Najprv poistenie, potom dovolenka. Aká poistka sa vyplatí?

Kým odídete na vytúženú dovolenku, myslite na zabezpečenie svojho domu či bytu. Leto je obľúbeným časom pre zlodejov a štatistiky krádeží a poistných udalostí potvrdzujú, že mnohí riziká podceňujú. Ako sa im vyhnúť?

26.06.2023 13:00
poistenie, dom, ruky, ochrana Foto:
Ilustračné foto
debata

Poistenie nehnuteľnosti, domácnosti aj zodpovednosti sú tri rôzne poistenia, na ktoré by ste mali myslieť. "Veľa ľudí si stále zamieňa poistenie nehnuteľnosti s poistením domácnosti, aj keď ide o dva rozličné druhy poistenia, ktoré sa navzájom dopĺňajú,“ hovorí Milan Holinďák z PREMIUM Poisťovne. V prípade poistenia nehnuteľnosti ide o poistenie stavby – bytu, domu, chaty a nehnuteľného majetku, ktorý k nej patrí – záhradný domček, altánok, bazén a podobne. Poistenie domácnosti zasa zahŕňa všetko vybavenie domácnosti od nábytku cez elektrospotrebiče, cennosti, peniaze, umelecké predmety, pracovné stroje, doklady, zbrane a strelivo, až po hudobné nástroje či športové náradie. "Zjednodušene možno povedať, že ak by sme stavbu otočili strechou dolu a zatriasli ňou, všetko, čo by vypadlo cez otvorené okná a dvere sú hnuteľné veci, teda domácnosť. To, čo by nevypadlo, je nehnuteľnosť, čiže stavba a jej súčasti,“ vysvetľuje expert na poistenie.

Čo zahŕňa poistka

"Poistenie nehnuteľnosti a poistenie domácnosti nezahŕňa automaticky škody, ktoré vznikli tretím stranám, napríklad susedovo auto, na ktoré spadol strom z vašej záhrady. Na to treba poistenie zodpovednosti za škodu,“ upozorňuje M. Holinďák. Toto poistenie sa zíde na dovolenke, ak poškodíte napríklad vybavenie hotelovej izby, napríklad nechtiac trafíte petangovou guľou spoluhráča a zlomíte mu nohu.

Rôzne škody môžu spôsobiť aj deti. Príkladom môže byť šesťročný chlapec, ktorý vyrazil poistky vo veľkom hotelovom komplexe, keď hodil do záchodovej misy zapnutý fén, alebo nevinná detská naháňačka v obchode, ktorá sa skončila pádom polovice fliaš z regálu s drahým alkoholom. "Pokiaľ dieťa spôsobí svojou činnosťou škodu v inej, teda cudzej, domácnosti, poškodí v nej nejakú hnuteľnú vec alebo časť nehnuteľnosti, slúži na to poistenie zodpovednosti z domácnosti. V prípade maloletých detí zodpovedá za ich konanie osoba, ktorá vykonáva dozor,“ objasňuje Dáša Šurinová, likvidátorka poistných udalostí. Vzťahuje sa na škody, ktoré spôsobil ktorýkoľvek člen domácnosti, v niektorých prípadoch aj domáci miláčik, na veciach tretích osôb. Dokonca aj v hoteli na dovolenke.

Drahé veci si odfoťte

Pri správne nastavenej výške poistného a dobrých poistných podmienkach, prípadne aj s dobrým pripoistením, si môžete zachrániť peniaze investované do spríjemnenia bývania. "Pre hodnotné kúsky vybavenia domácnosti nie je nutné uzatvárať špeciálne poistenie, je však dôležité, aby bola celková poistná suma dostatočne vysoká a zahŕňala aj nadštandardnú vec alebo veci. Je tiež dôležité, aby vedel klient dokázať, prípadne zdokladovať vysokú hodnotu danej veci pri poistnej udalosti,“ vraví Zuzana Lauermannová, riaditeľka úseku obchodu PREMIUM Poisťovne. Preto je vhodné mať od každej hodnotnejšej veci od elektroniky cez oblečenie, športové vybavenie až po solitéry a luxusný nábytok doklad o kúpe.

Ideálna je fotografia alebo videodokumentácia. "Pri vysokých poistných sumách sa požaduje aj zabezpečenie domácnosti podľa výšky celkovej poistnej sumy. Určite nestačí len bezpečnostný zámok. Inak pri vstupe do poistenia, ak ide o súčasť domácnosti a nie ceninu alebo umelecké dielo, nevyžadujeme nič špeciálne,“ dodáva Z. Lauermannová.

10 rád, ako ochrániť svoj majetok

  1. Nepíšte verejne na sociálne siete čas pobytu na dovolenke
  2. Cennosti a hotovosť, ktoré nechávate v byte alebo dome, odložte do trezora alebo skrinky na kľúčik
  3. Nezaťahujte všetky žalúzie a rolety na oknách
  4. Požiadajte známeho, aby vám vyberal poštu zo schránky
  5. Odpojte od zdroja čo najviac elektrospotrebičov
  6. Zatvorte všetky okná, aj vetracie, nezabúdajte, že sieťka proti hmyzu nie je ochranou proti vlámaniu
  7. Uzavrite všetky prívody vody
  8. Poproste dobrého suseda, aby v prípade podozrivých zvukov z vášho príbytku kontaktoval políciu
  9. Poriadne zamknite dvere a zapnite pred odchodom alarm
  10. Kľúče neschovávajte pod rohožku, kvetináč či kameň

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #poistenie nehnuteľnosti #poistenie bývania