Ako si požičať na vianočné darčeky?

Kedy sa oplatí povolené prečerpanie na účte a kedy kreditná karta? Na čo si dať pozor pri nákupe na splátky?

10.12.2021 10:00
rodina, darček, selfie, Vianoce, úsmev Foto:
Ľudia si neuvedomujú, že balík peňazí je oveľa ľahšie minúť ako vrátiť. Treba myslieť na to, že v januári môžu prísť ďalšie nečakané výdavky, ktoré môžu skomplikovať vyrovnanie dlhu.
debata

Na začiatku je potrebné povedať, že zadlžovať sa kvôli vianočným sviatkom a darčekom určite nie je dobré. Ľudia pred týmito sviatkami často panikária a pod vplyvom emócií nepremyslene robia unáhlené rozhodnutia, ktoré ich neskôr môžu mrzieť. Týka sa to hlavne nakupovania formou splátkového predaja.

Video
Ako finančne zvládnuť Vianoce? Poradí Marián Búlik (OVB Allfinanz Slovensko). Odvysielané 8. 12. 2021.

„Predajcovia vedia ľudí veľmi rýchlo namotivovovať, aby nakúpili darčeky, napríklad väčšiu elektroniku, aj na splátky. Niekde ponúkajú možnosť začať splácať splátky až o tri mesiace alebo dávajú ponuky na splátkový kalendár bez navýšenia, čo znie veľmi lákavo. No až po Vianociach si človek väčšinou uvedomí, že napríklad plánoval rekonštrukciu bývania a zrazu mu financie na to nevychádzajú,“ upozorňuje Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk . "Je to často impulzívne nakupovanie, ktoré môže naštrbiť ďalšie, oveľa dôležitejšie, finančné plány, a preto určite neodporúčam zadlžovať sa kvôli vianočným nákupom a nakupovať darčeky cez úverové produkty, " dodáva Šablová.

Zradná môže byť podľa nej aj kreditná karta či povolené prečerpanie na účte, na ktorých môže ísť človek kedykoľvek do mínusu. Znie to veľmi jednoducho a každý si povie, že tieto peniaze predsa čím skôr vráti späť na účet či na kreditku, ale ľudia si neuvedomujú, že balík peňazí je oveľa ľahšie vytiahnuť ako vrátiť.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

„Keď si takto požičané peniaze rozložíte na viac mesiacov, tak napríklad 500-eurová pôžička sa rozloží napr. na 10 mesiacov po 50 eur, ale reálne to tak nie je. Treba si uvedomiť, že tieto úverové produkty sú úročené sadzbami zhruba od 15 do 25 %, čiže úrokové zaťaženie je pri takejto vysokej sume pomerne náročné a reálne sa klientom vrátenie peňazí nielen predraží, ale aj oneskorí, keďže ich často nedokážu vrátiť tak, ako plánovali,“ hovorí Šablová. Ľudia si napríklad predstavujú, že si peniaze vrátia zo svojich odmien, ale napokon v tom čase majú iné finančné priority, a tak ich kreditka aj povolené prečerpanie ostanú stále v mínuse.

Video
O používaní kreditnej karty s Marošom Ovčarikom z portálu Finančný kompas. Odvysielané 14. 4. 2021.

Ak si ale neviete bez pôžičky pomôcť, skúste využiť povolené prečerpanie na účte alebo kreditnú kartu, prostredníctvom ktorých sa dajú krátkodobo pokryť zvýšené výdavky. Ak pôjde len o pár stovák eur a peniaze vrátite do mesiaca, na úrokoch vás to bude stáť len niekoľko eur, v prípade kreditnej karty dokonca môžete využiť pôžičku bezúročne. Najpodstatnejšia je zodpovednosť, teda splatiť čo najskôr celú minutú sumu.

Tatrabanka, PR, nepouzivat Čítajte viac Chystáte sa nakupovať vianočné darčeky online? Poradíme vám, ako neprísť o peniaze!

Ľudia si neuvedomujú, že balík peňazí je oveľa ľahšie minúť ako vrátiť. Treba myslieť na to, že v januári môžu prísť ďalšie nečakané výdavky, ktoré môžu skomplikovať vyrovnanie dlhu. „Rovnako zvážte, aké mimoriadne platby v januári vás čakajú – napríklad úhrada ročnej diaľničnej známky či prípadné ročné poistné za PZP. Stanú sa prekážkou, pre ktorú váš dlh môže narásť a dlžná suma sa bude ďalej úročiť, aj keď ste to neplánovali,“ podotýka Šablová.

Na vianočné nákupy sa dá pripraviť aj bez toho, aby sme sa museli zadlžovať. Ak by sme si v hlave otočili napríklad nákup na splátky a hneď od januára si začali odkladať po 50 eur mesačne, na konci roka môžeme mať nasporenú sumu 600 eur. Na ročnej báze sa tu nedá hovoriť o nejakom zhodnotení peňazí, ale budeme mať balík peňazí a nemusíme sa pred Vianocami zadlžovať. Čiže oveľa jednoduchšie je každý mesiac si niečo odoprieť, odložiť si bokom napr. spomínaných 50 eur a na konci roka budeme mať po ruke pekný rozpočet, ktorý môžeme použiť aj na nákup darčekov.

Koľko zaplatíte na úrokoch

500 eur
Ak z povoleného prečerpania vyberiete 500 eur a vrátite ich o 30 dní, na úrokoch zaplatíte do 10 eur.

2 500 eur
Ak miniete celý limit na karte, napríklad 2 500 eur, úrok sa za 30 dní vyšplhá na vyše 40 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôžička #financie #predvianočné nákupy darčekov #vianočné nákupy #výhody kreditných kariet