Pozor! Na podanie daňového priznania a zaplatenie daní máte ešte pár dní

Podnikáte alebo máte iné príjmy podliehajúce zdaneniu? Daňový kalendár hovorí, že daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2021 je potrebné podať do konca marca tohto roka a do tohto termínu je potrebné daň aj zaplatiť.

23.03.2022 09:00
muž, žena, počítač, laptop, daňové priznanie Foto:
Ilustračné foto.
debata

V tomto roku sa termíny na podanie daňového priznania oproti minulým rokom nemenia, pripomína Finančná správa. Platí, že priznanie je povinný podať každý daňovník, ak jeho zdaniteľné príjmy za minulý rok presiahli sumu 2255,72 eura, alebo ak vykazuje daňovú stratu. Nezabudnite, že do týchto príjmov sa zahŕňa akýkoľvek dosiahnutý príjem, ktorý je predmetom dane a nie je od dane z príjmov oslobodený. Presné zoznam príjmov, ktoré sú oslobodené od dane nájdete na webovej stránke Finančnej správy. Daňové priznanie sa vás týka, aj ak ste mali príjmy zo zahraničia. Do celkových zdaniteľných príjmov sa totiž zahŕňa aj príjem dosiahnutý zo zdrojov v zahraničí, v prípade ak ide o daňovníka s neobmedzenou daňovou povinnosťou.

Alica Orda Oravcová, Ide o peniaze Čítajte viac Humanitárna pomoc, dary: Čo si môžete dať do nákladov a do daňového priznania?

Vybaviť daňové priznanie môžu daňovníci aj z domu, keďže elektronickú komunikáciu s finančnou správou môže využívať ktokoľvek. Potrebné je registrovať sa na portáli finančnej správy. Na registráciu je potrebný elektronický občiansky preukaz s čipom (eID), resp. kvalifikovaný elektronický podpis (KEP). Fyzické osoby môžu využiť aj možnosť uzavrieť s daňovým úradom dohodu o elektronickom doručovaní. Kto ale nemusí vôbec podať daňové priznanie? Finančná správa uvádza, že existuje niekoľko výnimiek z povinnosti podať daňové priznanie za rok 2021. Urobiť tak nemusíte, ak ste dosiahli celkové zdaniteľné príjmy, ktorých výška nepresahuje sumu 2 255,72 eur alebo ste poberali príjmy oslobodené od dane a poberali napríklad materskú či rodičovský príspevok.

Vypĺňať daňové priznanie nemusíte, ani ak ste mali príjmy, ktoré nie sú predmetom dane – ako napríklad hypotéky či úvery. Dane sa vás netýkajú ani pri príjmoch, pri ktorých bola daň vyberaná zrážkou – napríklad podiely na zisku, dávky z doplnkového dôchodkového sporenia alebo plnenia z poistenia. Zvykli ste si uplatňovať daňové bonusy? Oproti minulému roku sa pri vypĺňaní daňového priznania uskutočnilo niekoľko zmien. Došlo k vypusteniu nezdaniteľnej časti základu dane, ktorou sú preukázateľne zaplatené úhrady súvisiace s kúpeľnou starostlivosťou a s ňou spojenými službami. Zmena nastala aj v uplatňovaní daňového bonusu. Zvýšila sa suma daňového bonusu pre deti nad 6 rokov veku do 15 rokov veku, daňový bonus pre deti od 6 – 15 rokov veku zároveň nemožno kombinovať s dotáciou na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa. Doplnené bolo aj nové zaškrtávacie pole pre mikrodaňovníka, zmeny nastali aj umorovaní daňovej straty a upustilo sa od povinnosti uvádzať sídlo a právnu formu prijímateľa podielu zaplatenej dane.

mama, dieťa, downov syndróm Čítajte viac Percentá z dane môžete darovať aj tento rok

Nestíhate podať daňové priznanie? Ak z rôznych dôvodov zákonom stanovený termín nedokážete stihnúť, alebo z dôvodu pandémie ste sa dostali do problémov, môžete Finančnej správe oznámiť predĺženie lehoty na splnenie si tejto povinnosti o tri mesiace, respektíve o šesť mesiacov v prípade príjmov zo zahraničia. Finančná správa ale upozorňuje, že v tomto roku e-mailové odklady daňového priznania zasielaním oznámenia na podnety@financnasprava.sk neplatia. Išlo o mimoriadne opatrenie platné len v roku 2021.

Oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 31. marca 2022 na miestne príslušný daňový úrad (ak ho daňovník podáva v papierovej forme). Povinne elektronicky komunikujúce osoby oznamujú odklad elektronicky prostredníctvom portálu Finančnej správy. Týka sa to fyzických osôb, ktorá podnikajú podľa Obchodného zákonníka a sú registrované pre daň z príjmov a rovnako aj právnických osôb zapísaných v Obchodnom registri. Oznámenie o predĺžení lehoty je možné podať iba na tlačive, ktorého vzor určilo Finančné riaditeľstvo SR, a ktoré je zverejnené na portáli finančnej správy. V tejto novej lehote je aj splatná daň.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #daňové priznanie