Poistenci už môžu požiadať o predĺženie poberania nemocenského

Sociálna poisťovňa od 1. mája predĺžila práceneschopným poistencom poberanie dávky nemocenské. Ľudia, ktorí mohli doteraz túto dávku poberať maximálne 52 týždňov, ju po novom môžu dostávať dlhšie, najviac o ďalší rok.

12.05.2021 08:00
otec, dieťa, bábätko Foto:
Otcom aj po novele zostala možnosť, aby si popri starostlivosti o dieťa mohli privyrobiť – napríklad vykonávaním práce z domu.
debata (2)

O predĺženie ale musia požiadať. Posudkoví lekári posúdia splnenie podmienok a určia aj dĺžku predĺženej výplaty dávky. Navyše, aby túto dávku mohol človek dostávať dlhšie, musí splniť súčasne tri podmienky. Jeho dočasná pracovná neschopnosť musí trvať, dôvodom na jej trvanie po uplynutí podporného obdobia je sťažený prístup k poskytovanej zdravotnej starostlivosti v súvislosti s krízovou situáciou a je predpoklad, že nebude mať po skončení péenky z dôvodu dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu pokles schopnosti pracovať o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou osobou.

Po podaní žiadosti posudkový lekár Sociálnej poisťovne posúdi splnenie vyššie uvedených podmienok, a to po predchádzajúcom vykonaní kontroly posudzovania spôsobilosti na prácu u ošetrujúceho lekára (ide o kontrolu opodstatnenosti trvania PN). Ak posudkový lekár poistencovi podporné obdobie na výplatu nemocenského predĺži, musí zároveň určiť aj presnú dĺžku predĺženia. Podporné obdobie možno predĺžiť aj opakovane, avšak v úhrne najdlhšie o jeden rok.

Pobočka následne automaticky vyplatí dávku na posudkovým lekárom stanovené predĺžené podporné obdobie. O výplate nemocenského počas predĺženého podporného obdobia nebude vydávať rozhodnutie, dávku iba vyplatí vo výške priznanej pri vzniku péenky. Predpokladom vyplatenia nemocenského za jednotlivé mesiace predĺženého podporného obdobia bude predloženie Preukazu o trvaní dočasnej pracovnej neschopnosti (tzv. „lístok na peniaze“) zo strany poistenca, ktorý mu vystaví ošetrujúci lekár.

péenka, izolácia, karanténa, domáce väzenie, muž, rúško Čítajte viac Môže lekár spätne uznať péenku?

Počas predĺženého podporného obdobia na čerpanie nemocenského nie je zamestnanec, samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO) a dobrovoľne poistená osoba povinná platiť poistné na nemocenské poistenie, poistné na dôchodkové poistenie a poistné na poistenie v nezamestnanosti.

Po uplynutí predĺženého podporného obdobia na čerpanie nemocenského sa zamestnancovi a SZČO povinné poistenie prerušuje. Zamestnávateľ a SZČO sú povinní oznámiť príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne prerušenie povinného poistenia zamestnanca/SZČO z dôvodu uplynutia predĺženého podporného obdobia na čerpanie nemocenského, a to do 8 dní od prerušenia povinného poistenia prostredníctvom tlačiva Registračný list fyzickej osoby (RLFO).

Predĺžením podporného obdobia na výplatu nemocenskej dávky pomôže Sociálna poisťovňa tým poistencom, ktorí mali počas krízovej situácie od 12. marca 2020 sťažený prístup k poskytovaniu zdravotnej starostlivosti a v dôsledku nepriaznivej epidemickej situácie u nich došlo napr. k odkladu operačných zákrokov či odborných vyšetrení.

Materská otcov: Netreba písomnú dohodu o prevzatí dieťaťa do starostlivosti

Otcovia od 1. mája už nemusia k žiadosti o materské predkladať dohodu s matkou o prevzatí dieťaťa do starostlivosti. Otcom sa tak zjednoduší možnosť požiadať o túto dávku.

Rodičia už nebudú musieť uzatvárať a dokladovať písomnú dohodu, keď sa budú chcieť v starostlivosti o dieťa prestriedať.

Otcom aj po novele zostala možnosť, aby si popri starostlivosti o dieťa mohli privyrobiť – napríklad vykonávaním práce z domu. Výška príjmu pri tom nie je rozhodujúca, rozhodujúca je úprava pracovných podmienok. Dôležité je, aby bolo o dieťa postarané, to sa v zákone nezmenilo. V minulom roku každý piaty otec popri poberaní dávky aj pracoval.

Zdroj: Sociálna poisťovňa

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #nemocenská dávka #materská dávka pre otcov