100 eur dostalo takmer 60 tisíc rodín prvákov

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny vyplatili v októbri zvýšený prídavok na viac ako 58-tisíc prvákov. Ich rodičom tak k riadnemu prídavku priplatili celkovo 6,2 milióna eur.

30.11.2022 22:25
matka, dieťa, škola, žiak, žiačka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Je to najväčší počet podporených prvákov od roku 2019, kedy štát začal vyplácať zvýšený prídavok.

Úrady práce po prvýkrát vyplatili zvýšený prídavok na deti nastupujúce do základnej školy v októbri 2019.

Rodičom prvákov poslali prídavok na dieťa zvýšený o sto eur, aby im pomohli so zabezpečením školských potrieb. Zvýšený prídavok na deti pri príležitosti nástupu na základnú školu úrady automaticky vyplácajú každý rok.

„Nástup na základnú školu je na jednej strane významným míľnikom pre deti a ich rodiny, no na strane druhej i zdrojom nezanedbateľných výdavkov pre rodičov. Náš rezort je aj v tejto situácii pripravený podať rodinám pomocnú ruku a preto sme presadili nielen zachovanie, ale aj navýšenie tohto príspevku aj v budúcom roku,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Vlani úrady práce vyplatili zvýšený prídavok na 53 815 detí. Tento rok až na 58 034 prvákov. Výrazný medziročný nárast počtu podporených prvákov bol podľa výskumného pracovníka Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislava Bednárika spôsobený predovšetkým zvýšenou pôrodnosťou pred šiestimi rokmi. Očakáva, že zvýšený počet prvákov uvidíme ešte najbližšie tri roky.

debata chyba
Viac na túto tému: #euro #prvák #Úrad práce #školák