Inflačná pomoc v podobe sto eur pomohla desiatkam tisíc rodín

Jednorazový príspevok pre rodiny s deťmi, poberateľov pomoci v núdzi a ďalších vo výške 100 eur dostali v rámci inflačnej pomoci desiatky tisíc rodín na pokrytie zvýšených výdavkov napríklad na bývanie, energie či stravu.

04.04.2023 12:53
rodina, dane, dieťa, manželia Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Úrady práce vyplatili prvýkrát inflačnú pomoc vlani v júni. V rámci prvého balíka ju automaticky poslali poberateľom pomoci v hmotnej núdzi a prídavkov na deti, na základe žiadosti aj ďalším skupinám ľudí. Úrady práce ľuďom vyplatili 99 miliónov eur, z toho približne jeden a pol milióna na základe žiadostí.

Najviac prostriedkov smerovalo do okresov Prešov (3,5 milióna eur), Košice – okolie (3 milióny) a Žilina (2,9 milióna eur). Najväčší objem pomoci bol vyplatený poberateľom prídavkov na dieťa, a to celkovo 84 miliónov eur.

Aj z druhého balíka inflačnej pomoci, vyplatený bol v novembri, dostala časť ľudí inflačnú pomoc automaticky. Napríklad poberatelia prídavkov na deti, ktorým sa dieťa narodilo od 1. júna do 31. októbra. Ďalší ľudia mohli žiadať o pomoc do konca minulého roka. Do konca februára bolo v rámci druhého balíka pomoci vyplatených takmer 10 miliónov eur, najviac prostriedkov, až 281-tisíc eur, putovalo do domácností v okrese Košice-okolie. Väčšina financií, takmer päť a pol milióna, bola určených nezaopatreným deťom, ktorým súd stanovil nižšie výživné ako 150 eur.

„Inflačnú pomoc sme vedeli nasadiť rýchlo, cielene a efektívne. Vďaka tomuto nástroju sme podporili stovky tisíc ľudí vrátane rodín s malými deťmi, ľudí v hmotnej núdzi, či nízkopríjmové skupiny s ťažkým zdravotným postihnutím. V druhej vlne sme dokázali flexibilne rozšíriť okruh prijímateľov. Rád by som zdôraznil, že inflačná pomoc je iba jedným z množstva nástrojov a zmien, ktoré sme postupne a systematicky spúšťali a spúšťame v súvislosti s tlmením vplyvu vysokej inflácie na životy ľudí. Za všetky spomeniem zvýšenie sociálnych dávok, zvýšenie dávok a legislatívne úpravy v oblasti pomoci v hmotnej núdzi, zvýšenie opatrovateľského príspevku a v neposlednej rade aj zásadné zvýšenie dotácie na školské obedy,“ povedal minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak.

Inflačná pomoc bola poskytnutá mnohým skupinám obyvateľstva. Výskumný pracovník Inštitútu pre výskum práce a rodiny Rastislav Bednárik dodáva, že popri poberateľoch prídavkov na dieťa či pomoci v hmotnej núdzi prijali pomoc aj poberatelia príspevku na opatrovanie v celkovej výške 6,67 milióna eur, poberatelia výživného v celkovej výške 5,46 milióna eur a ďalších 13 kategórií občanov v rozličných problémových situáciách. „Tento počin bol najrýchlejší, vláda ešte len pripravovala silnejšie opatrenia na pomoc obyvateľom pri zvládaní inflácie,“ zhodnotil inflačnú pomoc Bednárik.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc od štátu #inflačná pomoc #hmotná núdza