Aké sú poplatky za platby a výbery kartou v zahraničí? + prehľad cenníkov v tabuľkách

Pozrite si prehľad, koľko vás vyjde výber alebo platba kartou v zahraničí. Finančný kompas ipripravil prehľad podľa jednotlivých bánk. Ceny sa značne líšia.

10.07.2023 06:00
žena, bankomat, výber peňazí Foto:
Ilustračné foto.
debata (2)

To že našinci stále viac a viac využívajú kartu potvrdzujú aj dáta Poštovej banky, podľa ktorých počet kartových platobných transakcií v zahraničí za posledné roky výrazne vzrástol a dnes je dokonca vyšší ako pred pandémiou. Slováci mesačne utratia v zahraničí aj niekoľko desiatok miliónov eur.

Kartové transakcie v zahraničí za milióny

Dnes sa už Slováci spoliehajú na to, že za hranicami budú využívať platobné karty, ktoré im umožnia jednoducho platiť za služby a tovar a vďaka nim si zároveň ľahko vyberú hotovosť aj z bankomatu. Platby kartou v cudzine sú vyššie ako v období pred pandémiou a vzrástol aj počet výberov z bankomatov, informuje Poštová banka. Slováci teda takto mesačne urobia v cudzine transakcie celkovo aj za milióny eur. „Z našich údajov vyplynulo, že priemerná výška jednej platby kartou v cudzine bola v minulom roku 28 eur a jeden výber z bankomatu predstavoval sumu zhruba 180 eur. Slováci pri cestovaní najviac míňajú popri ubytovaní za jedlo (35 %) a pohonné hmoty (16 %),“ hovorí hovorkyňa Poštovej banky Lenka Kalafut Lendacká.

Platby kartou v zahraničí
VÚB Banka 0,22 €
ČSOB Banka 0,20 €
Tatra Banka 0,20 €
UniCredit Bank 0,15 €
Slovenská sporiteľna 0,20 €
Poštová banka 0,00 €
Prima banka 0,00 €
Oberbank 0,32 €
Raiffeisen 0,00 €
Fio banka 0,00 €
mBank 0,00 €
Privatbanka 0,00 €
365 bank 0,00 €

Platby vrcholia v lete

Počet kartových transakcií, ako informuje Poštová banka, v zahraničí sa každoročne vo všeobecnosti začína zvyšovať v júni a vrchol dosahuje v júli a auguste, keď zároveň vrcholí aj dovolenková sezóna. „Slováci platia kartou v priemere päť až šesťkrát za pobyt v cudzine, pričom najčastejšie tak robia u našich susedov – teda v Česku, Maďarsku či Rakúsku. Hotovosť z ATM si vyberú v priemere dvakrát,“ spresňuje Lenka Kalafut Lendacká. Ďalej dodáva, že najviac vyberajú okrem Česka a Rakúska tiež v Nemecku a Holandsku. Mimo eurozóny najčastejšie využívajú kartové transakcie vo Veľkej Británii, v USA alebo vo Švajčiarsku. Platby kartou a výbery hotovosti sa však neobmedzujú len na Európu. Slovenskí turisti po kartách za účelom platby alebo výberu hotovosti v minulom roku siahali aj na Novom Zélande, v Karibiku, v Japonsku, vo Vietname, v Angole či v Paraguaji

Výbery hotovosti z bankomatov v krajinách, kde sa platí eurom
VÚB Banka* 3,50 €, 1,20 € – kartou pre mladých
ČSOB Banka 5,00 €
Tatra Banka 3,00 €
UniCredit Bank 2,00, € pre karty zriadené do 31. 12. 2019 je to 1,50 €
Slovenská sporiteľna 3,00 €
Poštová banka 4,00 €
Prima Banka 3,00 € (platobná karta Debit Mastercard)
Oberbank 1,50 €
Raiffeisen 3,50 €
Fio banka zadarmo prvé dva výbery v mesiaci, každý ďalší 1 € (platobná karta Mastercard)
mBank 1,50 € **
Privatbanka 3,00 €
365 banka 4,00 €

*niektoré banky majú zvýhodnené výbery z bankomatov rovnakej bankovej skupiny v zahraničí, konkrétne: ČSOB (0,20€‎), Slovenská sporiteľna (0,20 €‎), UniCredit Bank (0,30 €‎), VÚB (ale len pri karte VISA Inspire a karte pre mladých 0 €)

** výber 70,00 €‎ a viac bez poplatku, inak s poplatkom 1,50 €‎

ženy, kamarátky, káva, reštaurácia, cestovanie Čítajte viac 8 rád, ako sa nedať okradnúť na dovolenke

Výbery z bankomatov a nástrahy platieb mimo eurozóny

Ak cestujete do krajín mimo eurozóny, ideálne je zameniť si hotovosť ešte doma. Ak to nie je možné, zistite si výšku poplatku, ktorý zaplatíte za výber z bankomatu v zahraničí. Za výber hotovosti z ATM si zariadenia súkromných prevádzkovateľov zvyčajne účtujú neúmerne vysoké poplatky. Ak si teda musíte v zahraničí vyberať hotovosť, vždy je lepšie voliť si bankomaty, ktoré prevádzkuje konkrétna banka alebo banková skupina. Vyberajte si z nich vyššiu sumu, aby ste sa vyhli opakovaným výberom a poplatkom.

Výbery hotovosti v bankomatoch v krajinách, kde sa platí inou menou
VÚB Banka 6,00 €, 1,20 € – kartou pre mladých
ČSOB Banka 6,00 €
Tatra Banka 3,00 €
UniCredit Bank 5,00 €
Slovenská sporiteľna 6,00 € + poplatok za spracovanie transakcií
Poštová banka 6,00 €
Prima Banka 3,00 € (platobná karta Debit Mastercard)
Oberbank 0,75 % + 1,82 €
Raiffeisen 3,50 €
Fio banka zadarmo prvé dva výbery v mesiaci, každý ďalší 1 € (platobná karta Mastercard)
mBank 1,50 € *
Privatbanka 3,00 €
365 banka 4,00 €

*výber 70,00 € a viac bez poplatku, inak s poplatkom 1,50 €

„Poplatky si určuje každá banka individuálne. Ide buď o fixnú sumu, alebo o percento z vyberanej sumy. Súkromný prevádzkovateľ konkrétneho bankomatu v zahraničí si môže stanoviť individuálny poplatok, ktorý býva spravidla vyšší, čo však vaša banka ovplyvniť nevie. Bankomat vás naň upozorní ešte pred zrealizovaním výberu a peniaze si vyberiete až po potvrdení poplatku. Odporúčame preto využívať bankomaty tých peňažných inštitúcií, ktoré poplatok nemajú," dopĺňa Kalafut Lendacká. Aj si vyberáte hotovosť alebo platíte kartou mimo EÚ, všímajte si aj takzvané DCC – teda Dynamic Currency Conversion. Vždy si voľte platbu alebo výber v domácej mene a bez konverzie: „Služba DCC, inými slovami konverzia, môže byť na strane prevádzkovateľa bankomatu takisto spoplatnená. Preto odporúčame vyberať si v zahraničí peniaze z bankomatu bez využitia služby DCC v lokálnej mene, pretože je to pre klienta výhodnejšie a lacnejšie. Rovnaké pravidlo platí pre platbu kartou," dodáva hovorkyňa Poštovej banky Lenka Kalafut Lendacká.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #letná sezóna #platba kartou #platobná transakcia