Pokračovanie článku: Dávka v nezamestnanosti? Môžete si ju dať vyplatiť naraz?

Momentálne som na rodičovskej dovolenke a pracovný pomer mi stále trvá. V máji 2020 som išla na péenku z dôvodu tehotenstva, v decembri 2020 som nastúpila na materskú dovolenku, po ktorej skončení som kontinuálne začala poberať rodičovský príspevok. Dňom skončenia rodičovskej dovolenky pravdepodobne skončím pracovný pomer, pretože som sa presťahovala do iného mesta, takže do mojej práce sa nemôžem vrátiť. Môžem si požiadať o dávku v nezamestnanosti? Budem mať na ňu nárok? A z čoho by sa mi vypočítavala?

Nárok na dávku v nezamestnanosti v zmysle platnej legislatívy si môže uplatniť každý, kto je zaradený do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny. Splnenie podmienok vzniku nároku na dávku v nezamestnanosti následne skúma pobočka Sociálnej poisťovne v zmysle zákona o sociálnom poistení. Okrem zaradenia do evidencie nezamestnaných musí byť splnená aj podmienka doby poistenia v nezamestnanosti v rozsahu najmenej dvoch rokov, teda 730 dní, v posledných štyroch rokoch pred dňom zaradenia do evidencie uchádzačov o zamestnanie.

Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie čerpania materskej dovolenky, obdobie práceneschopnosti, ako aj obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky, ale za predpokladu, že v tomto období pracovný pomer trval a toto obdobie spadá do posudzovaného obdobia (štyri roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie).

Ak sa po skončení pracovného pomeru a rodičovskej dovolenky zaradíte do evidencie na úrade práce, nárok na dávku v nezamestnanosti vám vznikne, keďže získate minimálne 730 dní poistenia v nezamestnanosti v posledných 4 rokoch pred zaradením sa na úrade práce.

Výška dávky v nezamestnanosti sa vypočíta z rozhodujúceho obdobia, ktoré je spravidla dva roky pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce. Ak skončíte pracovný pomer dňom skončenia rodičovskej dovolenky a nemali by ste v rozhodujúcom období vymeriavací základ zo zamestnania, z ktorého by sa vám mohla dávka vypočítať (v posledných dvoch rokoch pred zaradením do evidencie uchádzačov o zamestnanie by sa nachádzala len doba rodičovskej dovolenky), dávka v nezamestnanosti by sa vypočítala z hrubých príjmov, ktoré ste dosahovali dva roky pred nástupom na rodičovskú dovolenku.

debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #nezamestnaný #dávka v nezamestnanosti #podpora