Otázky a odpovede o cestovnom poistení

Je v súčasnosti ešte možné stornovať zájazd kvôli strachu z vírusu? Je možné poistiť sa pre prípad, že ochoriete na COVID-19? A aké cestovné poistenie sa hodí na Slovensku?

01.07.2021 11:00
dovolenka, rodina, Foto:
Samotný strach vycestovať kvôli koronavírusu nestačí ako dôvod na to, aby vám poisťovňa uhradila storno.
debata

Môžem v súčasnosti využiť poistenie storna, ak som si dávnejšie zaplatil zájazd do zahraničia, pripoistil som si ho v poisťovni – čiže mám uzatvorené poistenie storna, ale bojím sa vycestovať do zahraničia kvôli koronavírusu? Aký je v súčasnosti postup?

Poistenie storna kryje finančné škody spôsobené nečakanými okolnosťami, ktoré vám bránia nastúpiť na zájazd, dovolenku, využiť letenku a podobne. Ale aj poistenie storna má svoje pravidlá a neuhrádza všetko.

Vo všeobecnosti platí, že dôvody, pri ktorých si môžete uplatniť poistenie storna, sú väčšinou smrť, vážne ochorenie alebo úraz, úmrtie blízkej osoby, strata cestovných dokladov, rozvod, alebo aj strata zamestnania. Poistenie storna vám neuhradí automaticky všetky vaše náklady, ktoré ste vynaložili na dovolenku, ale uhradí len výšku storno poplatkov, ktoré si vyúčtuje cestovná kancelária, hotel, alebo letecká spoločnosť v prípadoch, keď nemôžete využiť ich služby.

Video
Covid a dovolenka: o cestovnom poistení s Vladimírom Cvikom z Netfinancie.sk. Odvysielané 30. 6. 2021.

Samotný strach vycestovať kvôli koronavírusu nestačí ako dôvod na to, aby vám poisťovňa uhradila storno. Ak nevycestujete do zahraničia z dôvodu epidémie alebo pandémie, tie mali zo začiatku poisťovne pri poistení storna väčšinou vo výlukách, čo bol aj prípad COVID-19. Už ale aj poisťovne zareagovali na túto situáciu, a v prípade, keď ste pred odjazdom na dovolenku pozitívne otestovaný na covid alebo máte nariadenú karanténu, poistenie storna vám dokáže pokryť vaše náklady za zrušenie dovolenky.

Potrebujete pomôcť? Naši odborníci vám poradiaísť na Rady Pravdy

Ak sa rozhodnem vycestovať do zahraničia na letnú dovolenku, môžem sa poistiť aj pre prípad, keby som na dovolenke ochorel na COVID-19?

Poisťovne sa v súčasnosti riadia semaforom ministerstva zahraničných vecí a Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) a rozdeľujú štáty na rizikové a bezpečné z pohľadu šírenia ochorenia COVID-19. Pri bezpečných krajinách už vo väčšine poisťovní nebude problém s uhradením liečebných nákladov, ak sa nakazíte v zahraničí. Pri krajinách, ktoré sú označené ako rizikové, by už s takýmto uhradením liečebných nákladov problém mohol byť. Viete už na trhu nájsť aj ponuky poisťovní, ktoré vám dokážu kryť aj takéto riziko.

Ak by som dovolenkoval len na Slovensku, oplatí sa mi uzatvoriť nejaký druh cestovného poistenie? Ak áno, aké a prečo?

Hlavným účelom cestovného poistenia v rámci Slovenska je poistenie do hôr, keďže liečebné náklady máme hradené zo zdravotného poistenia, ktoré si pravidelne povinne platíme. Čo ale nie je hradené z nášho zdravotného poistenia, je prípadná záchrana, resp. zásah horskej služby a tiež škoda, ktorú spôsobíme niekomu inému. Tento rok väčšina Slovákov bude dovolenkovať na Slovensku a značná časť vycestuje do hôr, s čím je spojené aj väčšie riziko úrazov. Zásah horskej služby, prípadne aj výjazd vrtuľníka kvôli ťažko dostupnému terénu vás môže stáť aj niekoľko tisíc eur, preto je lepšie sa ešte pred odchodom poistiť. Sadzba cestovného poistenia do hôr stojí pod 3 eurá za deň. Od poplatkov za záchranu horskej služby na Slovensku sú oslobodené deti (resp. fyzické osoby, ktoré nie sú plnoleté) a osoby, ktoré nemajú spôsobilosť na právne úkony.

Odpovedal: Štefan Fajnor, riaditeľ pre neživotné poistenie FinGO.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #cestovanie #financie #otázky a odpovede #cestovné poistenie