Budeme budúci rok opäť platiť koncesionárske poplatky? Vláda navrhuje ich znovuzavedenie a poplatok by mal byť 12,50 eura

Od 1. júla 2023 sa zrušila povinnosť platiť úhrady RTVS. Vláda Ľudovíta Odóra ale navrhuje ich znovuzavedenie.

07.10.2023 09:20
SR vláda schôdza konsolidácia opatrenia MF... Foto:
Dočasne poverený premiér SR Ľudovít Ódor počas tlačovej konferencie po skončení 18. zasadnutia vlády SR 4. októbra. 2023 v Bratislave.
debata (78)

Návrat poplatkov vyplýva z materiálu Návrh na ozdravenie verejných financií, ktorý zverejnil rezort financií. Po stredajšom rokovaní vlády ich predstavili dočasne poverený premiér Ľudovít Ódor a dočasne poverený minister financií Michal Horváth.

Medzi navrhovanými opatreniami sa objavilo aj znovuzavedenie koncesionársky poplatkov. Vláda ich navrhuje zaviesť bez výnimky. Platili by ich aj seniori a ďalšie predtým oslobodené skupiny obyvateľstva.

Ak by toto opatrenie prešlo, štát by tak ušetril budúci rok približne 206 miliónov eur, v nasledujúcom roku asi 222 miliónov.

Ministerstvo financií pripravilo návrh takmer 100 opatrení v objeme 7 % hrubého domáceho produktu (HDP) alebo necelých 10 miliárd eur, ktoré by pomohli v ozdravení verejných financií.

RTVS logo Čítajte viac Stále posielate peniaze za koncesionárske poplatky? Ďalej RTVS už platiť nemusíte

Koncesionárske poplatky na RTVS boli od 1.7.2023 zrušené. Zároveň bol navrhnutý mechanizmus financovania cez štátny rozpočet. V návrhu vysvetľujú, že to znamená, že je to nepriamo financované cez dane, ktoré vo všeobecnosti vytvárajú daňové bremeno a narúšajú tak ekonomickú aktivitu. Ďalej vysvetľujú, že priame platenie koncesií nedemotivuje ekonomickú aktivitu, a teda takýto poplatok je menej škodlivý pre ekonomický rast. K tomu dodáva, že financovanie verejnoprávnej televízie oddelené od štátneho rozpočtu môže znamenať väčšiu nezávislosť médií.

Čo navrhuje vláda

Z okolitých krajín, v Česku platia koncesionári aktuálne 7 eur mesačne, v Rakúsku 29 eur mesačne, v Poľsku 5 eur mesačne. Maďarsko nemá zavedený poplatok. Z ostatných krajín, v Nemecku platia 18 eur mesačne, vo Veľkej Británii 13 eur mesačne.

Pre Slovensko navrhujú, že by základná sadzba by bola pre rok 2024 stanovená na hodnotu 12,50 eur mesačne. Očakávaný výnos pri takomto nastavení by bol v súlade s očakávaniami dnešného systému financovania.

Vysvetľujú, že firmy by platili v závislosti od počtu zamestnancov. Domácnosti by mali jednu sadzbu dane. Zároveň by existovali oslobodenia pre domácnosti dôchodcov, osôb ŤZP a poberateľov dávok v hmotnej núdzi (rovnako ako v rokoch 2020 až 2022).

Sadzba by bola každoročne indexovaná infláciou (t-2). Táto indexácia bude zohľadňovať zvyšujúce sa náklady RTVS.

V roku 2025 by podľa prepočtov dnešnej vlády mohli takýmto krokom ušetriť 206 miliónov eur.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #koncesie #koncesionárske poplatky #opatrenia