Šesť dôvodov, kedy siahnuť po kreditnej karte a šesť dôvodov kedy ju nevyužívať

Používanie kreditnej karty výhodne a zodpovedne môže prispieť k lepšiemu manažmentu vašich financií.

22.08.2023 10:00
platba kartou, platobná karta, bankový účet Foto:
Ilustračné foto.
debata

Existuje niekoľko situácií, kedy by mali ľudia zvážiť využitie kreditnej karty

Núdzové výdavky: keď sa stretávate s neočakávanými nákladmi, ako sú zdravotné náklady alebo opravy auta, kreditná karta môže byť užitočná na pokrytie týchto núdzových výdavkov, pokiaľ nebudete mať dostatok peňazí na bežnom účte.

On-line nákupy a rezervácie: pri nákupe cez internet, rezervácii hotelov alebo prenájme vozidiel je použitie kreditnej karty bezpečnejšie ako debetnej karty, pretože neexponujete priame spojenie so svojím bežným účtom.

Bonusy a odmeny: niektoré kreditné karty ponúkajú bonusové body, cashback alebo iné odmeny za nákupy. Ak máte zodpovedný prístup k používaniu karty a plánujete splácať celý zostatok do dátumu splatnosti, môžete tieto výhody využiť na získanie ďalších výhod.

Marián Búlik, Ide o peniaze Čítajte viac Podielové fondy: Kedy nemusíte platiť daň zo zisku a o koľko tisíc eur si môžete prilepšiť?

Stavba kreditnej histórie: mladí ľudia alebo tí, ktorí nemajú dosť vybudovanú kreditnú históriu, môžu použitím kreditnej karty postaviť pozitívnu kreditnú históriu. To môže mať pozitívny vplyv na ich schopnosť získať v budúcnosti napríklad hypotéku alebo iné úvery.

Prenos záväzkov: v niektorých prípadoch môže byť výhodné presunúť dlh z inej karty s vyššou úrokovou sadzbou na kreditnú kartu s nižšou sadzbou, ak takýto prenos ponúka lepšie podmienky.

Poisťovacie krytie: niektoré kreditné karty poskytujú poisťovacie krytie pre cestovanie, nákupy alebo iné situácie. To môže byť užitočné, ak máte naplánované väčšie výdavky.

A kedy kartu nevyužívať

Kreditná karta je užitočným nástrojom na správu financií, ale existujú situácie, keď by ľudia mali byť opatrní a zvážiť, či ju využívajú. Je dôležité si uvedomiť, že kreditná karta je nástrojom, ktorý vyžaduje zodpovedný prístup. Ak máte dobrú kontrolu nad svojimi financiami a plánujete ju využívať s rozvahou, môže byť užitočná. Ale v prípade, že máte tendenciu k nezdravému používaniu peňazí a nákupom na úver, mali by ste radšej zvážiť iné možnosti na manažment financií.

Tu sú niektoré príklady, kedy by ľudia nemali využívať kreditnú kartu

Nedostatočné finančné prostriedky: ak nemáte dostatok peňazí na účte, aby ste splatili svoje nákupy, je lepšie počkať, až budete mať dostatok peňazí. Používanie kreditnej karty na pokrytie bežných výdavkov môže viesť k nadmerným dlhom a vysokým úrokom.

Nezvládnuteľný dlh: ak už máte vysoký dlh z kreditnej karty a nedokážete ho splatiť, neodporúča sa ďalej používať kartu. Namiesto toho sa pokúste vyriešiť svoje dlhy a zlepšiť finančnú situáciu.

Impulzívne nákupy: ak máte tendenciu nakupovať impulzívne a nesledovať svoj rozpočet, môže používanie kreditnej karty zhoršiť vašu finančnú situáciu. Nekontrolované nakupovanie môže viesť k rýchlemu narastaniu dlhov.

Náklady na vysoké úroky: ak viete, že nebudete schopní splatiť zostatok na kreditnej karte do dátumu splatnosti, budete musieť platiť vysoké úroky z nedoplatku. Je lepšie v takom prípade hľadať iné finančné riešenia s nižšími úrokmi.

Nadbytočné nákupy: nekontrolované používanie kreditnej karty na luxusné nákupy alebo zbytočné veci môže viesť k nadmerným výdavkom a dlhom, ktoré môžu mať negatívny vplyv na vašu finančnú stabilitu.

Vyhýbanie sa splátkam: ak plánujete len minimálnu splátku na kreditnej karte a nezaoberáte sa dlhom, budete platiť vysoké úroky a môžete sa ocitnúť v ťažkostiach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #dôvody #kreditné karty