Ako bezpečne platiť platobnou kartou on-line aj v obchode? Tu sú rady

V predvianočnom období by ste mali zvýšiť svoju obozretnosť pri platení a ešte viac dbať na dôsledné dodržiavanie bezpečnostných zásad pri používaní platobnej karty. Zásady bezpečného používania platobnej karty vysvetľuje JUDr. Sylvia Ďatelinková, právnička Inštitútu alternatívneho riešenia sporov Slovenskej bankovej asociácie.

15.12.2022 10:00
Platenie kreditnou kartou Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Ako bezpečne platiť

Pri nákupoch odporúčam v čo najvyššej možnej miere využívať platobnú kartu, ktorá okrem toho, že patrí k bezpečným platobným nástrojom, má aj množstvo výhod.

Často sú k nej poskytované rôzne doplnkové služby – napríklad poistenie zodpovednosti za škody pre prípad odcudzenia, straty, zneužitia alebo krádeže platobnej karty, či výhody v podobe percenta z hodnoty nákupu alebo účtu bez poplatku za splnenia určitých podmienok.

Navyše, ak platíte kartou a stretnete sa s nepoctivým obchodníkom, môžete voju banku požiadať o sprostredkovanie vrátenia platby, tzv. služby chargeback.

Video
Chargeback: Ako a kedy vám banka vráti uhradenú platbu

Aké sú pravidlá bezpečného nakupovania

Nakupujte výlučne u autorizovaných a dôveryhodných obchodníkov. Dôveryhodnosť obchodníka si môžete overiť na základe verejne dostupných recenzií a odporúčaní od predchádzajúcich zákazníkov. Skutočnosť, či internetový obchodník používa na odosielanie údajov šifrovanú komunikáciu, si môžete veľmi ľahko overiť v URL lište kliknutím na ikonu visiaceho zámku.

Bezpečnú webovú stránku rozpoznáte tak, že táto sa začína v tvare https:// a nezabezpečená, t.j. nešifrovaná sa začína v tvare .

Dôveryhodnosť webovej stránky obchodníka si môžete tiež overiť na webovej stránke https://www.scamadviser.com. Serióznych slovenských internetových obchodníkov rozpoznáte podľa certifikátu SAEC.

Ďalším podstatným pravidlom je nákupy realizovať len zo zariadenia, ktoré je zabezpečené proti zneužitiu dôverných údajov. To znamená, že ide o zariadenie, ktoré má pravidelne aktualizovaný operačný systém, internetový prehliadač a antivírusový program.

Vyvarujte sa tiež sťahovania neznámych programov a príloh do zariadenia, ktoré využívate na prihlasovanie do elektronického bankovníctva.

Aké sú pravidlá bezpečného platenia platobnou kartou?

V predvianočnom období je početnejšia koncentrácia ľudí v obchodoch, čo už samo osebe predstavuje zvýšené riziko vreckových krádeží. A práve v tomto období by ste mali zvýšiť svoju obozretnosť pri platení a o to viac dbať na dôsledné dodržiavanie bezpečnostných zásad pri používaní platobnej karty.

Medzi tie základné pravidlá patrí skontrolovať si pred potvrdením platby výšku sumy uvedenú na platobnom termináli. PIN kód zadávajte prekrytím klávesnice tak, aby nebola viditeľná vami zadávaná číselná kombinácia.

Ďalším mimoriadne dôležitým pravidlom je chrániť citlivé údaje o platobnej karte, či PIN kód ku platobnej karte, to znamená, nikomu tieto údaje neposkytujte, nikam si ich nezapisujte ani ich nikomu neoznamujte.

Platobnú kartu môže používať výlučne jej držiteľ, preto ju neposkytujte iným osobám, a to ani rodinným príslušníkom. Ak potrebujete vybrať peniaze z bankomatu, vyberte si bankomat umiestnený na frekventovanom mieste, pri zadávaní PIN kódu dbajte na bezpečnosť, počkajte, kým vám bankomat nevydá peňažné prostriedky a doklad o výdaji peňažnej hotovosti.

Pre účely nákupov vyberajte hotovosť iba v takej výške, v akej plánujete nákupy realizovať.

Ako nenaletieť podvodníkom

  • 1. Neklikajte na podozrivé e-mailové notifikácie o doručení tovaru, ktorý ste si ani neobjednali.
  • 2. Ak očakávate zásielku, sledujte si jej stav priamo cez webovú stránku obchodu, z ktorého ste nakupovali.
  • 3. Príliš dobré na to, aby to bola pravda! 90 % zľavy či totálne výpredajové zľavy takmer zadarmo zaváňajú nekalými praktikami.
  • 4. Tlak na urgenciu. Ak to do hodiny nezaplatíte, premeškáte svoju šancu. Aj takto môžu vyzerať podvodné phisingové e-maily.
  • 5. Preverujte zdroj. Útočníci sa často vydávajú za známe značky a spoločnosti. Takýmto spôsobom chcú nabrať na dôveryhodnosti. Skontrolujte preto odosielateľa e-mailu alebo webstránku pred tým, než kliknete na lákavo vyzerajúcu ponuku.
  • 6. Pozor na nezabezpečené stránky. Preverte, či má webstránka bezpečnostný certifikát. Jej link by sa mal začínať známym formátom https/. Zároveň by ste pred linkom mali vidieť symbol uzamknutého zámku.
  • 7. Bezpečná sieť. Vždy sa pripájajte cez zabezpečenú domácu sieť, ak nakupujete alebo sa nachádzate na stránkach s obsahom, ktorý môže byť zneužitý (napr. internetbanking, klientska zóna poisťovne a pod.). V žiadnom prípade nevyužívajte verejne dostupnú sieť.
  • 8. Gramatické chyby a nezmyselné vety sú častým poznávacím znakom podvodníkov, aj keď útočníci sa z roka na rok zlepšujú aj v tejto oblasti.
Zdroj: poisťovňa Generali
debata chyba
Viac na túto tému: #karta #platobná karta