Viete si vyskladať ideálny šatník, ale v prípade nákupu finančných produktov už takú istotu nemáte?

Predstavte si, že ste výrazne schudli a preto potrebujete nové oblečenie. Začnete kúpou kabátu alebo radšej spodnou bielizňou? Rovnako je to aj s finančným produktmi - začnete najskôr s vytváraním rezervy, alebo začnete rovno investovať?

12.04.2023 08:00
účtovníctvo dane, daňová evidencia, financie,... Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Pritom stačí využiť veľmi podobný postup a budete mať finančné portfólio zložené rovnako ako šatník – ideálne,“ tvrdí Pavel Škriniar, investičný analytik Swiss Life Select.

Hoci sa kabát, ktorý je jeden z najdrahších kúskov oblečenia, môže zdať ako dobrý nápad, lebo všetko zakryje, uznajte, že chodiť bez spodnej bielizne, košele a nohavíc, je celkom nebezpečné. „Tak ako je nebezpečné nemať žiadne úspory v banke, kvalitné životné a majetkové poistenie, ale chváliť sa s investíciou s veľkou volatilitou,“ upozorňuje Pavel Škriniar.

Zároveň by ste si mali uvedomiť, že niektoré časti oblečenia si na seba obliekate každý deň, iné zase iba príležitostne. „Rovnako je to aj s finančnými prostriedkami uloženými v produktoch, niektoré potrebujete mať dostupné denne, keď sa vám napríklad pokazí práčka (peniaze z bežného/spo­riaceho účtu) alebo vytopíte susedov (peniaze z poistenia), iné až tak rýchlo nepotrebujete a na ich výber viete počkať pár dní (peniaze z investície) alebo až do dôchodku (peniaze z dôchodkového poistenia a sporenia),“ vysvetľuje investičný analytik.

Riešenie teda je, aby váš ideálny šatník aj ideálne finančné portfólio obsahovalo z každého niečo. „Základ by mali tvoriť bankové produkty a poistenia, nasledujú investície a dôchodkové produkty. Keby ste mali iba jeden typ produktu, vystavíte sa zbytočnému riziku finančného problému,“ radí Pavel Škriniar.

Finančný problém znamená mať nedostatok financií. Či už dnes alebo v ďalekej budúcnosti. Preto rozloženie rizika nedostatku peňazí medzi viaceré produkty je ako obliekať sa. Jedno univerzálne oblečenie, rovnako ako jeden univerzálny finančný produkt, neexistuje.

„Ak si nie ste istý, ako začať, obráťte sa na skúseného finančného sprostredkovateľa. Ten zhodnotí vašu aktuálnu situáciu a ponúkne vám riešenia, ktoré vám pomôžu žiť život podľa vlastných predstáv,“ uzatvára Pavel Škriniar.

debata chyba
Viac na túto tému: #financie #sporenie #investovanie #finančné produkty