Čo urobiť, ak si sporíte vo fondoch alebo sa zaujímate o zlato

Vojna otriasa aj finančnými trhmi, neskúsení investori môžu spanikáriť.

17.03.2022 08:00
žena, počítač Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Vojnový konflikt na Ukrajine otriasa celým svetom vrátane finančných trhov. Dlhotrvajúca nervozita vyústila do prudkého prepadu akcií, denne počúvame negatívne správy o ďalšom zvyšovaní inflácie, zdražovaní komodít aj potravín. Slovákov, ktorí si sporia vo fondoch, treba podľa odborníka upokojiť, aby sa neuváženým výberom úspor zbytočne nepopálili. Mali by, naopak, vedieť, že súčasná situácia na trhu praje vyšším ziskom. Skúsení investori vedia turbulencie a prepady akcií využiť vo svoj prospech a práve teraz investujú viac.

Video
Zlato v časoch vojny - aké má výhody a nevýhody? V relácii Ide o peniaze odpovedá František Burda, investičný analytik FinGO.sk. Odvysielané 9. 3. 2022.

„Aj po vypuknutí pandémie sme boli svedkami šialenstva, ktoré sa roztočilo na finančných trhoch doslova zo dňa na deň. Prudkým pádom akcie zareagovali aj na vojnu na Ukrajine, ktorá predstavuje oveľa vyššie riziko, akým bol koronavírus. Aktuálna situácia, prirodzene, vyvoláva množstvo otázok hlavne medzi neskúsenými investormi, ktorí sa môžu báť o svoje úspory a majetok. Ale panika je zbytočná a treba zachovať pokoj. Podobné scenáre na trhu sme zažili už niekoľkokrát, či už šlo o finančnú krízu v roku 2008, alebo o vypuknutie pandémie COVID-19. Po prudkých pádoch sa akcie vždy otriasli a následne rástli ešte rýchlejšie. Preto sa teraz oplatí nakúpiť lacné akcie, ktoré neskôr prinesú vyšší zisk,” radí investičný analytik FinGO.sk František Burda.

Ak si sporíte pravidelne, môžete zvýšiť svoje vklady

Skúsení investori vedia toto obdobie obrátiť vo svoj prospech a vyťažiť z neho. Aj bežným ľuďom, ktorí si sporia napríklad na dôchodok alebo pre deti do ETF či do podielových fondov, odborník odporúča, aby nesiahali na svoje investičné kontá a nevyberali úspory. Práve naopak, aby zainvestovali viac. „Zachovanie investičného horizontu má svoj význam. Ak by ste úspory vybrali predčasne, zbytočne na tom stratíte a môžete to oľutovať. Naopak, kto má voľné prostriedky, práve v tomto období by mal zainvestovať viac. Klienti, ktorí si do akciových fondov sporia pravidelne, môžu teraz zvýšiť svoje mesačné vklady alebo pouvažovať aj nad vyšším jednorazovým vkladom. Z dlhodobého hľadiska sa im to určite vráti a peniaze zhodnotia výhodnejšie,” radí František Burda.

Slováci majú rekordný záujem o sporenie do zlata

Analytik poukázal aj na to, že kým akcie padajú, drahým kovom sa darí. V posledných dňoch sa veľmi veľa Slovákovi začalo pýtať aj na investičné zlato, ktoré si uchováva svoju hodnotu bez ohľadu na to, či ho kúpite teraz, alebo o rok. „Od vypuknutia vojny sme zaznamenali rekordný záujem klientov o investičné zlato, ktoré slúži ako poistka portfólia a ochraňuje peniaze pri menových reformách, politických či iných finančných krízach. Odporúčam, aby zlato tvorilo aspoň menšiu časť portfólia, napríklad 15 alebo 20 %. Do zlata si ľudia môžu sporiť aj pravidelne po menších sumách napríklad 25, 50 alebo 100 eur mesačne. Slováci si takto sporia napríklad na zlaté jednouncové mince, ktoré sú cenovo dostupné,” dodáva odborník František Burda zo spoločnosti FinGO.sk.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #sporenie #podielové fondy