Deti v hľadáčiku politikov. Porastú prídavky na deti o 50 či 200 eur?

Päťdesiat či až dvesto eur. Politici sa predbiehajú v snahe pomôcť rodinám. Len pred niekoľkými mesiacmi minister financií Igor Matovič ohlásil veľkú pomoc štátu pre rodiny s deťmi. Vďaka nej by mal prídavok na dieťa vzrásť od januára zo súčasných 30 na 40 eur a každé školopovinné dieťa dostane takzvané krúžkovné každý mesiac v sume 60 eur.

29.08.2022 06:00
rodina, papier Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

Poslancom, tak koaličným, ako aj opozičným, sa tieto sumy ale zrejme nezdajú dostatočné. A tak prišli s vlastnými návrhmi, ktoré predložili do parlamentu.

Poslanci za hnutie Sme rodina Petra Krištúfková a Jozef Hlinka navrhujú zvýšiť prídavok na dieťa od začiatku budúceho roka na 50 eur mesačne. Navrhujú tiež opäť zaviesť jednorazové zvýšenie prídavku na dieťa v sume 110 eur pre deti, ktoré prvýkrát nastúpili do prvého ročníka základnej školy. Poskytovanie tejto dávky rodičom prvákov na základnej škole od začiatku budúceho roka zrušil parlament schválením prorodinného balíčka Igora Matoviča.

„Predkladaný návrh zákona je vypracovaný v súlade s Programovým vyhlásením vlády na obdobie rokov 2021 – 2024, v ktorom sa vláda zasadila o podporu rodiny, ako základnej bunky spoločnosti, a prijatie s tým súvisiacich opatrení na zlepšenie finančnej situácie rodín s nezaopatrenými deťmi. Hlavným cieľom návrhu zákona je zvýšenie prídavku na dieťa na sumu 50 eur mesačne na každé nezaopatrené dieťa. Súčasne je cieľom návrhu zákona opätovné zavedenie jednorazového zvýšenia prídavku na dieťa pre deti, ktoré prvýkrát nastúpili do prvého ročníka základnej školy v sume 110 eur,“ píše sa v dôvodovej správe.

Ešte odvážnejší návrh podali poslanci za Hlas – Sociálna demokracia Peter Pellegrini, Denisa Saková, Richard Raši, Erik Tomáš a Matúš Šutaj Eštok. Tí chcú zaviesť zvýšenie prídavku o 200 eur pre dieťa, ktoré nastupuje do prvého ročníka základnej školy.

deti, leto, melón Čítajte aj Prídavok na dieťa? Od júla je vyšší. Koľko dostanú po novom rodiny s deťmi?

„Tento návrh reaguje na skutočnosť, že do roku 2022 vrátane zákon takúto formu podpory detí poznal, avšak súčasná vládna koalícia tento inštitút s účinnosťou od januára budúceho roku zrušila. Považujeme za potrebné tento inštitút obnoviť. V tejto súvislosti berieme do úvahy fakt, že zákon stanovuje pevnú sumu, ktorá by mala byť opodstatnená aspoň na obdobie niekoľkých rokov. Navrhovaná suma 200 eur v porovnaní s doterajšou sumou 100 eur tieto kritériá spĺňa. Bude sa týkať rodičov zhruba 65-tisíc detí ročne,“ uviedli poslanci v dôvodovej správe.

rodina, rodičia, deti, úsmev Čítajte aj Rodinám s deťmi už smeruje zvýšený 100-eurový prídavok na dieťa

A idú ešte ďalej. V rovnakej výške – 200 eur – chcú vyplatiť ešte v tomto roku mimoriadne zvýšený prídavok na dieťa v čase začiatku nového školského roka. „Aj v členských štátoch Európskej únie sa objavili rôzne riešenia, ktoré majú znížiť výdavky, alebo pomôcť rodičom s výdavkami súvisiacimi so začiatkom nového školského roka. Pritom práve rodiny s deťmi patria medzi najviac zaťažené výdavkami a to v dôsledku aktuálnej inflácie,“ uvádzajú v správe. V návrhu sa uvádza, že rodičia by mali jednorazovú dávku 200 eur na každé nezaopatrené dieťa dostať v novembri.

Oba návrhy musí ešte prerokovať a prípadne schváliť parlament.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #rodiny #prídavok na dieťa