každé auto?

VÚB banka

Klientovi spotrebiteľovi (ďalej FON) vieme ponúknuť financovanie prostredníctvom finančného lízingu (FL), úveru alebo operatívneho lízingu (OL) na kúpu osobného a úžitkového vozidla do 3,5 t. Financujeme nové aj jazdené motorové vozidlá (MV).

Prostredníctvom FL financujeme nové aj jazdené MV. Spotrebiteľ si „prenajíma“ predmet lízingu za stanovené splátky na dohodnuté obdobie, ide o rýchlu a dostupnú formu financovania, s predkladaním minimálneho množstva dokladov a potvrdení. Pri FL je vlastníkom MV lízingová spoločnosť, klient môže nadobudnúť predmet lízingu do vlastníctva po riadnom ukončení zmluvy, to znamená po splatení všetkých predpísaných splátok financovania a zaplatení odkupnej ceny. Dodatočné zabezpečenie spravidla nie je potrebné. Doba financovania, ktorú klienti FON využívajú najčastejšie, je 36 až 48 mesiacov, štandardne poskytujeme financovanie pri nových MV až na 84 mesiacov. Vek MV na konci financovania nesmie presiahnuť 9 rokov. Vstupná splátka/akontácia sa pohybuje od 10 % do 70 %. Predmet financovania musí byť poistený cez VUBL alebo individuálne vinkuláciou v prospech VUBL. Po riadnom ukončení zmluvy o FL klient dostane od spoločnosti splnomocnenie na prepis MV na Dopravnom inšpektoráte SR.

Pri úvere ide o účelové poskytnutie finančných prostriedkov na obstaranie predmetu. Vlastník MV je klient, zabezpečenie úveru je cez Zmluvu o zriadení záložného práva v Notárskom registri, náklady spojené so zriadením záložného práva znáša klient. Doba financovania, ktorú klienti FON využívajú najčastejšie, je 36 až 48 mesiacov, štandardne poskytujeme financovanie pri nových MV až na 84 mesiacov. Prvá zvýšená splátka, resp. platba dodávateľovi sa pohybuje od 10 % do 70 %. Vek MV na konci financovania nesmie presiahnuť 9 rokov. Predmet financovania musí byť poistený, cez VUBL alebo individuálne vinkuláciou v prospech VUBL.

Video
Ako najvýhodnejšie kúpiť auto predstaví v relácii Ide o peniaze Katarína Kostková, produktová riaditeľka v spoločnosti FinGO.sk. Odvysielané 4. marca.

Pri jazdených MV je max. vek pri vstupe do financovania 10 rokov, zabezpečenie je cez Zmluvu o zriadení záložného práva v Notárskom registri, v tomto prípade poskytujeme financovanie až na 12 až 96 mesiacov. Ale máme aj produkt na financovanie starších vozidiel pri vstupe do financovania, a to od 11 do 16 rokov, kde poskytujeme financovanie v obmedzenej výške a bez potreby zriadenia záložného práva, s dobou financovania max. 48 mesiacov. Prvá zvýšená splátka, resp. platba dodávateľovi sa pohybuje od 0 % do 80 %, predmet financovania je bez poistenia.

Aj pri jazdených vozidlách vyžadujeme poistenie predmetu financovania, a to buď cez poistenie sprostredkované spoločnosťou VÚBL, ktoré je zahrnuté do splátok, alebo individuálne poistenie, vinkulované v prospech VÚBL. Ale v kategórii jazdených vozidiel máme aj produkty, kde poistenie nevyžadujeme.

V podstate oba produkty sú vhodné pre spotrebiteľa, rozdiely sú len minimálne, možno pre niekoho môže byť podstatné, či v technickom preukaze figuruje ako vlastník, alebo tam je lízingová spoločnosť. Výhodou financovania MV spolu s poskytnutím poistenia je najmä skutočnosť, že klienti majú počas celej doby financovania zachované rovnaké podmienky poistenia, t.j. aj v prípade zmien na strane poisťovne „naši“ klienti majú podmienky poistenia počas celej doby financovania rovnaké. Zároveň nemalou výhodou je aj pomoc pri riešení prípadných poistných udalostí.

Pri operatívnom lízingu ide o produkt, ktorý sa zatiaľ v kategórii klientov spotrebiteľov objavuje v menšom počte, čo je však na škodu, lebo ide o zaujímavý produkt, kde klient na začiatku nepotrebuje žiadne vlastné zdroje, má presne stanovenú výšku mesačnej splátky, ktorú spláca, auto využíva 3–4 roky a potom môže auto vrátiť lízingovej spoločnosti a vybrať si zasa nové, alebo si odkúpi auto za zostatkovú hodnotu, pričom aj na toto môže použiť finančný lízing alebo úver. Jednou z výhod je komfortné a rýchle riešenie likvidácie poistných udalostí. Tento produkt je viac rozšírený u podnikateľov a veľkých firiem, ktorí využívajú operatívny lízing so službami, kde je zahrnutý napr. aj servis, pneuservis a pod.

Ako reprezentatívny príklad uvádzame financovanie cez FL a úver nového MV HYUNDAI i10 hatchback, OC s DPH 15 000 eur. Príklady sú uvedené bez poistenia.

Finančný lízing:

Príklad. č.1: Pri financovaní na 36 mesiacov, vstupnej splátke/akontácii 20 %, t.j. 3000 eur a výške spotrebiteľského úveru 12 000 eur, zaplatíte 36 mesačných splátok vo výške 350,60 eura, s 3,50 % p.a úrokom. Poplatok za uzatvorenie lízingovej zmluvy je 0 eur, odkupná cena predmetu financovania pri ukončení lízingovej zmluvy je 42 eur. RPMN je 3,78 %. Celková čiastka, ktorú 36 splátkami zaplatíte, bude 12 621,60 eura. Údaje v reprezentatívnom príklade sú uvedené s DPH.

Príklad č.2 Pri financovaní na 48 mesiacov, vstupnej splátke/akontácii 20 %, t.j. 3000 eur a výške spotrebiteľského úveru 12 000 eur, zaplatíte 48 mesačných splátok vo výške 267,49 eur, s 3,50 % p.a.úrokom. Poplatok za uzatvorenie lízingovej zmluvy je 0 eur, odkupná cena: predmetu financovania pri ukončení lízingovej zmluvy je 42 eur. RPMN je 3,72 %. Celková čiastka, ktorú 48 splátkami zaplatíte, bude 12 839,52 eura. Údaje v reprezentatívnom príklade sú uvedené s DPH.

Pri podpise lízingovej zmluvy sa platí vstupná splátka + poplatok za uzatvorenie zmluvy + prvá periodická splátka.

Úver:

Príklad č.1: Pri financovaní na 36 mesiacov, časť obstarávacej ceny (OC) hradená vopred vo výške 3000 eur, t.j. 20 % z OC a výške úveru 12 000 eur, zaplatíte 36 mesačných splátok vo výške 351,62 eura s 3,50 % p.a. úrokom. Poplatok za uzatvorenie úverovej zmluvy je 0 eur, RPMN je : 3,56 %. Celková čiastka, ktorú 36 splátkami zaplatíte bude 12 658,32 eur. Údaje v reprezentatívnom príklade sú uvedené s DPH.

Príklad č.2: Pri financovaní na 48 mesiacov, časť OC hradená vopred vo výške 3000 eur, t.j. 20 % z OC. Výške úveru 12 000 eur, zaplatíte 48 mesačných splátok vo výške 268,27 eura, s 3,50 % p.a. úrokom. Poplatok za uzatvorenie úverovej zmluvy je 0 eur, RPMN je 3,56 %. Celková čiastka, ktorú 48 splátkami zaplatíte, bude 12 876,96 eura. Údaje v reprezentatívnom príklade sú uvedené s DPH.

Prvá periodická splátka sa platí až na konci prvého obdobia.

VÚB Leasing prefinancuje klientom v podstate všetky značky vozidiel, ktoré sú registrované na európskom trhu. Teoreticky vieme refinancovať aj vozidlá, ktoré nie sú určené pre európsky trh, ale ide o individuálne prípady s individuálnym prístupom. Klientom ponúkame stále štandardný finančný lízing, úver so zriadením záložného práva aj bez záložného práva a operatívny lízing. Klienti si môžu vybrať produkt s pravidelnými mesačnými splátkami, ale aj napr. tzv. „polovice“, „tretiny“, „štvrtiny“ a pätiny“.

Katarína Kostková, Ide o peniaze Čítajte viac Kupujete auto? Najvýhodnejšie na hypotéku. Aké sú však úskalia?

UniCredit bank

Financovanie vozidla sa dá realizovať troma spôsobmi. Jedným je finančný lízing, druhým je úver, tretím je operatívny lízing. Každý z nich má svoje špecifiká, operatívny lízing je forma financovania vozidla, ktoré zostáva stále v majetku lízingovej spoločnosti. Finančný lízing je taký, keď klient financuje vozidlo a konci financovania sa stáva jeho vlastníkom. V prípade úveru sa stáva jeho vlastníkom od počiatku. Čiže základný rozdiel medzi týmito druhmi financovania je vo forme vlastníctva po jeho skončení. V prípade lízingu je súčasťou splátky aj poistenie.

Operatívny lízing – zastreší službu komplexne, to znamená od výberu vozidla až po služby zahrnuté v splátke (PZP, Kasko, Cestná daň, servis, pneuservis, diaľničná známka, tankovacia karta….) Klient šetrí aj na službách tým, že lízingová spoločnosť dokáže dostať vyššie zľavy na servisné úkony alebo napríklad na nákupe pneumatík. Na konci kontraktu nerieši klient starosť s odpredajom vozidla. Výhodou je aj fixná mesačná splátka – klient vie predikovať svoje náklady na fleet.

Poštová banka

Klient môže využiť bezúčelový spotrebný úver s úrokom už od 5,99 % p.a., ktorý prináša výhodu v tom, že klient vlastní auto hneď, pričom pri lízingu je vlastníkom lízingová spoločnosť.

Tatra banka

Výhodou financovania cez úver je okamžité vlastníctvo auta. Klient si môže z našej ponuky vybrať spotrebný úver alebo Americkú hypotéku. Tatra Leasing v prípade fyzickej osoby poskytuje len finančný lízing. V prípade finančného lízingu možno financovať každé auto, pri kúpe staršieho vozidla získa klient službu preverenia pôvodu a stavu vozidla.

ČSOB banka

Klient sa môže rozhodnúť medzi spotrebným úverom, operatívnym lízingom alebo finančným lízingom. Pri finančnom lízingu získa predmet financovania na základe nájomnej zmluvy, s dojednaným právom kúpy prenajatej veci. Všetky tri finančné produkty je pritom možné využiť aj pri kúpe ojazdeného vozidla, i keď pri operatívnom lízingu to nebýva veľmi bežné.

mBank

Ak je klient ochotný ručiť svojou nehnuteľnosťou, kúpu automobilu môže financovať aj prostredníctvom neúčelovej hypotéky, ktorá je najlacnejším neúčelovým úverom na trhu a jej splatnosť si môže klient nastaviť až na 20 rokov. Odporúčame však porovnávať celkové preplatenie a nechať si vypracovať ponuku na lízing a ponuku napr. na americkú hypotéku na to isté obdobie. Klient tak zistí, aké sú vstupné náklady a z výsledku je jasné, kedy zaplatí menej. mBank neposkytuje špeciálne pôžičky na kúpu auta, ale naši klienti využívajú na kúpu vozidla osobnú pôžičku, na ktorej oceňujú nasledujúce výhody: požičané finančné prostriedky môžu slúžiť na čokoľvek, klient nemusí peniaze využiť len na kúpu auta, jednoduché zriadenie bez nutnosti navštíviť pobočku a peniaze sú na účte klienta do 8 minút (platí pre klientov s vopred schválenou ponukou), poistenie osobnej pôžičky – schopnosti splácať, kde je dvojité poistné plnenie (splátka pôžičky a peniaze vo výške mesačnej splátky na pokrytie výpadkov príjmu), možnosť kedykoľvek pôžičku čiastočne alebo predčasne splatiť

Osobná pôžička alebo lízing?

Primárne rozdiely medzi lízingom a osobnou pôžičkou sú nasledovné:

  • pri kúpe automobilu na lízing je jeho majiteľom lízingová spoločnosť a pri financovaní osobnou pôžičkou je automobil majetkom klienta
  • pri osobnej pôžičke si môže klient prostriedky požičať na čokoľvek a nemusí všetky použiť len na kúpu vozidla
  • predčasné splatenie je jednoduchšie pri úvere oproti lízingu (zložitejšie podmienky, možnosť splatiť v priemere od 3 rokov)
  • Operatívny lízing obľubujú najmä firmy, kde ale ide o prenájom vozidla.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #úver #financie #lízing #nové auto