Zmizli vám peniaze z účtu? Nestaňte sa obeťou vlastnej platobnej karty

Mnohí Slováci už „naleteli“ podvodníkom, ktorí sa špecializujú na zneužívanie platobných kariet. Takéto praktiky pritom neutíchajú, práve naopak, sú čoraz viac rozšírené a sofistikovanejšie. Dá sa však tomu predísť, pokiaľ ste obozretní a dodržiavate bezpečnostné pravidlá.

24.10.2022 14:15
dôchodcovia, manželia, seniori, platobná karta,... Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Online prostredie sa stalo útočiskom pre čoraz lepšie pripravených podvodníkov, ktorým sa nezriedka darí podviesť a pripraviť o peniaze predovšetkým menej digitálne zdatných ľudí. Odborníci navyše upozorňujú, že badať určitý pokles obozretného správania sa ľudí a na druhej strane registrujú viac pokusov o zneužívanie platobných údajov ľudí podvodníkmi. Prečítajte si „10 tipov pre bezpečné platenie“, ako sa chrániť pred podvodnými praktikami a nestať sa tak obeťou zneužitia platobnej karty.

1. Nereagujte na podozrivé telefonáty, e-maily a SMS

Neotvárajte e-maily od podozrivých odosielateľov. Nereagujte na e-maily od prepravných služieb alebo pošty, ak ste si nič neobjednali. „Podvodníci využívajú aj telefonáty, kedy predstierajú, že volajú od vášho poskytovateľa karty a varujú vás pred zneužitím karty či stratou peňazí z účtu. Pod touto zámienkou chcú zistiť vaše citlivé údaje, ako je PIN ku karte, CVC kód, prihlasovacie heslo do mobilnej aplikácie či overovacie kódy zaslané na váš mobil. Vždy ide o podvod,“ približuje ombudsman klientov spoločnosti Home Credit Miroslav Zborovský.

2. Nezapájajte sa do extrémne „výhodných“ súťaží a ponúk

Na internete sa často objavujú podozrivo „výhodné“ súťaže garantujúce zaujímavú výhru (telefón, tablet, elektrokolobežka) za úhradu veľmi nízkej sumy. Typické v týchto súťažiach je odoslanie výhry za cenu poštovného. Táto úhrada poštovného však prebieha na podvodnej platobnej bráne, po zadaní údajov z vašej karty môže dôjsť k ich zneužitiu. Nereagujte ani na ponuky „výhodných“ investícií do akcií alebo kryptomien z reťazových e-mailov či správ na sociálnych sieťach, ktoré sľubujú veľmi vysoké výnosy. Ide o podvodné ponuky s cieľom vylákať z vás čo najviac peňazí bez garancie akéhokoľvek zisku.

3. Vyhýbajte sa podvodným ponukám na bazárových portáloch a sociálnych sieťach

Pri predaji tovaru cez internetové bazáre alebo sociálne siete nikdy nesúhlaste s tým, že uhradíte poplatok pre kuriéra, dopravu a pod. prostredníctvom odkazu na platobnú bránu. Tieto odkazy smerujú na stránky, ktoré vyzerajú ako platobné brány prepravných firiem či samotných bazárov, v skutočnosti ide o podvodné stránky, vďaka ktorým získajú podvodníci prístup k údajom z vašej karty. Buďte opatrní aj v prípadoch, keď vám z profilu vášho známeho príde žiadosť o zaplatenie nízkej sumy prostredníctvom odkazu na platobnú bránu. Pravdepodobne bol profil vášho známeho napadnutý podvodníkom, ktorý teraz vystupuje v jeho mene.

4. Na internete nakupujte bezpečne a iba u overených predajcov

Nikdy neplaťte na stránkach, ktoré nie sú zabezpečené ikonou zámku a protokolom https:// v riadku webovej adresy. Neklikajte na podozrivé odkazy zo správ, sociálnych sietí a e-mailov, ktoré obsahujú podozrivé znaky. Tieto odkazy vás presmerujú na podvodné stránky. „Podozrivo nízka cena tovaru v porovnaní s konkurenciou alebo absencia bezpečnostných prvkov na webe aj na platobnej bráne totiž môže znamenať, že vám tovar nakoniec nedorazí alebo sa vaše citlivé údaje dostanú k podvodníkom“, hovorí ombudsman.

5. Potvrdzujte internetové platby v mobilnej aplikácii

Najjednoduchší, najrýchlejší a najbezpečnejší spôsob potvrdzovania internetových transakcií je v mobilnej aplikácii. Namiesto opisovania SMS kódov a zadávania ePINu (6-miestneho osobného kódu určeného na potvrdzovanie internetových transakcií) stačí internetové transakcie potvrdiť v mobilnej aplikácii zadaním prihlasovacieho kódu alebo odtlačkom prsta. Je to maximálne bezpečné a jednoduché.

6. Plaťte rýchlo a maximálne bezpečne vďaka karte v mobile

Zaregistrujte si aktívnu kartu (fyzickú/virtuálnu) do Peňaženky Google alebo Apple a plaťte svoje nákupy pohodlne mobilom alebo inteligentnými hodinkami. Nakúpite v obchodoch aj na vybraných e-shopoch alebo vyberiete hotovosť z bankomatu s možnosťou bezkontaktného výberu. Kartu uloženú v mobile nie je možné žiadnym spôsobom skopírovať a vďaka potvrdzovaniu transakcií je platenie mimoriadne bezpečné. Nikdy nikomu nehovorte ani neposielajte overovací kód (OTP – one time password), ktorý vám bol doručený na váš mobilný telefón. Pozorne preto čítajte obsah SMS správ so zaslaným kódom a vždy sa uistite, že sa týka tej operácie, ktorú práve vykonávate.

7. Chráňte svoje heslá, údaje o karte a PIN kód

„Pre prihlásenie sa do mobilnej aplikácie alebo Správcu financií si zvoľte heslo, ktoré nepoužívate v iných aplikáciách alebo účtoch. Chráňte aj PIN kód k vašej karte. Nikdy ho nikomu neoznamujte a radšej si ho nikam nezaznamenávajte. Najbezpečnejšie je heslo a PIN aspoň 1× ročne meniť. Bezpečnostné údaje ako je prihlasovacie heslo, PIN kód a pod. od vás nikdy nebudeme vyžadovať, a to ani v prípade blokácie karty z dôvodu zneužitia,“ približuje Alessandro Villa, vedúci oddelenia kariet zo spoločnosti Home Credit.

8. Peniaze na vašej karte by mali byť chránené

Všetky karty od spoľahlivých poskytovateľov by mali byť bezpečné a mali by disponovať najvyššou verziou zabezpečenia 3D Secure. V súlade so smernicou PSD2 sú navyše všetky platby na internete u obchodníkov z EÚ zabezpečené tzv. silným overením. Každú takúto transakciu musíte potvrdiť v mobilnej aplikácii alebo zadaním jednorazového SMS kódu a ePINu. Peniaze na karte sú chránené aj limitmi pre platby v obchodoch alebo výbery z bankomatu.

9. Pravidelne aktualizujte programy v počítači aj v mobile

Dôležitý je predovšetkým operačný systém a antivírusový program vo vašom počítači, tablete aj v telefóne, vďaka ktorým ste efektívne chránení pred virtuálnymi útokmi. Do mobilnej aplikácie alebo Správcu financií sa neprihlasujte z verejných počítačov a verejných sietí, napríklad v internetovej kaviarni. Pre platby zo svojho zariadenia nevyužívajte pripojenie k verejnej Wi-Fi sieti. Pravidelne aktualizujte mobilnú aplikáciu aj platobné aplikácie Apple a Google.Dávajte si pozor, čo na internete robíte. Nesťahujte neznáme súbory a nenavštevujte stránky so škodlivým obsahom.

10. Kontrolujte si výdavky na svojej karte a ak máte pochybnosti, kontaktuje jej vydavateľa

Transakcie na svojej karte si pravidelne kontrolujte v mobilnej aplikácii alebo v Správcovi financií. Odporúčame skontrolovať aj mesačný výpis z účtu. Výpisy nájdete v mobilnej aplikácii, taktiež sú zasielané e-mailom alebo poštou.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #platobná karta #podvody #finančné podvody