Chystáte sa na dovolenku? Tu je finančné desatoro cestovateľa

Dovolenkové obdobie klope na dvere a po dlhej pandémii plánujú tisíce Slovákov vyraziť do zahraničia. Ako mať financie v suchu a pripraviť sa na dovolenku? Najlepšou prípravou je vybavenie potrebných záležitostí ešte doma.

14.06.2022 09:45
Visa / Kreditná karta / Bankomatová karta /... Foto: ,
debata

V dnešných časoch, našťastie, odpadá mnoho starostí pri cestovaní, po Európe si v schengenskom priestore vystačíte aj s občianskym preukazom a medzinárodne akceptovanú platobnú kartu vám prijmú takpovediac všade. Ideálne je si pred cestou vybaviť kreditnú i debetnú kartu. Zmysel má tiež vziať si drobnú lokálnu hotovosť.

„Debetná karta je platobná karta, ktorá pri platení čerpá vaše peniaze z bežného účtu. Naopak, kreditná karta je platobná karta, ktorá pri platení využíva peniaze požičané od banky. Debetnú kartu dostanete automaticky k bežnému účtu, o kreditnú kartu treba požiadať a prejsť schvaľovacím procesom,“ hovorí Zuzana Ďuďáková, hovorkyňa UniCredit Bank.

Kreditku využijete predovšetkým tam, kde obchodník vyžaduje garanciu alebo zálohu, ako napríklad v hoteloch alebo v požičovniach áut, na nákup leteniek. Debetná karta je zase vhodná na platby u obchodníkov ale aj na výbery hotovosti z bankomatov v prípade potreby. Najmä v Európe možno využívať výhody platby kartou a výberu z bankomatov, s ktorými získate výhodnejšie kurzy než v zmenárňach. Ak nemáte kreditnú kartu, vybavte si ju tiež a vezmite ju so sebou s debetnou kartou.

„Odporúčame overiť si, či máte vybavené cestovné poistenie ku karte a zvážiť jeho vybavenie. Ďalším variantom je tiež samostatné cestovné poistenie, poistenie ku karte vás však poistí aj v prípade, že stratíte práve kartu. Poistenie sa určite vyplatí, automaticky obsahuje poistenie zodpovednosti za škody, nadštandardné asistenčné a právne služby a tiež nadštandardné poistenie rekreačných vodných a zimných športov. Samozrejmosťou je poistenie nákladov na liečbu v zahraničí,“ vraví Ďuďáková.

Pri platbe za taxík plaťte ideálne v hotovosti. V prípade taxi služieb sa, bohužiaľ, často stávajú podvody, vodič môže napríklad naúčtovať oveľa vyššiu sumu alebo vybrať správnu sumu, ale v inej mene. Ak nie je možné platiť v hotovosti, starostlivo si skontrolujte sumu a menu, než platbu odsúhlasíte.

„Väčšina krajín Európskej únie používa ako menu euro, takže často netreba riešiť výmenu pri cestovaní do viacerých krajín. Pred odjazdom si však overte, aká je hlavná mena v danej krajine, a či obchodníci prijímajú eurá, prípadne za akých podmienok. V niektorých štátoch možno platiť eurami, aj keď nie sú členmi EÚ. Monako, San Maríno, Vatikán a Andorra používajú euro ako oficiálnu menu na základe dohody s Európskou úniou,“ dodala Zuzana Ďuďáková.

Finančné desatoro cestovateľa

  1. Pred odjazdom si uložte do telefónu infolinku vašej banky pre prípad, že sa niečo stane, napríklad stratíte platobnú kartu.
  2. Využite výhody, ktoré vám ponúkajú debetné i kreditné karty a majte obe pri sebe. Pri platbách vyžadujúcich depozit tak obchodník nebude zbytočne blokovať vaše osobné finančné prostriedky. Hotovosť si berte len minimálnu.
  3. Ak predsa len vyrážate na cestu s väčšou hotovosťou, rozdeľte si ju a majte peniaze uschované na viacerých miestach. Rovnako tiež nenechávajte debetnú a kreditnú kartu spoločne v jednej peňaženke. Ak jednu stratíte, stále budete mať aspoň tú druhú.
  4. Včas si skontrolujte výšku denného limitu na kartách a v prípade potreby ho ešte pred cestou upravte. Limit možno jednoducho zmeniť v internetovom bankovníctve. Lepšie je limit skôr znížiť, aby ste predišli zbytočným a spontánnym výdavkom.
  5. Kreditku sa oplatí využívať napríklad pri rezerváciách a platbách v obchodoch. Kreditná karta nie je vhodná na výber hotovosti z bankomatu kvôli poplatkom, ktoré sú spojené s takým výberom.
  6. S debetnou kartou môžete vyberať finančné prostriedky z bankomatov. Pri výbere peňazí z bankomatu majte na pamäti bezpečný postup. Nedávajte nikomu svoj PIN kód, ani si ho neukladajte do telefónu, ani si ho nedávajte zapísaný na papieriku do kabelky, peňaženky a pod. Do platobného terminálu alebo pri výbere z bankomatu ho zadávajte sami a číselník pri zadávaní prekryte voľnou rukou.
  7. V prípade, že vám bankomat nevydá pri výbere peniaze, spojte sa bezodkladne s najbližšou pobočkou banky alebo miestnou políciou.
  8. Ukradnutú alebo stratenú kartu, prípadne zabudnutý PIN riešte obratom so svojou bankou. Kartu vám jej zamestnanci pomôžu zablokovať a poradia vám, ako postupovať ďalej.
  9. Častou chybou cestovateľov je viera v to, že práve im sa počas cesty nič nestane. Nezabudnite sa preto pred cestou poistiť a využiť výhody cestovného poistenia.
  10. Naplánujte si rámcovo výdavky vopred, nech na dovolenke nemusíte myslieť na peniaze a môžete pokojne relaxovať. Dbajte na dostatočný zostatok na účte a zvážte, či si nevybaviť už spomínanú kreditnú kartu alebo kontokorent.
debata chyba
Viac na túto tému: #leto #dovolenka #financie #debetná karta #hotovosť