Eva Šablová radí pred Vianocami: Kreditná karta alebo debet?

Riaditeľka pre úvery FinGo.sk nám prezradí, kedy je lepšou voľbou kreditná karta, kedy povolené prečerpanie na účte a kedy splátky a spotrebný úver.

13.12.2021 08:00
debata
Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk. Foto: Milan Strapko
Eva Šablová, FinGO Eva Šablová, riaditeľka pre úvery vo FinGO.sk.

Kreditná karta

Kreditnú kartu je lepšie použiť pri bezhotovostnom platení v obchode. Môžete tak využiť bezúročné obdobie, ktoré býva, v závislosti od toho, kedy máte mesačnú uzávierku, 45 až 55 dní podľa typu kreditky. Určite ju nevyužívajte na výbery v hotovosti, lebo banky za to zvyčajne účtujú vysoký poplatok alebo vám dokonca na túto sumu nemusí platiť bezúročné obdobie. Podstatné je dosledovať si včasnú úhradu dlžnej sumy. Banka vám po skončení mesačného cyklu karty pošle výpis s informáciou o realizovaných platbách, celkovej dlžnej sume a termíne jej splatnosti. Ak včas neuhradíte celkovú minutú sumu, banka vám nezaplatenú sumu začne úročiť. Ročný úrok na kreditkách je od 10,9 % až do 30 % p. a. v závislosti od banky a typu karty. Splácanie kreditky teda nie je práve lacná záležitosť.

Video
Čo všetko sa s kreditnou kartou dá a aký je optimálny model fungovania s ňou, radí v relácii Ide o peniaze Katarína Kostková, produktová riaditeľka FinGO.sk - odvysielané 19.2.2020.

Väčšina bánk má mesačný alebo ročný poplatok za kartu. Priemerne za kreditku zaplatíte okolo 2,50 eura mesačne. Ak sa poplatku chcete vyhnúť, zvyčajne musíte splniť bankou stanovený limit mesačných platieb kartou, ktorý sa pohybuje od 250 až do 500 eur.

Tatrabanka, PR, nepouzivat Čítajte viac Chystáte sa nakupovať vianočné darčeky online? Poradíme vám, ako neprísť o peniaze!

Pri exkluzívnejších zlatých kreditných kartách a iných VIP kreditkách môže byť objem povinných platieb na získanie 100 % zľavy z poplatku za vedenie karty oveľa vyšší. Ideálne je – ak už kartu musíte používať – dodržiavať stanovený objem platieb kartou. Pozor! Väčšinou sa do tohto objemu nezapočítavajú hotovostné výbery z bankomatu, ktoré sú ešte navyše spoplatnené. Výhodou je, že niektoré banky ponúkajú odmenu za platby kartou. Tento cash-back systém vám môže kompenzovať zaplatené poplatky. Je tu však zásadná hrozba. Čím častejšie vás banka núti používať kreditku, tým je väčšia pravdepodobnosť, že miniete viac, ako budete nasledujúci mesiac schopní splatiť, a vtedy už karta začne byť pre vás pomerne drahým úverovým produktom. Preto naše odporúčanie je ideálne sa vyhnúť používaniu kreditnej karty a vôbec o jej vydanie nežiadať.

Ako mať kreditnú kartu zadarmo:

  • využívajte bezúročné obdobie – treba zaplatiť celú dlžnú sumu do dňa splatnosti každý mesiac

kartu používajte len na platenie v obchodoch alebo v e-shopoch

  • vyhnite sa hotovostným výberom z bankomatov alebo v pobočkách, ktoré sú štandardne spoplatnené
  • dodržte mesačný stanovený objem platieb kartou, vďaka čomu získate 100 % zľavu z poplatku za vedenie karty

Nezabudnite, že cieľom banky je, aby ste kartu čo najviac používali a platili úroky či poplatky. Ak nebudete disciplinovaní pri používaní karty a pri dodržiavaní termínov úhrad, skôr či neskôr vám hrozí, že za takto požičané peniaze nejaký úrok či poplatok zaplatíte. Preto je ideálne o kreditnú kartu vôbec nežiadať.

Video
Ako finančne zvládnuť Vianoce? Poradí Marián Búlik (OVB Allfinanz Slovensko). Odvysielané 8. 12. 2021.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kreditná karta #financie #debetná karta