O koľko zdraželi pred Vianocami potraviny a spotrebný tovar?

Na základe najnovších údajov Štatistického úradu SR dosiahla inflácia v októbri úroveň takmer 15 %, čo je najvyšší rast za posledných vyše 20 rokov. Je teda zrejmé, že tohtoročné Vianoce budú o dosť drahšie ako tie minuloročné. Analytička 365. bank Jana Glasová sa pozrela na to, koľko si priplatíme za niektoré vianočné darčeky a za štedrovečernú večeru.

13.12.2022 08:00
Nákup Foto: ,
Ilustračná foto.
debata (6)

Pred tohtoročnými sviatkami si pri nákupe vianočných darčekov priplatíme. Oblečenie a obuv vychádzajú priemerne o 7 % viac ako vlani. Ide pritom o časté a obľúbené darčeky pod stromček.

Napríklad za dámsku sukňu, sveter či sako zaplatíme síce len o 4 % viac, ale napríklad zimný kabát, bunda, blúzka či nohavice nás vyjdú o 9 až 11 % drahšie ako vlani. Podobne je to aj s pánskym oblečením.

Pánsky pulóver či rifle sú drahšie zhruba o 4 %, ale za nohavice, košeľu, sako a oblek si priplatíme 8 až 11 %. Približne rovnako sa zvýšili aj ceny detského oblečenia. Drahšie sú aj kožené topánky, čižmy a športová obuv, a to o 4 až 8 %.

Častým darčekom pod stromček je aj elektronika. Ceny elektroniky vytlačila už vlani smerom nahor čipová kríza a vysoký dopyt vyvolaný pandémiou.

Takže ceny väčšiny výrobkov išli výrazne smerom hore už počas vlaňajška a súčasné zdražovanie preto nie je až také markantné. Najvýraznejší nárast evidujeme pri digitálnych fotoaparátoch, ktoré si pripisujú až 20 %, a smartfóny vychádzajú priemerne drahšie o 16 %.

Za tablety si oproti vlaňajšku priplácame 8 %, ale za LED televízor iba 2 %. Nájde sa však aj taká elektronika, ktorá je dnes lacnejšia – napríklad notebook je lacnejší cca o –3 % a smart hodinky až o 11 %.

Podobne je to aj s domácou elektronikou a so zariadením do domácnosti. Napríklad za elektrický sporák, práčku, žehličku či kuchynský robot a kávovar si oproti vlaňajšku priplatíme 5 až 8 %. Ale elektrická kanvica, odšťavovač či chladnička nás vyjdú priemerne o 12 až 15 % viac.

Nedostatkovým tovarom sa počas pandémie stali napríklad aj bicykle. Tie nás tento rok vychádzajú o 12 % drahšie. A priplatíme si aj pri kúpe hračiek pre najmenších. Plyšové hračky, bábiky, stavebnice, stolové hry či lopty sú oproti minulému roku drahšie o 3 až 11 %.

Cenová hitparáda potravín

Potraviny boli v októbri medziročne drahšie až o 26 %. Dvojciferné tempo rastu dosahujú ceny potravín už od marca tohto roka, pričom z mesiaca na mesiac sa toto tempo zrýchľuje. Aj keď štatistiky ešte nie sú známe, očakávame, že ceny potravín budú rásť aj pred Vianocami podobným tempom.

Môžeme teda povedať, že vianočné nákupy potravín nás tento rok vyjdú priemerne o štvrtinu viac ako vlani. Samozrejme však záleží aj na tom, ktoré potraviny nakupujeme.

Na základe údajov ŠÚ SR o cenách za október 2022 365. bank zostavila cenovú hitparádu základných potravín, ktoré pred Vianocami často vkladáme do nášho nákupného košíka. Na čele cenového rebríčka sa nachádza rastlinný olej a kryštálový cukor, ktoré sú až o vyše 70 % drahšie ako vlani.

Nasleduje pšeničná múka a margarín s nárastom ceny o viac než 60 %. Cenový rast vyšší ako 40 % dosiahol ešte práškový cukor, paradajky, vajcia, polotučné mlieko, maslo, ale aj tvrdý syr eidam, kuracie mäso a klasické biele rožky.

Výraznému cenovému rastu, o viac než 30 %, sa nevyhli ani ďalšie mliečne výrobky (plnotučné mlieko, kyslá a šľahačková smotana či bryndza). Podobné výrazné zdraženie sa týka aj viacerých druhov mäsa – kuracie prsia sú o 37 % drahšie ako vlani, hovädzie mäso o 27 až 37 % a bravčové mäso o 25 až 33 %.

A čo sa týka ovocia a zeleniny, najvýraznejšie zdraželi paradajky, za ktoré zaplatíme o 47 % viac ako pred minulými sviatkami, uhorky zdraželi o 39 % a banány o 37 %. Ceny citrónov a pomarančov sa zvýšili o 23 %.

Viaceré druhy ovocia a zeleniny ale zaznamenali len mierne zvýšenie ceny (jablká o 6 %, mandarínky o 4 %) a niektoré sú dokonca lacnejšie ako minulý rok – petržlen o 8 %, cesnak o 3 % a kivi o 1 %.

Drahší bude aj zemiakový šalát či kapustnica

Tieto sviatky si priplatíme aj za tradičný zemiakový šalát. Cena zemiakov medziročne vzrástla o 37 % a vajíčka sú drahšie o 42 %.

Majonéza a sterilizované uhorky a hrášok vychádzajú o 20–26 % viac ako pred minuloročnými sviatkami. Ceny kaprov síce zo štatistík nepoznáme, ale drahšie ako pred rokom nás vychádza aj rybacie filé a mrazené ryby, a to o 15 %.

Drahšie si budeme tento rok na vianočný stôl pripravovať aj kapustnicu. Zvýšila sa totiž cena klobásy (o 27 %), bravčového mäsa minimálne o 25 % a aj kvasenej kapusty o 18 %.

A koľko nás vyjde pečenie vianočných koláčov? Rastlinný olej aj kryštálový cukor vychádzajú drahšie zhruba o 70 %, pšeničná múka a margarín o 60 %. Za práškový cukor si priplatíme takmer 50 % a o viac než 40 % drahšie sú vajcia, maslo aj mlieko.

Približne 30 % cenový rast zaznamenal kypriaci prášok do pečiva, kvasnice aj lístkové cesto. O 12 až 20 % sa zvýšili aj ceny džemu a medu. Tieto Vianoce nás teda vyjdú drahšie aj koláče na štedrovečernom sto­le.

Koľko minú Slováci na darčeky a vianočný nákup

Priemerná suma, s ktorou by mali domácnosti počítať pri vianočnom nákupnom účte, je 525 eur, čo je viac o takmer 20 % oproti minulému roku.

Podľa prieskumu, ktorý pre spoločnosť Partners Group SK urobila agentúra Focus, takmer tretina opýtaných plánuje obdarovať blízkych kozmetikou a drogériou, oblečením či hračkami.

„Blízkym chceme dať veci, ktoré bežne využívajú, čím odľahčíme ich výdavky na bežnú spotrebu. No časté sú aj dary, ktoré by si za normálnych okolností sami nekúpili,“ hovorí Linda Valentín, odborníčka na osobné financie. Sem patria napríklad aj knihy, ktoré už dlhodobo nie sú najlacnejším darom.

„V časoch, keď na tom finančne nie sme najlepšie, sú práve knihy a zábava oblasti, kde si uťahujeme opasky. Nie je preto prekvapením, že patria medzi najčastejšie vianočné darčeky,“ dodáva odborníčka.

„Peniaze tieto Vianoce plánuje darovať 15 % opýtaných, čo je o štyri percentá menej ako vlani. Medziročný pokles môže byť signálom, že domácnostiam po ťažkom finančnom roku nezostávajú peniaze nazvyš. Zároveň sa pripravujú na náročné obdobie, ktoré nás ešte len čaká,“ dodáva Martin Slosiarik z agentúry Focus.

Štvrtina opýtaných plánuje minúť na darčeky viac ako 300 eur, naopak, až desatina respondentov neminie ani euro. Predpokladané výdavky na darčeky vo vysokej miere závisia od čistého mesačného príjmu domácnosti a jej finančných možností. Tie sa s vyšším príjmom v domácnosti pochopiteľne zvyšujú.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #inflácia #zdražovanie